Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Standardowa aplikacja aparatu niszczy jakość zdjęć kompresując je do 60% przy tworzeniu pliku JPG. Objawia się to artefaktami na krawędziach przy zdjęciach w dobrym oświetleniu, przy ISO mniejszym od 400 oraz zlewaniem szczegółów w placki przy większych ISO. W trybie HDR jest lekko lepiej gdyż łączone są obrazy nieskompresowane ale potem algorytm zapisu również tworzy identyczny poziom kompresji JPG i dodatkowo wyostrza tak uzyskany obraz. Przez to w trybie HDR mamy pozornie ostrzejszy obraz ale z tragicznymi artefaktami JPG na krawędziach i w tym przypadku niezależne to jest od poziomu szumów, czyli użytego ISO do rejestracji obrazu (jak ktoś woli, niezależnie od jasności kadru).

I teraz pytanie do ludzi modujących. Czy ktoś coś robił z zapisem aparatu, w sensie umożliwienia zmiany poziomu kompresji plików JPG? Dałoby to zauważalnie lepszą jakość wykonywanych zdjęć.

Dodatkowo, jeśli jest taka możliwość można też usunąć albo umożliwić włączanie/wyłączanie odszumiania zdjęć, które nakłada się na straty kompresji i dostajemy straszne placki zamiast powierzchni ze szczegółami.

Szukałem po forach lecz nie natknąłem się na modyfikacje aparatu. Może ktoś coś widział lub wie. Bardzo proszę o wypowiedzi. Warto poprawić jakość zdjęć w redmi 3, szczególnie, że jest to możliwe.

Opublikowano

A próbowałeś robić zdjęcia poprzez zewnętrzną aplikację? Np Cv-5? Czy tam też występuje kompresja ?

Wysłane z mojego Luna przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sprawdzę to jeszcze dzisiaj, na FV-5, natomiast interesuje mnie to czy da się zmodować aplikację fabryczną, żeby każdy instalujący nowy soft miał lepsze zdjęcia.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...