Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zapytać czy jeśli chciałbym zainstalować sobie jakiś custom rom, mogę to zrobić na spokojnie, tak, że potem będę mógł wrócić do Miuipolska np. poprzez backup twrp?

Słyszałem, że mogą wystąpić jakieś problemy z zablokowaniem bootloadera itp. Czy to prawda?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gdzie usłyszałeś o takich problemach? I po co chcesz blokować bootloader?

Do miui polska jak i innych customów musisz mieć cały czas odblokowany bootloader.

Romy możesz codziennie zmieniać jeśli masz takie upodobanie

Opublikowano

Nie nie, bootloader chce mieć odblokowany cały czas, a o blokadę bootloadera jako skutek uboczny którego bym nie chciał.

Czyli mogę sobie zainstalować jakiegoś customa, a potem np. Miuipolska z backupu lub paczki zip, i mogę się nie martwić, że rozmiary partycji zostaną zmienione albo coś się skomplikuje, tak?

A słyszałem o tym gdzieś na forum chyba.

Opublikowano

Nie wiem jakie customy chcesz instalować i czy ingerują w partycje systemowe...
 Lecz nie powinieneś mieć problemu z przywróceniem backupu jak i instalacji z .zip

Opublikowano

Coś typu aicp, xosp, cm. One raczej nie ingerują, prawda?

Opublikowano

@pyth

Z tego co wiem, romy oparte na Androidzie 6 (np. CM13) blokują ponownie bootloader, do tego niektórzy użytkownicy zgłaszali też tutaj problemy, że po powrocie z egzotycznych romów mieli wyczyszczone numery IMEI. Jest to wszystko do naprawienia ale jak nie masz doświadczenia i boisz się o uceglenie telefonu to raczej nie eksperymentowałbym na twoim miejscu.

Opublikowano
@pyth

Z tego co wiem, romy oparte na Androidzie 6 (np. CM13) blokują ponownie bootloader, do tego niektórzy użytkownicy zgłaszali też tutaj problemy, że po powrocie z egzotycznych romów mieli wyczyszczone numery IMEI. Jest to wszystko do naprawienia ale jak nie masz doświadczenia i boisz się o uceglenie telefonu to raczej nie eksperymentowałbym na twoim miejscu.

Trochę doświadczenia i oleju mam, coś tam zawsze można pokombinować...

Byłem na xosp, i jeszcze jakimś innym, wróciłem backupem do Miui i jest okej. Bootloader chyba nadal odblokowany, imei jest.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...