lacris Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Witam, wczoraj podczas jazdy samochodem (włączony k9 mail i google mapsy, telefon podłączony do ładowarki sam. więc trochę pewno był nagrzany, ale bez tragedii nie był na oknie żeby go słonko jeszcze mogło dogrzać) chciałem wejść do galerii żeby odszukać jakieś zdjęcie. Przy wejściu do galerii pojawiał się czarny ekran. Ubijam aplikację, wchodzę raz jeszcze do galerii i dalej czarny ekran ( i tak kilka razy). Więc wyłączyłem telefon i włączyłem podobnie. Do galerii już można było wejść ale znikneły zdjęcia z karty pamięci. Ogólnie telefon jej nie widzi. Komputer (sprawdzane przez 2 czytniki kart pamięci) również jej niewidzi - nie pojawia się ogóle dysk wymienny na wbudowanym czytniku kart pamięci w laptopie, na czytniku usb pojawia się dysk wymienny ale pisze że nie ma dysku. (próbowałem kilka razy wyciągać i wkładać kartę do telefonu ale nic). W kompie raz na kilka prób wyskoczyła mi prośba o format (na czytniku zewnętrznym usb, który jest dość wątpliwej jakości), w telefonie też raz na kilka prób mi wyskoczyła prośba o format - ale na razie tego nie robiłem nie próbowałem czy w ogóle da się sformatować. Telefon Xiaomi Redmi 2 16gb 2 gb (813) + karta pamięci sandisk 32 gb oryginalna na 100% kupowna w Hermesie w Gliwicach. SOFT MIUI POLSKA 6.2.18 Z kwiatków które mogły narobić takiego syfu, podejrzewam program Super Backup Pro który robi mi codziennie kopie kontaktów i wysyła ją na maila oraz robi kopie aplikacji na kartę pamięci. Wcześniej z kartą nie było żadnych problemów, była zapełniona w ok 60-80%. To na czym mi zależy to format karty + próba odzyskania zdjęć za pomocą programu do odzyskiwania danych ( jak ktoś może polecić coś ciekawego to proszę). Czy ewentualna aktualizacja i wipe czy tam full wipe mogą naprawić kartę pamięci (pewno telefon lub jakaś apka uszkodziła partycję) Nie ukrywam swojego zirytowania, karta ma rok czasu i jest to sandisk, lipa;( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Addamas Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Format i odzyskiwanie? Ściągnij płytkę hiren's boot, zbootuj się z niej i wejdź na Linux i tam sprawdź czy są dane na karcie. Ewentualnie na xp lite który tam jest. Wydaje mi się że poprostu karta padła. Na pewno nic na nią nie zapisuj bo tylko utudnisz odzyskanie danych. Xiaomi Mi2S with sMIUI Link to comment Share on other sites More sharing options...
lacris Posted March 31, 2016 Author Share Posted March 31, 2016 (edited) Będę działał w weekend. Co do formatu - szybki format to tylko kasowanie plików, zazwyczaj można odzyskać ponad 90% plików. miał już ktoś takie akcje? edited 01.04.2016 Nie do uwierzenia ale karta działa;) Dziś chciałem się zabrać do próby odzyskiwania, wsadziłem kartę do czytnika kart usb i ją wykryło! oczywiście od razu zrobiłem kopie zapasową. Niby wszystko działa, kopiowanie, tworzenie nowych plików usuwanie, odtwarzanie filmów... w telefonie od razu ją wykryło... ciekawe ile jeszcze pociągnie;) w każdym razie już jej nie będę ufał ... no i po roku wreszcie odpaliłem usługę cloude xiaomi żeby mi zdjęcia archiwizowało... fajny bajer z lokalizacją telefonu:) teraz chinole wiedzą już o mnie wszystko:) Edited April 1, 2016 by lacris Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adminex Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Dla potomnych jeśli jednak w magiczny sposób jak powyżej nie uda się: odzyskiwanie skasowanych zdjęć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts