KILu Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Witam wszystkich Forumowiczów. To mój pierwszy post tutaj, choć telefonów Xiaomi używam od trzech lat i jak dotąd nie było żadnych większych problemów (MI3 uważam za niedościgniony wzór). Takowe pojawiły się po zakupie MI4C (z polskiej dystrybucji, z drugiej ręki, choć telefon jak nowy i na gwarancji). Do rzeczy: w zasadzie od początku (choć nie wiem, czy nie wiąże się to z jedną z aktualizacji oprogramowania) miewam problemy z transmisją danych. Zdarza się, że nagle przestaje działać net (przez sieć komórkową, ale co ciekawe nie działa wówczas również komunikacja przez Wi-Fi) - przy poprzednich softach Chrome wykrzaczał się i zamykał, teraz "tylko" wyrzuca komunikat o braku połączenia, podobnie jest z aplikacjami. Przy sofcie <6.1.28 pomagał dopiero całkowity reset telefonu (włącz/wyłącz), przy obecnym (6.1.28) pomaga wł/wył trybu samolot. Raz czy dwa zdarzyło mi się też, że telefon miał problem z wykonaniem połączenia - próbował i przestawał, w słuchawce cisza. Dawało się zadzwonić dopiero za drugim razem. W momencie "przywieszenia" transmisji danych w Statusie Urządzenia widnieje coś takiego (zrzut w załączniku). Typ sieci - nieznane, stan usługi/data: nie działa, stan sieci komórkowej: rozłączona (choć dzwonić się dało). Po wł/wył trybu Samolot wszystko zaczyna działać OK. Zastanawiam się co z tym zrobić: od razu serwis, full wipe, wgrać starszy, stabilny soft, zmienić kartę SIM (?)...? Mam starą kartę SIM, jeszcze Idea, przycięta, bez obsługi LTE (H/H+ mi wystarcza). W MI3 karta działa idealnie, w MI4C pojawił się ww. problem...
makovic Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Nie ma czegoś takiego jak polska dystrybucja telefonu xiaomi. Od tego bym zaczął. Też użytkuje ten model i powiem szczerze że faktycznie czasem zdarza się taki problem ale bardzo bardzo rzadko, poza tym dodam że wraz z każdą aktualizacją sytuacja ulega poprawie. Ewidentnie problem z softem. Masz MIUIPolska? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Winiu89 Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Po pierwsze nie wiem jaki masz soft ale wgraj najnowszy miuipolska. Po drugie idź wymień w końcu tą kartę przy takiej starej to za darmo wymienią a zyskasz jeszcze lte Wysłane z mojego Mi-4c
makovic Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Po pierwsze nie wiem jaki masz soft ale wgraj najnowszy miuipolska. Po drugie idź wymień w końcu tą kartę przy takiej starej to za darmo wymienią a zyskasz jeszcze lte Wysłane z mojego Mi-4c Potwierdzam słowa kolegi, nie doczytałem. Zacznij od wymiany karty bo ta Twoja to już trochę historia. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
KILu Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Opublikowano 6 Lutego 2016 Soft miuipolska 6.1.28, rozwojowy. Mysle nad wgraniem starszego, stabilnego, ale najpierw sprobuje z nowa karta sim, choc zaznaczam, podobne rzeczy nie dzieja sie w mi3 (dodam, ze w mi4c nie pomaga wylaczenie lte w opcjach). Mi4c ogolnie wydaje mi sie srednio dopracowana konstrukcją. O ile w przypadku sieci i transmisji danych to może byc kwestia softu (ew. karty), tak np. malo czuly dotyk to sprawa sprzętowa. Ale to temat na osobny wątek.
Winiu89 Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Szczerze to nie potrafię mazać po ekranie tak delikatnie żeby tego telefon nie wykrył więc moim zdaniem dotyk jest ok. Transmisję danych też mam cały czas włączoną i jeszcze nie miałem sytuacji żeby mi przerwało połączenie Wysłane z mojego Mi-4c
KILu Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Opublikowano 14 Lutego 2016 Wymiana karty SIM na najnowszego typu poskutkowała - transmisja danych działa stabilnie, nie ma mowy o choćby sporadycznym braku dostępu do sieci, niczego nie trzeba resetować. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi