wolek93 Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 (edited) Witam, to mój pierwszy post na forum i pomyliłem działy to z góry przepraszam. Zakupiłem na aliexpress PB Xiaomi 10400 mAh i postanowiłem go stestować poprzez ładowanie urządzeń i sumowaniu pojemności baterii. Po zsumowaniu dało to wynik około 8400 mAh. I tutaj moje pytanie, ponieważ czytałem, że każdy PB ma utraty energii i nie będzie miał pełnej pojemności ale czy taki wynik jest odpowiedni? Czy ta wartość powinna być większa i zgłaszać reklamacje ? Z góry dzięki za odpowiedź Edited November 9, 2015 by wolek93 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rex692 Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 A podczas ładowania korzystałes z tych urządzeń? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr469 Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 Z elektryką za wiele wspólnego nie mam, więc wypowiedź kogoś znającego temat byłaby przydatna. Straty to jedno, ale wydaje mi się, że znaczenie też może mieć napięcie (?). Pojemność jest podana w 3,6 albo 3,7 V, a ścienne ładowarki ładują pięcioma voltami. Sądzę, że tu też może powstawać ta różnica. Wysłane z mojego Redmi Note 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza. Btw. W woltach mierzymy napięcie, nie pojemność. Aczkolwiek masz rację, bo 10000 mAh przy 3,6 V to 6600 mAh przy 5 V, a dochodzą jeszcze straty i to, że urządzenie prawdopodobnie pracowało podczas ładowania. Wynik jest jak najbardziej poprawny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolek93 Posted November 9, 2015 Author Share Posted November 9, 2015 1 godzinę temu, rex692 napisał: A podczas ładowania korzystałes z tych urządzeń? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Podczas ładowania Power bankiem nie korzystałem z telefonu. 51 minut temu, Numb napisał: Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza. Btw. W woltach mierzymy napięcie, nie pojemność. Aczkolwiek masz rację, bo 10000 mAh przy 3,6 V to 6600 mAh przy 5 V, a dochodzą jeszcze straty i to, że urządzenie prawdopodobnie pracowało podczas ładowania. Wynik jest jak najbardziej poprawny. Nazwa tematu poprawiona. A masz może Power Bank i mógłbyś przedstawić jakieś dane na temat ilości ładowań/straty energii? Szukałem w necie, ale ciężko znaleźć (lub ja mam z tym problem ;d) sensowne dane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 1 godzinę temu, wolek93 napisał: Podczas ładowania Power bankiem nie korzystałem z telefonu. Nazwa tematu poprawiona. A masz może Power Bank i mógłbyś przedstawić jakieś dane na temat ilości ładowań/straty energii? Szukałem w necie, ale ciężko znaleźć (lub ja mam z tym problem ;d) sensowne dane Nawet jeśli nie korzystasz to jakąś minimalną ilość energii telefon zużywa Mam powerbank 5000 mAh, ale danych żadnych nie mam. Jednak logicznym jest, że nie będzie ładować stale przy 3,6 V ani przy 5V. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts