Skocz do zawartości

Upgrade z MIUI v5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć 

Chciałbym zaktualizować system z obecnej wersji MIUI V5 4.2.21 na jakąś nowszą, np  Android 5.0 Lollipop lub jakieś nowsze miui, np 7

Nie wiem jednak, od czego zacząć... Byłem na tej stronie, ale się pogubiłem.
Metoda 1 u mnie odpada, bo nie uruchamiam przecież telefonu po raz pierwszy.
Metody 2 używamy, gdy 

Cytat

w przypadku gdy Metoda 1 nie działa lub nie posiadamy aplikacji Updater w telefonie.

Ja mam w polskiej wersji aplikację "Aktualizacje", więc metoda 2 odpada?
Metoda 3 hmm, jest tutaj opisana pod kątem wersji V6 z andkiem 4.4, która podobno jest zbugowana. Czy wystarczy się jej trzymać, a po prostu do update wrzuciłbym ten adnroid 5.0 lub nowsze miui niż v6?
W Android 5.0 Lollipop jest napisane, że "dual boot not recommended". Wiem że Mi2S ma 2 partycje, trzeba je jakoś połączyć zanim się wgra 5.0?

Dodam, że mam Windowsa 7 i Linuxa, więc mi to obojętne na czym mogę upgradować, a podobno na linuksie jest łatwiej. Zrobiłem już kopię zapasową, jestem gotowy na utratę danych, aplikacji itp. Zależy mi na tym, żeby nie uceglić telefonu. Wiem żę takich pytań pewnie jest milion, ale w przypadku Mi2S to ten dział już świeci pustkami... Czy mógłby ktoś napisać co powinienem zrobić ktok po kroku? Czy link z metody 3 wystarczy, czy może trzymać się tego? i obojętnie będzie jaką nowszą wersję wrzucę? miui, android, cyanogen?

Próbowałem metody z MiPCSuite, ale nie działała, bo mam zbyt nieaktualny system?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Updater to Aktualizacje po polsku. Powinno pójść bez problemów.

Używałem też MiFlash zamiast MiPCSuite. Tylko wybiera się flash all, masz goły system i na to jakoś MIUI polska szło. Używałem zawsze instrukcji z tego forum chyba, że był jakiś błąd to wujaszek i ew forum en.

Opublikowano (edytowane)

Rzeczywiście. No więc zrobiłem tak jak było w metodzie 3, tylko dałem niepełny flash i po włączeniu systemu były dziwne bugi z clean app data.. masakra, więc flash all poskutkowało, wgrałem rom miuipolska i git, tylko lipa była z backupem, bo przepadł mi, a za pomocą miPCsuite nie chciał się wczytać. więc od nowa wszystko musiałem ustawiać. Bez sensu są te backupy, skoro i tak nie działają.

Ps. Straciłem uprawnienia root i nie mam pojęcia jak przywrócić... W panelu sterowania nie ma nawet czegoś takiego jak dostęp do root w Uprawnienia

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

No zapomniałem dodać abyś zrobił sobie kopię przez telefon nie przez kompa. Tylko lepiej MIUI 8 stawiać na czysto bo na nowszych urządzeniach jest dużo "kwiatków" po instalacji na brudno. Ja akurat mojego Mi2S miałem na MIUI 6 i aktualizacja przebiegła bezproblemowo.

Roota nie ma w kilku urządzeniach już od pewnego czasu. Nie wiedziałem, że w Mi2S też. Trzeba sobie doinstalować w TWRP, które powinieneś mieć zamiast MiRecovery. dawno temu też używałem aplikacji kingroot.

http://en.miui.com/thread-190594-1-1.html

http://en.miui.com/thread-136210-1-1.html

Edytowane przez preston2009
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...