radke Opublikowano 21 Listopada 2015 Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Jakiś czas temu stałem się niestety nieszcześliwym posiadaczem Redmi 2 w wersji 1gb RAM. Zakupu dokonałem sugerując się super płynnością działania Motoroli Moto G, która również ma 1gb ram i ten sam procek. To był błąd. Telefon momentami laguje tak, że nie da się go używać. (np przejscie do ekranu głównego trwa jakies 15s). Instaluję co tydzień nowe wersje MIUI 7 z miuipolska z nadzieją, że tym razem coś poprawią i będzie lepiej. Nie jest lepiej. Patrzę na te changelogi i w głowie mi się nie mieści jak to możliwe, że poprawiają ciągle jakieś pierdoły, a nic nie robią z faktem, że jeden z ich obecnych produktów jest praktycznie NIEZDATNY do użytku jako smartfon. Czy zna ktoś jakikolwiek sposób na uporanie się z tym problemem? Jakiś custom rom, cokolwiek? Stabilny CM pewnie załatwiłby sprawę, ale na to raczej nie ma co liczyć. Najlepszym sposobem byłaby sprzedaż telefonu, ale każdy normalny człowiek po paru godzinach użytkowania mi go odeśle.. Z góry dzięki za rady! Edytowane 21 Listopada 2015 przez radke
Nezumi Opublikowano 21 Listopada 2015 Opublikowano 21 Listopada 2015 Oddalem moj 1gb redmi 2 mojej mamie, siedzi na zeszlo tygodniowej aktualizacji i nic sie tam nie wiesza. Zawsze mozesz zainatalowac CM lub czysty andek, sa oba systemy, dzialajace, testowalem je w kwietniu juz.
chris18404 Opublikowano 21 Listopada 2015 Opublikowano 21 Listopada 2015 Może masz dużo aplikacji w tle? Może ustawione oszczędzanie energii.
radke Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Nic z tych rzeczy. Używam jedynie gmaila, facebooka, przeglądarki, aparatu. Ustawienia energii mam standardowe. Czyli twierdzicie, że ten problem nie jest powszechny? Może z moim egzemplarzem coś jest nie tak i powinienem go reklamować? @Nezumi - czy używałeś go dłużej, czy parę chwil? U mnie problem nie występuje non stop. Spróbuję jeszcze zainstalować CM ale mam trochę obaw odnośnie jego stabilności. Dzięki za rady. Edytowane 21 Listopada 2015 przez radke
Nezumi Opublikowano 21 Listopada 2015 Opublikowano 21 Listopada 2015 2 minuty temu, radke napisał: Nic z tych rzeczy. Używam jedynie gmaila, facebooka, przeglądarki, aparatu. Ustawienia energii mam standardowe. Czyli twierdzicie, że ten problem nie jest powszechny? Może z moim egzemplarzem coś jest nie tak i powinienem go reklamować? @Nezumi - czy używałeś go dłużej, czy parę chwil? U mnie problem nie występuje non stop. Spróbuję jeszcze zainstalować CM ale mam trochę obaw odnośnie jego stabilności. Dzięki za rady. Redmi 2 używałem pół roku i ani razu mi się nie zwiesił, teraz używa go moja mama i również działa płynnie, ale dobrze robił mu zwykły restart, co 4-5dni. No i staraj się nie trzymać fejsa i przeglądarki działających w tle. Jeżeli danej apki nie będziesz potrzebował przez najbliższe ~30min, po prostu ją wyczyść, a fejsa czyść za każdym razem, strasznie ten szajs ramo-żerny... CM używałem jakiś tydzień, Androida czystego może z 2, ale wracałem zawsze do MIUI. CM był bardziej stabilny wtedy od czystego Andka, teraz jest już chyba nawet oficjalny CM12 (chyba?), Androida nie sprawdzałem, 4.4 działał świetnie, ale gdzieś czytałem, że 5.0 również na niego zrobił ktoś.
radke Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) Ok, przetestowałem 3 custom romy, może się komuś kiedyś przyda: CM 12.1 (2015-09-26) - podczas dzwonienia ekran robi się czarny i nie idzie go w żaden sposób wybudzić, a co za tym idzie zakończyć rozmowy. Wybudza się sam jak nasz rozmówca się rozłączy. Poza tym wszystko działa bardzo płynnie. NX-ROM 9.8.3 (czysty android 5.1.1) - ten sam błąd co wyżej, do tego działa duuużo wolniej niż CM. CM 11 (2015-08-29) - Wszystko pięknie śmiga i jak na razie żadnych bugów nie doświadczyłem. Nie chcę zapeszać, ale wygląda na to, że jednak nie muszę sprzedawać telefonu Edytowane 23 Listopada 2015 przez radke
Nezumi Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi