Shaft Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Witajcie, w moim Mi4 mam częsty problem z przywieszającym się czujnikiem jasności światła (chyba dobrze go nazwałem :P) W trakcie połączeń głosowych nie wyłącza mi ekranu, gdy telefon mam przy uchu. Jest to problematyczne, ponieważ często policzkiem wciska się jakieś niepotrzebne rzeczy na ekranie. Czujnik raz działa, raz nie działa. Restart telefonu pomaga, potem znowu problem wraca. Próbowałem też wyłączyć opcję przypadkowego odblokowania w kieszeni, która korzysta z tego samego czujnika, jednak również nic to nie dało. Zauważyłem, że problem wraca z co którąś aktualizacją MIUI, ale może to tylko przypadek. Ktoś ma jakieś pomysły? Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Shaft
Nezumi Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Mi pomogła ponowna diagnostyka czujnika w *#*#6468#*#*, u mnie było w drugą stronę, telefon uważał, że jest ciągle w kieszeni, po zrobieniu diagnostyki, samo przeszło .
Shaft Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Wpisuje *#*#6468#*#* w wybieraniu numeru telefonu, nie widać żeby przeprowadzał się jakikolwiek test / diagnostyka. Kod znika z ekranu i nic poza tym. Operacja ta nie pomogła mojemu czujnikowi Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Shaft
kulig007 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Kolega pomylił cyfry w kodzie Wpisz odpowiednio 6484. Otworzy Ci się diagnostyka systemu TapTap Tapatalk+MI4W 1
Nezumi Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wybacz, ja jeszcze śpię kolega @kulig007 ma rację, złe cyferki .
Shaft Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Teraz diagnostyka działa na odsłoniętym czujniku mam wartość 5.000305, na zasłoniętym 0. Pod buttonem kalibracja wartość 182.0 Nie pomogło to mojemu czujnikowi, trzeba zrobić całą diagnostykę czy wystarczy tylko tego czujnika? Kalibracji czujnika zbliżeniowego dokonywałem na odsłoniętym czujniku, na zasłoniętym "kalibracja nieudana" Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Shaft
kulig007 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wszystkiego nie musisz robić. Z testem czujnika, to zrób tak : wejdź do bardzo ciemnego połączenia, włącz diagnostykę... Później szybko do bardzo jasnego i powinno się skalibrować... (chyba kolejności nie pomyliłem), bo też jak kolega@Nezumi, jeszcze śpię. Ja po nocnej zmianie i tylko godzinie snu TapTap Tapatalk+MI4W
Shaft Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) hmm... Za wyłączanei ekranu podczas rozmowy odpowiada czujnik zbliżeniowy czy czujnik oświetlenia? W czujniku oświetlenia nie ma nawet możliwości kalibracji, a w zbliżeniowym wydaje mi się, że jasność pomieszczenia nie gra roli... Przetestowałem jeszcze czujniki apką ze sklepu, wydaje mi się, że sensory działają poprawnie, tylko jest jakiś błąd w sofcie. Po nocnej zmianie to do łóżka, a nie na forum Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Shaft 1
kulig007 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Aaaaa sorry!! Haha, kurde, czyli jednak jeszcze myślami mocno ŚPIĘ. Pomyliłem Twój problem, z diagnostyką innego czujnika. Jeśli diagnostyka czujnika zbliżeniowego nic nie dała, proponuję wipe cache w recovery. Czasami pomaga na takie kłopoty. TapTap Tapatalk+MI4W
Shaft Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wipe cache w recovery też nie pomógł. Dziwna sprawa, w teście wykrywa zakrycie / odkrycie czujnika działa poprawnie. A przy rozmowie nie wyłącza ekranu mimo zakrytego czujnika uchem.
kulig007 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Czyli chyba jak wspomniałeś, u Ciebie bug występuje na "xyz" wydaniu MIUI. Można spróbować zrobić reflash systemu (bez wipe), albo wybór update, którego problem nie tyczy TapTap Tapatalk+MI4W
Shaft Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zrobię aktualizację do Anroirda 6.0 - zobaczymy czy pomoże.
kulig007 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Przemyśl to mocno, bo powrotu do 4.4 nie ma. Może najpierw lepiej operować w obrębie KitKat ?! TapTap Tapatalk+MI4W
Shaft Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) W sumie masz rację, poczekam aż temat Androida 6.0 trochę ostygnie i dopiero wtedy skuszę się na aktualizację. Pewnie wyjdzie sporo bugów. Obecnie mam MIUI 5.12.11, zaktualizuję do 5.12.31 bo to chyba ostatnie MIUI z KitKata. Tylko którą wybrać? https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=46985 Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Shaft
Nezumi Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 15 minut temu, Shaft napisał: W sumie masz rację, poczekam aż temat Androida 6.0 trochę ostygnie i dopiero wtedy skuszę się na aktualizację. Pewnie wyjdzie sporo bugów. Obecnie mam MIUI 5.12.11, zaktualizuję do 5.12.31 bo to chyba ostatnie MIUI z KitKata. Tylko którą wybrać? https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=46985 5.12.11 jest ostatnim na 4.4 .
Shaft Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ehhh Wiatr w oczy jak zwykle. Zapewne wgranie starszego MIUI będzie problematyczne. Chyba zostanę z tym problemem
Nezumi Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 1 minutę temu, Shaft napisał: Ehhh Wiatr w oczy jak zwykle. Zapewne wgranie starszego MIUI będzie problematyczne. Chyba zostanę z tym problemem no wipe all data jeżeli się będzie cofać, także... Albo 6.0, albo zostajesz z tym co masz . Powiem tyle, że jeżeli nie używasz root'a to wielkich problemów na 6.0 nie będziesz mieć .
Shaft Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wipe all data odpada Poczekam trochę i wrzucę Androida 6.0, a tymczasem pomęczę się jeszcze trochę, do momentu aż osiągnę szczyt irytacji i zdenerwowania. Dzięki Panowie za próbę pomocy
Rekomendowane odpowiedzi