Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://xiaomi.eu/community/threads/rom- ... 0-2.22016/

CyanogenMod 10.2 (android 4.3) z z praktycznie napisanym od nowa kernelem od m1cha, który zoptymalizował go nawet lepiej niż goście od xiaomi, niestety jedynym problemem jest to, że nie działa kamera i dioda led (jednakże niedługo jak ukażą się źródła kernela od xiaomi będzie to naprawione ;)) Rom ten jest obecnie chyba najlepszym, działa lepiej niż MIUI (przynajmniej według mnie :P)

http://xiaomi.eu/community/threads/moke ... now.21887/

CyanogenMod 10.2 (android 4.3) od gościa Mokee z dodatkowymi modyfikacjami- tutaj działa wszystko, camera itd, jednakże występuje tu jakiś problem z wybudzaniem telefonu,

Są jeszcze dostępne CyanogenMod 10.1 (na andoidzie 4.2), AOKP, LOSP, a jak ukaże się już źródło kernelu to pratycznie wszystkie romy z Nexusa 4 będą dostępne dla MI2/MI2S :)

Oczywiście wszystkie powyższe są multilang (mają język polski), śmiało możesz wgrywać i testować ;) (polecam wgrać sobie clockworkmod recovery, zrobić sobie true dualboot i będziesz miał dwa systemy, miui a drugi jakiś inny do zabawy ;-)

Pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Według mnie instalacja cwm to podstawa, dzięki niemu o wiele lepiej robić backup całego romu, z którego można go powrócić do idealnego stanu z backupu, zabawa w romy itd. Sam obecnie używam cm 10.2 na androidzie 4.3 który jest w pełni stabilny, działa wszystko + nie ma problemów z powiadomieniami push jak to bywa na MIUI, można wrzucić sobie xposed framework i używać zaawansowanych funkcji greenify czy korzystać z xprivacy ;-) Instalacja jest banalna, jeśli będę miał trochę czasu to postaram się zrobić mały poradnik co i jak :-P

Edit: wyszedł xposed framework installer 2.3 który obsługuje miui, jak narazie wszystko fajnie śmiga także powrót do miui :-P

Opublikowano

juz tlumacze, cytat z KLIK

"W odróżnieniu od innych telefonów MI-1 i MI-2 posiadają dwie partycje systemowe (system 1 i system 2) umożliwiające instalację 2 systemów. Jednak funkcja ta jest ograniczona, ponieważ oba systemy korzystają z jednej partycji /data czyli danych użytkownika i aplikacji."

dlatego sie pytam czy /data bedzie podzielona czy wspolna w przypadku takiego dualboota

Opublikowano

No właśnie podzielona. Dlatego nazywa się to True Dual Boot.

Może wyjaśnię dla "świeżaków" jak to wyglądało na początku w MI-2. Są dwie partycje system: /system i /system1. Umożliwiają instalację dwóch systemów MIUI. Celem istnienia dwóch partycji jest korzystanie z aplikacji Updater (Aktualizacje) do przeprowadzania aktualizacji bez przechodzenia do recovery. MI-2 i MIUI to produkt komercyjny i Xiaomi nie chciało by ludzie grzebali w recovery (gdzie jak wiadomo jest opcja wipe, no i jest to mało czytelne).

W skrócie instalacja aktualizacji przebiega na NIEAKTYWNYM w danym momencie systemie. Jeśli jesteśmy na /system to aktualizuje się /system1. I wtedy po restarcie telefon przechodzi w /system1. Jest to dosyć genialne rozwiązanie bo można sobie korzystać z systemu przy aktualizacji.

Drugim plusem jest restart do drugiego system w razie problemu. Jeśli będzie jakiś błąd np. kiedyś na początku v5 było tak, że ktoś zastosował jakiś motyw a MIUI w tym czasie zmieniło jakiś format danych i po instalacji user miał pełno FC, to wtedy można było przejść na drugi system (z poprzednią wersją) i nadal spokojnie korzystać. Oczywiście zmiana systemów odbywa się już z recovery. Ale w całej tej technologii dwóch systemów wciąż pozostaje jedna partycja na dane uzytkownika /data. Dlatego zawsze powtarzałem userom (też dużo na forum miuiandroid), że MI-2 to nie jest telefon dualboot. To tylko telefon z dwoma partycjami systemowymi dla przeprowadzania aktualizacji.

Oczywiście jednak użytkownicy zaczęli to wykorzystywać instalując obok MIUI np. CM10 lub zostawiając stock MIUI a obok miuiandroid. Tak się dało ponieważ jeśli instalujemy update z poziomu recovery to wtedy możemy (tylko w tym miejscu) wybrać który system mamy flashować. Teoretycznie można flashować aktualizacje tylko na jednej partycji /system.

No ale potem zaczął się płacz bo były błędy, FC itp itd. Było tak dlatego, że dwa systemy (różne) korzystały z jednej partycji danych i to powodowało konflikt.

Tę kwestię rozwiązał M1cha i stworzył kompilację CWM recovery dla MI-2 która umożliwia podział partycji danych (wirtualny!) na dwie części. I rzeczywiście jest wtedy możliwość korzystania z prawdziwego dual boot. Systemy są od siebie odseparowane i nie wymieniają danych między sobą. Dlatego można w takim scenariuszu mieć MIUI i obok np. Androida 4.3.

Tak odbiegając od wątku to... bardzo się dziwię czemu ktoś wgrywa 4.3. Chyba tylko by mieć lekko szybszy system i wyższy numerek. Bo dla mnie osobiście aosp jest brzydkie. Mam 4.3 w Nexusie 7 i to mi wystarczy. Ale jednak codzienny telefon powinien jakoś wyglądać. No i w AOSP nie ma funkcji MIUI a te są właśnie wielką zaletą tego systemu. Od groma przydatnych funkcji i do tego ładnie wszystko to wygląda (motywy...).

Opublikowano

oo jak ladnie wytlumaczone ;)

"partycji danych (wirtualny!) na dwie części" czyli systemy korzystaja z jednej partycji i np jak jeden zajmuje 500mb a drugi 200mb to w obydwoch systemach w aplikacjach pokazuje ze zajete 700mb z np 3GB?

A co do 4.3... moze po prostu kwestia przyzwyczajenia no i gustu... ale jesli komus miui nie pasuje to mysle ze by Xiaoma nie kupowal ;p i co do numerkow, cos wiadomo kiedy miui wskoczy na wyzszy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...