andruser Opublikowano 29 Września 2013 Opublikowano 29 Września 2013 Czy na MI2 są jakieś inne romy poza miui?
glaedrem Opublikowano 29 Września 2013 Opublikowano 29 Września 2013 Czysty Android 4.3: [*:27vdux81][3.9.26] Android 4.3 for Mi2/2S //ang forum [*:27vdux81][ROM] 【ROM】【3.9.27】Android-4.3_r3.1 JLS36G For MI2/2S // chińskie forum No ale to raczej póki co w ramach eksperymentów.
DNL Opublikowano 30 Września 2013 Opublikowano 30 Września 2013 http://xiaomi.eu/community/threads/rom- ... 0-2.22016/ CyanogenMod 10.2 (android 4.3) z z praktycznie napisanym od nowa kernelem od m1cha, który zoptymalizował go nawet lepiej niż goście od xiaomi, niestety jedynym problemem jest to, że nie działa kamera i dioda led (jednakże niedługo jak ukażą się źródła kernela od xiaomi będzie to naprawione ) Rom ten jest obecnie chyba najlepszym, działa lepiej niż MIUI (przynajmniej według mnie ) http://xiaomi.eu/community/threads/moke ... now.21887/ CyanogenMod 10.2 (android 4.3) od gościa Mokee z dodatkowymi modyfikacjami- tutaj działa wszystko, camera itd, jednakże występuje tu jakiś problem z wybudzaniem telefonu, Są jeszcze dostępne CyanogenMod 10.1 (na andoidzie 4.2), AOKP, LOSP, a jak ukaże się już źródło kernelu to pratycznie wszystkie romy z Nexusa 4 będą dostępne dla MI2/MI2S Oczywiście wszystkie powyższe są multilang (mają język polski), śmiało możesz wgrywać i testować (polecam wgrać sobie clockworkmod recovery, zrobić sobie true dualboot i będziesz miał dwa systemy, miui a drugi jakiś inny do zabawy Pozdro
vonski Opublikowano 8 Października 2013 Opublikowano 8 Października 2013 A masz może gdzieś pod ręką instrukcję zrobienia tego dualboota?
Acid Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 1. Pobierz recovery: http://xiaomi.eu/community/threads/2013 ... 3-2.19686/ 2. Zmień nazwę na update.zip 3. Zainstaluj z Mi Recovery 4. Włącz dual boot (robi format telefonu). Pamiętaj, że to opcja w MI2. Mało kto instalował tu cwm - ja nie i na razie nawet nie zamierzam. Także jak coś się nie uda to musisz kombinować sam (o ile nikt nie pomoże).
DNL Opublikowano 9 Października 2013 Opublikowano 9 Października 2013 Według mnie instalacja cwm to podstawa, dzięki niemu o wiele lepiej robić backup całego romu, z którego można go powrócić do idealnego stanu z backupu, zabawa w romy itd. Sam obecnie używam cm 10.2 na androidzie 4.3 który jest w pełni stabilny, działa wszystko + nie ma problemów z powiadomieniami push jak to bywa na MIUI, można wrzucić sobie xposed framework i używać zaawansowanych funkcji greenify czy korzystać z xprivacy Instalacja jest banalna, jeśli będę miał trochę czasu to postaram się zrobić mały poradnik co i jak Edit: wyszedł xposed framework installer 2.3 który obsługuje miui, jak narazie wszystko fajnie śmiga także powrót do miui
Ari93 Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 a jak w koncu wyglada z tym dual bootem? da sie partycje /data podzielic na 2 systemy zeby dzialaly calkowicie niezaleznie od siebie?
DNL Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 No tak, taki zamysł jest dualboot
Ari93 Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 juz tlumacze, cytat z KLIK "W odróżnieniu od innych telefonów MI-1 i MI-2 posiadają dwie partycje systemowe (system 1 i system 2) umożliwiające instalację 2 systemów. Jednak funkcja ta jest ograniczona, ponieważ oba systemy korzystają z jednej partycji /data czyli danych użytkownika i aplikacji." dlatego sie pytam czy /data bedzie podzielona czy wspolna w przypadku takiego dualboota
Acid Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 No właśnie podzielona. Dlatego nazywa się to True Dual Boot. Może wyjaśnię dla "świeżaków" jak to wyglądało na początku w MI-2. Są dwie partycje system: /system i /system1. Umożliwiają instalację dwóch systemów MIUI. Celem istnienia dwóch partycji jest korzystanie z aplikacji Updater (Aktualizacje) do przeprowadzania aktualizacji bez przechodzenia do recovery. MI-2 i MIUI to produkt komercyjny i Xiaomi nie chciało by ludzie grzebali w recovery (gdzie jak wiadomo jest opcja wipe, no i jest to mało czytelne). W skrócie instalacja aktualizacji przebiega na NIEAKTYWNYM w danym momencie systemie. Jeśli jesteśmy na /system to aktualizuje się /system1. I wtedy po restarcie telefon przechodzi w /system1. Jest to dosyć genialne rozwiązanie bo można sobie korzystać z systemu przy aktualizacji. Drugim plusem jest restart do drugiego system w razie problemu. Jeśli będzie jakiś błąd np. kiedyś na początku v5 było tak, że ktoś zastosował jakiś motyw a MIUI w tym czasie zmieniło jakiś format danych i po instalacji user miał pełno FC, to wtedy można było przejść na drugi system (z poprzednią wersją) i nadal spokojnie korzystać. Oczywiście zmiana systemów odbywa się już z recovery. Ale w całej tej technologii dwóch systemów wciąż pozostaje jedna partycja na dane uzytkownika /data. Dlatego zawsze powtarzałem userom (też dużo na forum miuiandroid), że MI-2 to nie jest telefon dualboot. To tylko telefon z dwoma partycjami systemowymi dla przeprowadzania aktualizacji. Oczywiście jednak użytkownicy zaczęli to wykorzystywać instalując obok MIUI np. CM10 lub zostawiając stock MIUI a obok miuiandroid. Tak się dało ponieważ jeśli instalujemy update z poziomu recovery to wtedy możemy (tylko w tym miejscu) wybrać który system mamy flashować. Teoretycznie można flashować aktualizacje tylko na jednej partycji /system. No ale potem zaczął się płacz bo były błędy, FC itp itd. Było tak dlatego, że dwa systemy (różne) korzystały z jednej partycji danych i to powodowało konflikt. Tę kwestię rozwiązał M1cha i stworzył kompilację CWM recovery dla MI-2 która umożliwia podział partycji danych (wirtualny!) na dwie części. I rzeczywiście jest wtedy możliwość korzystania z prawdziwego dual boot. Systemy są od siebie odseparowane i nie wymieniają danych między sobą. Dlatego można w takim scenariuszu mieć MIUI i obok np. Androida 4.3. Tak odbiegając od wątku to... bardzo się dziwię czemu ktoś wgrywa 4.3. Chyba tylko by mieć lekko szybszy system i wyższy numerek. Bo dla mnie osobiście aosp jest brzydkie. Mam 4.3 w Nexusie 7 i to mi wystarczy. Ale jednak codzienny telefon powinien jakoś wyglądać. No i w AOSP nie ma funkcji MIUI a te są właśnie wielką zaletą tego systemu. Od groma przydatnych funkcji i do tego ładnie wszystko to wygląda (motywy...).
vonski Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 Pełna zgoda co do AOSP, ale można też wgrać CM, a ten już jest zdecydowanie ciekawszy. Tapatalk @ Xiaomi Mi2S
Ari93 Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 oo jak ladnie wytlumaczone "partycji danych (wirtualny!) na dwie części" czyli systemy korzystaja z jednej partycji i np jak jeden zajmuje 500mb a drugi 200mb to w obydwoch systemach w aplikacjach pokazuje ze zajete 700mb z np 3GB? A co do 4.3... moze po prostu kwestia przyzwyczajenia no i gustu... ale jesli komus miui nie pasuje to mysle ze by Xiaoma nie kupowal ;p i co do numerkow, cos wiadomo kiedy miui wskoczy na wyzszy?
Acid Opublikowano 10 Października 2013 Opublikowano 10 Października 2013 Nie wiem ile pokazuje na aplikacje. Ja true dual boot się nie bawiłem.
Rekomendowane odpowiedzi