Szatar Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Witam. W marcu zakupiłem najmocniejszą wersję smartfonu Redmi Note 3 Pro Prime 4G LTE. Został zamówiony na allegro. Posiada 5,5 calowy ekran, 32 GB pamięci wbudowanej, 3 GB pamięci RAM, aparat tylny 16 Mpx, a przedni 5 Mpx, Ponadto wyposażony jest również w system operacyjny SNAPDRAGON 650. Niestety od jakiegoś czasu mam problem z migającym ekranem. Usterka ta nazywana może być także inaczej, np. mruganie czy drganie. Trochę czytałem na ten temat na różnych forach, więc jakąś wiedzę posiadam, jednak postanowiłem zapytać Was, czy może spotkaliście się z takim problemem i co ewentualnie możecie mi poradzić? Problem nie trwa bezustannie, a pojawia się sporadycznie, lecz jest to trochę irytujące zwłaszcza, że smartfon nie był tani. Odnosząc się do informacji z różnych forów znalazłem kilka pomysłów na rozwiązanie problemu: 1. Zmniejszenie jasności ekranu do poziomu 75%. 2. Instalacja nowszego oprogramowania (nie instalowałem jak na razie żadnego z miupolska.pl). 3. Zmiana oprogramowania do sterowania jasnością. 4. Odesłanie smartfonu na gwarancji. Czekam na jakieś rady/sugestie czy przydatne informacje. Pozdrawiam, Szatar
tpawel Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Skoro kupiles na Allegro to zakładam że masz jakiś gowniany ROM, to może być jego wina. Podpytaj sprzedawcę czy nie stracisz gwarancji po wgraniu naszego softu i działaj
Szatar Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Opublikowano 4 Maja 2016 Dzięki, nie stracę, bo już pytałem. Który soft masz na myśli? Smartfon zakupiłem dokładnie z tej aukcji: http://allegro.pl/xiaomi-redmi-note-3-3gb-pro-prime-snapdragon-650-i6042715569.html Poza tym rozmawiałem przed chwilą dosłownie ze sprzedawcą i najpierw powinienem odblokować tzw. bootloadera co polega na odebraniu kodu, jednak nie wiem jak to robić w znaczeniu gdzie zgłosić się po ten kod. Czy może ktoś pomóc? Dopiero po odblokowaniu bootloadera, można bez przeszkód skorzystać z oprogramowania dostępnego tutaj na stronie.
hcboria Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) @Szatar Ja wiem, że człowiek się spieszy i ma ciekawsze rzeczy do roboty niż czytanie forum, ale jest tu taki dział Tutoriale i od niego zacząłbym zapoznawanie się z MIUI. Bo jak znam życie to po otrzymaniu zgody na odblokowanie zaczniesz pytać dlaczego na obecnym romie nie możesz odblokować, jak wgrać rom dev, jak wgrać twrp itd itp. A na wszystkie te pytania odpowiedzi na forum są już zamieszczone. aha i snapdragon to procesor a system operacyjny to miui oparte na androidzie Edytowane 4 Maja 2016 przez hcboria
Szatar Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Opublikowano 4 Maja 2016 To bardziej skomplikowane niż myślałem. Dla kogoś kto kompletnie się na tym nie zna, jest to tym bardziej pogmatwane. Jednak dzięki, zapoznam się z tym tematem, który proponujesz i zobaczymy co dalej...
hcboria Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 22 minuty temu, Szatar napisał: To bardziej skomplikowane niż myślałem. Dla kogoś kto kompletnie się na tym nie zna, jest to tym bardziej pogmatwane. Jednak dzięki, zapoznam się z tym tematem, który proponujesz i zobaczymy co dalej... Jeśli się na tym kompletnie nie znasz to odsyłaj sprzedawcy niech ci wymienią na nowy albo zwrócą kasę, zwłaszcza jeśli nie minęło jeszcze 14 dni od otrzymania telefonu. Na otrzymanie zgody na odblokowanie też sie czeka, z reguły ok dwóch tygodni do miesiąca a robiąc później coś samemu na siłę możesz zbrickować telefon
Szatar Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Opublikowano 4 Maja 2016 Już minęło 14 dni, bo tak jak wspomniałem telefon otrzymałem w marcu. Kompletnie się na tym nie znam, a chcę coś z tym zrobić. Najpierw muszę odblokować bootloadera i muszę dowiedzieć się gdzie to mogę zrobić. Bez tego kolejne działania nie będą możliwe.
tpawel Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Poświęć trochę czasu i poczytaj,jak nie będziesz czegoś wiedział to pytaj. Bez urazy ale trochę bez sensu każdemu od zera tłumaczyć. Popatrz też dobrze bo wydaje mi się że zwykły ROM global dla tego telefonu ma już język polski i do niego nie musisz odblokowywac bootloadera
Vpuchaty Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) @Szatar aktualizację ROMu możesz wykonać bez odblokowywania bootloadera, ROM i tutorial masz min. tu: http://en.miui.com/download-301.html http://en.miui.com/a-234.html To są podstawowe informacje i wszystko zostało na tym forum opisane... Edytowane 4 Maja 2016 przez Vpuchaty www
Szatar Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Opublikowano 4 Maja 2016 Ok dziękuję za pomoc. Zapoznam się z tymi informacjami i jeśli nadal czegoś nie będę rozumiał to zapytam i wpiszę tutaj.
Ladybzyk Opublikowano 5 Maja 2016 Opublikowano 5 Maja 2016 @Szatar Hej, też posiadam XRN3 Pro prime, udało Ci się to wszystko wykonać bez odblokowywania bootloadera? Vpuchaty podał linki, instrukcja po angielsku, więc poległam...link do romu, ok, ale który? Nie hejtujcie mnie, jestem kompletnym laikiem...
Rekomendowane odpowiedzi