Juliusz Opublikowano 18 Grudnia 2015 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Witam, tak ja w temacie. Posiadam Redmi Note 2 16GB i od przedostatniej aktualizacji mam problem z kartą SD. Telefon jej nie widzi. Karta jest sprawna, sprawdziłem ją na laptopie, a nawet sformatowałem. czy ktoś ma jakieś sugestie?
Marvinka Opublikowano 18 Grudnia 2015 Opublikowano 18 Grudnia 2015 39 minut temu, Juliusz napisał: Witam, tak ja w temacie. Posiadam Redmi Note 2 16GB i od przedostatniej aktualizacji mam problem z kartą SD. Telefon jej nie widzi. Karta jest sprawna, sprawdziłem ją na laptopie, a nawet sformatowałem. czy ktoś ma jakieś sugestie? No więc, przyczyn może być sporo, od uszkodzonego slotu, poprzez jakiś babol programowy, czy "niekompitable" karta i fonek. Co gorsza, fonki są wrażliwe na formaty - to co jest sformatowane na klamocie stacjonarnym, może nie być widoczne na telefonie i vice-versa. Co możesz zrobić: Sprawdzić inną, podobną kartę w w telefonku. Jeśli nie zadziała, wsadź kartę innej firmy i mniejszą, np 8 Gb Przeformatuj kartę w komputerze na FAT32, a jeśli tak jest, na NTFS, czy nawet jeśli masz taką możliwość zdjęcie mu w ogóle tablicy partycji (np linuxowym programem GPARTED) - nawet jeśli coś się nie będzie zgadzało, to fonek może i tak wyczuć kartę i zaproponować przeformatowanie na to co mu bardziej pasuje To tak od ręki.
Juliusz Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2015 dzięki, spróbuję tym gparted. zainstalowałem w w redmi kartę 2GB i ją czyta. A tą samą kartę 32GB zainstalowałem w lumii 535 i bez problemu ją widział. Mam jeszcze jedną 32GB więc sformatuje ją na razie w trybie normalnym przez SDFormater do FAT32 i zobaczymy. Z tego co wiem to Redmi Note 2 powinien czytać do 32GB albo 64GB
Juliusz Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2015 nie mam linux-a więc zapodałem SDFormatter, robi mi się OverWrite Erease a potem zrobi format, z tego co wiem to on robi od razu na FAT32
Marvinka Opublikowano 18 Grudnia 2015 Opublikowano 18 Grudnia 2015 2 minuty temu, Juliusz napisał: nie mam linux-a więc zapodałem SDFormatter, robi mi się OverWrite Erease a potem zrobi format, z tego co wiem to on robi od razu na FAT32 Gparted można odpalić spod linuxików, które działają w trybie "Live CD", czyli obraz nagrany na płytkę/pędrajva i odpalony z tego komputerek. Ło tutaj jest obraz do pobrania: gparted live . Z programów do formatu i takich tam, to u Marvinki w firmie wszyscy używają RUFUSa Jeśli czyta ci inną kartę, a tę kartę 32 gb nie, ale widać ją gdzie indziej, to może być problem "nikompitable". Marvinka ma kingstona 16Gb, którego widać w tablecie LG, ale nie w smartfonach. Nie dało rady nic z tym zrobić.
Juliusz Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2015 jak się nie uda SDFormattorem to spróbuję przez GParted, co do bootowalnych USB to ja używam unetbootin odezwę się jak skończy mi formatować kartę i sprawdzę ją w telefonie. dzięki za pomoc
d3tr0 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Opublikowano 18 Grudnia 2015 u mnie widzi każdą kartę, tylko że format na fat32 pod windows - jeszcze nie miałem problemu na szczęście a mówią że taki wybredny on na karty pamięci
Juliusz Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2015 SDFormatter zrobił swoje, telefon czyta kartę, dzięki za pomoc. temat do zamknięcia
d3tr0 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi