zawiert Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Hej, Za namową kolegów z pracy porzuciłem Samsunga i kupiłem Redmi 2 z XFS. Wersja 2GB (2014813 pod baterią). Telefon przyszedł w 2 dni (wow!), i od początku jestem nim zachwycony - płynność, zdjęcia, działanie apek/map. Świetnie się sprawdził podczas podróży do Tajlandii z tamtejszą kartą sim. Niemniej jednak mam pewne wątpliwości co do tego, czy działa on poprawnie, tj. tak jakbym chciał. Z netu korzystam raczej umiarkowanie (email/tapatalk), więc normalnie nie dostrzegam tych problemów. Zwłaszcza, że mieszkam w dużym mieście i praktycznie przez cały czas widzę (Play 4G) na górnej belce. Ale parę dni temu jechałem pociągiem do Krakowa, i po drodze to była jakaś masakra. Z netu prawie nie dało się korzystać, bo albo brak zasięgu, albo ledwo G/H. Ba! - nawet rozmawiać nie bardzo się dało, bo zwyczajnie gubił zasięg. Jakoś wierzyć mi się nie chce, że na przedmieściach Częstochowy czy Lublińca jest aż taki problem z zasięgiem, żeby nawet zadzwonić się nie dało. Czy to wina tego, że mam model 2014813? Soft mam taki jak przyjechał: MIUI 7 by xiaomi.eu 6.1.28 rozwojowa - w sumie od dawna się nie aktualizował (powinienem się przejmować?) 813 to 850MHz czyli rozumiem, ze nie mam WCDMA w Polsce (sieć Play), bo powinno być 900. Trudno, nie muszę mieć szybkiego netu "na wsi", ale żeby nic nie działało? Ogólnie telefonik super, może obudowa nieco słaba (tył) no i tragiczna przednia kamera(na szczęście nie robię selfie ;)). Przy okazji - żona chce taki sam, chcę Jej kupić model z 1G (tylko do dzwonienia/sms/zdjęcia/instagram - nic więcej). Mam brać ten z 850MHz czy 900MHz? Zgaduję, że ten na 900MHz będzie "odpowiedniejszy" R.
Nezumi Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Niestety model 813 nie posiada jak już sam zauważyłeś pasma 900Hz, więc w niektórych miejscach w Polsce może być problem ze złapaniem zasięgu 3G. Po prostu w Polsce... jest jak jest, na Pomorzu nie ma żadnego problemu z pasmem 900Hz. Proponuję nie iść już w wersję Redmi 2 1Gb RAM, MIUI lubi RAM i te 2Gb to takie minimum aktualnie .
fake4r Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Ja tylko do (tylko do dzwonienia/sms/zdjęcia/instagram - nic więcej) to wystarczy, nie potrzeba więcej. Mój ojciec ma właśnie R2 z 1GB i do tego używa właśnie telefonu (oprócz instagrama ) dodatkowo czasem sprawa pogodę, czy coś na internecie.
zawiert Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Opublikowano 13 Marca 2016 @Nezumi dzięki, trudno. Najwyżej spróbuję dorwać 2014811 z 2GB i zrobimy podmiankę
Nezumi Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Dzwonienie/SMS/Zdjęcia OK, ale wiem też, że te wszystkie apki typu Insta/FB/Mess po prostu pożerają RAM w każdej ilości, jakiej tylko się da. @zawiert Nah... niby jeden sprzedawca w Polsce ma 811 2Gb, ale jest na czarnej liście sprzedawców więc nie wiem, czy warto na niego patrzeć... Chociaż.. zobacz sobie xiaomi.com.pl, sklep widzę, że się troszku zbiera, starają się jako tako poprawić i już jedynymi problemami u nich są Mi4c, także Redmi 2 może warto u nich brać. Ah bo pominąłem całkowicie kwestię aktualizacji... W mojej (oraz reszty administracji) sygnaturze masz odnośniki do poradników i FAQ odnośnie instalacji aktualizacji, pod Redmi 2 jest "Instalacja 2014" .
St-Bziku Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Według mnie należy wziąć poprawkę na zakłócenia od trakcji. Mam 811 1gb i z zasięgiem w pociągu różnie bywa.
Rekomendowane odpowiedzi