Skocz do zawartości

Zbrickowany telefon, nie wchodzi do recovery.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od 3 dni, mój telefon się dziwnie zachowywał, wyłączały się po kolei wszystkie procesy, po 2 dniach, zainstalowałem aktualizację, myśląc, że to coś pomoże, jednak nie pomogło. Doszło do sytuacji, gdy po reboocie wywalało proces. com.android i musiałem znowu resetować. Przy którymś resecie z kolei nie mogłem już odblokować karty pinem, bo pisało ciągle "odblokowywanie karty sim". Zrobiłem wipe i sflashowałem jeszcze raz system, jednak telefon wpadł w bootloop. Wyłączyłem go, żeby wejść z powrotem do recovery, jednak już nie odpalił. Nie reaguje na żadne przyciski.

Próbowałem sflashować go przez flashtoola z plikami z tematu Numba, ale wyskakiwał błąd: BROM ERROR: S_FT_ENABLE_DRAM_FAIL (4032)

da się jakoś sflashować normalne zipy flashtoolem, bo może inny rom by poszedl?

Macie jakieś pomysły?

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj z innym kablem. Jak to nie pomoże to wszelkie kombinacje i wariacje typu: flash od razu z baterią, bez baterii, podłączenie z wciśniętym Vol-, z wciśniętym Vol+, z wciśniętymi dwoma. Ewentualnie całkowite wyczyszczenie sterowników mediateka jakimś cleanerem i ponowna instalacja.

Jeżeli nic z tego nie pomoże to prawdopodobnie hard brick, pomagałem kilku takim osobom i nic nie pomagało, nawet serwisy.

Edytowane przez Numb
Opublikowano (edytowane)

Ten error jest zabawny bo może oznaczać:
- problem z kablem, trzeba sprawdzić z innym, mam zestaw różnych kabelków, zazwyczaj stosuję kabel z dławikiem, nigdy mnie nie zawiódł.
- problem z flashtoolem, pobierz najnowszą wersję

Problemu ze sterownikiem nie potwierdzę bo nigdy z tym problemu nie miałem. Możesz też próbować z innym portem USB.
Może też być zły rom jak napisał @Numb, zawsze pobieram prawidłowy i tą opcję u siebie odrzucam.

Edytowane przez ddr
Opublikowano

Ten error jest zabawny bo może oznaczać:
- problem z kablem, trzeba sprawdzić z innym, mam zestaw różnych kabelków, zazwyczaj stosuję kabel z dławikiem, nigdy mnie nie zawiódł.
- problem z flashtoolem, pobierz najnowszą wersję

Problemu ze sterownikiem nie potwierdzę bo nigdy z tym problemu nie miałem. Możesz też próbować z innym portem USB.
Może też być zły rom jak napisał @Numb, zawsze pobieram prawidłowy i tą opcję u siebie odrzucam.

Co do flashtoola to jak brał moją paczkę to na 100% jest tam najnowszy (chyba, że wziął starą paczkę z V5).

Opublikowano

brałem Twoją paczkę, różne modele flashtoola i nic, inne przewody, inne komputery i nic. Raczej na części albo wymiana płyty głównej. Orientujecie się ile może taka kosztować?

Opublikowano

Raczej nic, bo ten model ma ponad 2 lata, a oryginalnych części zamiennych nie było nigdy na ali czy gdzieś indziej. Co najwyżej możesz znaleźć trupa np. ze zbitym wyświetlaczem.

Opublikowano

Za tyle ile da potencjalny kupiec, a samych użytkowników jest obecnie dosyć mało. Ewentualnie mogę spytać znajomego czy nie chciałby sprzedać swojego z uszkodzonym wyświetlaczem, bo przymierza się do zakupu nowego..

Opublikowano

Mógłbym spróbować podgrzać procek i pamięć, przetestować na obecność bad sectorów i postawić soft, ale ty decyduj czy jest sens.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie. Z rozmowy na pw chyba będzie do mnie wysyłał.

Ale sobie przypomniałem, że ktoś jeszcze wysyłał mi redmi z opisem "wyłączył się i nie wstaje". Badałem, mierzyłem, grzałem i nie pomogło. Podczas mierzenia wyszło, że napięcia są kompletnie nieprawidłowe. Mogło to być spowodowane zwarciem w którymś z układów, tak czy siak sklasyfikował się do wymiany płyty głównej.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...