advcron Opublikowano 25 Października 2015 Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) Wersja MIUI i posiadany smartfon:MIUIPolska 5.10.22 / Mi4cOpis znalezionego błędu / problemu:Przy importowaniu certyfikatów poprzez Ustawienia-Urzadzenia-Prywatność-Zainstaluj z nośnika otrzymuję poniższy komunikat."Instalacja się nie powiodła. Nie można odczytać pliku certyfikatu".Certyfikat CA w formacie crt, a użytkownika w p12. Pliki w pamięci wewnętrznej sdcard.Pliki są poprawne bo na innym urządzeniu importują się bez problemów. Dodane:Certyfikaty CA można zaimportować za pomocą przeglądarki Internetowej wystawiając je na www.Natomiast przy p12 lub pfx przeglądarka ich nie importuje, tylko chce je ściągnąć na dysk. I koło się zamyka.Problem jest dosyć kłopotliwy, gdyż w tej sytuacji nie ma możliwości połączenia się do WIFI (Enterprise: 802.1X + TLS), jak również np zestawić tunel VPN w oparciu o certyfikaty użytkownika. Edytowane 26 Października 2015 przez advcron
advcron Opublikowano 30 Października 2015 Autor Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Obejście problemu: Dla potomnych już wiem co powoduje problem: Puściłem logcata a tam:"E/CertInstaller(17181): Failed to read certificate: java.io.FileNotFoundException: /storage/emulated/0/CERT/userl.p12: open failed: EACCES (Permission denied)" Plik ma takie uprawnienia: rw-rw---- Jak widać "coś" nie ma uprawnień do importu pliku. Za pomocą roota przeniosłem plik do pamięci telefonu / (na sdcard w ogóle nie zmieniały się uprawnienia nie wiem czemu). Tam zmieniłem uprawnienia na 444 za pomocą adb i już mogłem zaimportować cert do keystore telefonu. Zamiast adb można skorzystać np z ES File Explorer, po uprzednim daniu mu praw root. Edytowane 5 Listopada 2015 przez advcron
ZduneX25 Opublikowano 5 Listopada 2015 Opublikowano 5 Listopada 2015 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi