Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, problem jak w temacie:

Przy korzystaniu z nawigacji telefon bardzo długo nawiązuje połączenie i wskazuje błędną lokalizację ("myli" się o ok 50-100m) Przy sprawdzeniu go aplikacją GPS -TEST długo łapie fix, znajduje 4-5 satelit -w pomieszczeniu, do 10 na zewnątrz w bezchmurną pogodę. W porównaniu do Xiaomi redmi 3 i Motorli moto G3, które w tym samym miejscu znajdują po 15 i wzwyż. Czy ktoś może powiedzieć mi czy przyczyną może być coś innego niż wada sprzętowa i ewentualnie czy i co mogę z tym zrobić. Telefon głównie w ciągu dnia służyć powinien jako nawigacja, a tym przypadku nie spełnia zupełnie swej roli. 

System nakładka polska MIUI 6.4.28 

Edytowane przez Blolylo
Opublikowano

Podobny problem od paru dni.

- Mi-4c
- MIUI 6.1.28 Beta od MIUIPolska

Problem dotyczy tylko korzystania z lokalizacji w pomieszczeniach. GPS na zewnątrz działa cacy. Lokalizacja po WiFi/BTS działała idealnie przez jakieś 2 tygodnie, po czym przestała działać. Co ciekawe, w Google Maps (i aplikacjach korzystających z engine Google Maps) wszystko w porządku, pokazuje lokalizację gdzie trzeba. W innych aplikacjach brak lokalizacji po WiFi, mimo iż włączone są wszystkie uprawnienia. Widoczne tylko powiadomienie "Searching for GPS".

To pierwszy telefon z MIUI, nie aktualizowałem sam niczego.

Opublikowano

Czy ktokolwiek ma jakiś pomysł? Telefon jest przez to bezużyteczny w użytku codziennym poza domem...

W załączniku zrzut ekranu po dwóch minutach GPS testu.

Screenshot_2016-05-08-09-09-09_com.chartcross.gpstest.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

To ja się podepnę, coby nie dublować. 

Jakiś tydzień temu telefon złapał czkawkę, nagle się zaczął rozładowywać jak głupi, nie wchodził w deep sleep, w zużyciu baterii mu znowu jakaś "powłoka" wyskoczyła, generalnie szalał - stopniowo trochę się uspokoił, ale zauważyłam, że po tym ataku zaczął mieć problem z lokalizacją - odnajdywał się jakieś kilkaset (!) metrów od faktycznego miejsca pobytu, chociaż cały czas we właściwej okolicy (tzn. jak ja zmieniałam rejon miasta, to on się orientował, gdzie jest, tylko że w przybliżeniu do kilometra). Działo się tak na wszystkich aplikacjach z dostępem do lokalizacji, od Google Maps począwszy, poprzez nokiowe Here, aż po głupiego SS Launchera, który ma domyślnie taki ficzer wbudowany. Przy czym na wszystkich tych mapach pokazywał idealnie tę samą lokalizację, z taką samą pomyłką. Dzisiaj mu włączyłam w ustawieniach lokalizacji "wysoką dokładność", czyli krótko mówiąc GPSa, i czary mary, zaskoczył, nagle się odnalazł dokładnie tu, gdzie powinien. Po czym wyłączyłam GPS i na "oszczędzaniu baterii" już też się lokalizuje poprawnie. Nie wiem, na jak długo. 

Można by uznać, że w sumie jest ok, GPS działa, ale do tej pory lokalizował się bez pudła też na tych mniej dokładnych ustawieniach i trochę dziwne, że nagle przestał... Ktoś ma pomysł, czemu tak? Może mu po prostu coś się zassało w GPS...? 

WiFi niby mam na codzień wyłączone, ale na próbę mu włączałam, żeby się mógł odnaleźć po sieciach, i to też mu nie pomagało... 

Co go boli, nie wiecie...? 

System to stary dobry 6.3.10, na razie nie aktualizuję, bo wszystkie następne wpieprzają baterię jak chomik sałatę. I to właśnie na nim najpierw działało, a potem miał gorszy dzień i przestało... 

Edytowane przez magyarek
Opublikowano

To ja się podepnę ponieważ w niedziele jadę w 3 tygodniową trase i GPS mi nie dział myslalem, że aktualizacja i wipe pomoże . Niestety ;-(

Dodam, że dwie aktualizacje wstecz było super obecnie posiadam 6.5.24

POMOCY !!!

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...