Jump to content

Xiaomi Power Bank 10400 mAh - problem z pojemnością

wolek93

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post na forum i pomyliłem działy to z góry przepraszam. Zakupiłem na aliexpress PB Xiaomi 10400 mAh i postanowiłem go stestować poprzez ładowanie urządzeń i sumowaniu pojemności baterii. Po zsumowaniu dało to wynik około 8400 mAh. I tutaj moje pytanie, ponieważ czytałem, że każdy PB ma utraty energii i nie będzie miał pełnej pojemności ale czy taki wynik jest odpowiedni? Czy ta wartość powinna być większa i zgłaszać reklamacje ? Z góry dzięki za odpowiedź

Edited by wolek93

Z elektryką za wiele wspólnego nie mam, więc wypowiedź kogoś znającego temat byłaby przydatna. Straty to jedno, ale wydaje mi się, że znaczenie też może mieć napięcie (?). Pojemność jest podana w 3,6 albo 3,7 V, a ścienne ładowarki ładują pięcioma voltami. Sądzę, że tu też może powstawać ta różnica.

Wysłane z mojego Redmi Note 2

Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza.

Btw. W woltach mierzymy napięcie, nie pojemność. Aczkolwiek masz rację, bo 10000 mAh przy 3,6 V to 6600 mAh przy 5 V, a dochodzą jeszcze straty i to, że urządzenie prawdopodobnie pracowało podczas ładowania. Wynik jest jak najbardziej poprawny.

1 godzinę temu, rex692 napisał:

A podczas ładowania korzystałes z tych urządzeń?

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Podczas ładowania Power bankiem nie korzystałem z telefonu.

51 minut temu, Numb napisał:

Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza.

Btw. W woltach mierzymy napięcie, nie pojemność. Aczkolwiek masz rację, bo 10000 mAh przy 3,6 V to 6600 mAh przy 5 V, a dochodzą jeszcze straty i to, że urządzenie prawdopodobnie pracowało podczas ładowania. Wynik jest jak najbardziej poprawny.

Nazwa tematu poprawiona. A masz może Power Bank i mógłbyś przedstawić jakieś dane na temat ilości ładowań/straty energii? Szukałem w necie, ale ciężko znaleźć (lub ja mam z tym problem ;d) sensowne dane

1 godzinę temu, wolek93 napisał:

Podczas ładowania Power bankiem nie korzystałem z telefonu.

Nazwa tematu poprawiona. A masz może Power Bank i mógłbyś przedstawić jakieś dane na temat ilości ładowań/straty energii? Szukałem w necie, ale ciężko znaleźć (lub ja mam z tym problem ;d) sensowne dane

Nawet jeśli nie korzystasz to jakąś minimalną ilość energii telefon zużywa ;)

Mam powerbank 5000 mAh, ale danych żadnych nie mam. Jednak logicznym jest, że nie będzie ładować stale przy 3,6 V ani przy 5V. 

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...