Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj przyszedł do mnie kabelek z Aliexpress od Blitzwolfa i postanowiłem go przetestować w porównaniu z oryginalnym kablem na usb 2.0. Test przeprowadziłem na laptopie z Win10 i dyskiem Crucial MX200 250GB.

Kabel USB 2.0, port USB 2.0
Zapis na telefon: 24-25MB/s
Odczyt z telefonu: 18,5-19MB/s

Kabel USB 2.0, port USB 3.0
Zapis: 30-31MB/s
Odczyt: Błąd (nie wiem czemu, z powodu błędu nie byłem w stanie skopiować pliku z telefonu na pulpit)

Kabel USB 3.0, port USB 2.0
Zapis: 24-25MB/s
Odczyt: 18,5-19MB/s

Kabel USB 3.0, port USB 3.0
Odczyt: 19MB/s

Wniosek? Szału nie ma... ale warto korzystać z portu USB 3.0 przy zapisie danych na telefon, jest ok 5MB/s szybciej. Dodatkowo przeprowadziłem test na komputerze z portem i kablem 3.0:
Odczyt: 28MB/s

Nie wiedzieć czemu odczyt z telefonu jest aż o ok 10MB/s szybszy... Co jeszcze ciekawsze chwile po odpakowaniu kabla i pierwszym połączeniu do mojego PC zapis na telefon wynosił ok 39MB/s ale testując to przed chwilą za nic nie chciał przekroczyć tych ok 31MB/s. Być może po resecie telefonu i komputera udało by się ten wynik osiągnąć...

A jak tam u Was wyglądają transfery? Osobiście spodziewałem się lepszych...

• Like 2
Opublikowano

Test jest oczywiście na "oko", na telefon kopiowałem kilkugigabajtowy film .mkv i w menedżerze zadań sprawdzałem z jaka jest prędkość odczytu z dysku komputera (dosyć stabilna i równa, wahania +-1MB/s) a z telefonu na komputer kopiowalem .zip z romem miuipolska (814MB) po czym liczylem ile sekund mija od kliknięcia "wklej" do zniknięcia okienka z kopiowaniem (ok 44s, testy robilem dwu lub trzy krotnie) ponieważ w przypadku zapisu na dysk windows sobie buforuje dane i transfer sobie skacze od 0 do 100MB/s.

Generalnie testy wszystkie były bardzo stabilne i powtarzalne, nie bylo jakiś przyspieszeń i spowolnień. Na dniach będę kopiował całą galerię z MI4 to dam znać ile to będzie trwało. Dodam tu przykładowego screena z menedżera zadań.

received_1058147240930634.jpeg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kabelek usb-c, który dołączony jest do fabrycznego zestawu rozłącza transfer przy porcie USB 3.0.

Na 2.0 wszystko działa idealnie - transfer odczytu z tel - ok 26MB/s

Opublikowano

Z tymi kabelkami xiaomi coś jest... Pewnie zależy od dostawcy od których xiaomi otrzymuje. Bo co jakiś czas słuchać o problemie rozłączania. Mi akurat trafił się dobry.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...