Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

Używając Mi4I w samochodzie jako nawigację z google maps, zauważyłem problem z ładowaniem telefonu.

Otóż, pomimo podłączonego ładowania, bateria zużywa się szybciej niż jest w stanie się naładować.

Po dotarciu na miejsce, wyłączyłem nawigację, ale nie wyłączyłem GPS, podłączając telefon pod zwykłą ładowarkę. Po 8h ładowaniach, telefon był rozgrzany, ale nie przybyło mu ani jeden procent w naładowaniu baterii. Zdarzyło mi się to już drugi raz, więc nie był to przypadek.

Czy włączony GPS w Mi4i zużywa aż tyle baterii, że telefon podłączony do ładowania nie jest w stanie uzupełnić baterii?

Wiem, że jest wiele możliwości:

- słaba ładowarka samochodowa (ale na poprzednim Lenovo A820 dawała radę),

- słaba ładowarka domowa (ale na poprzednim Lenovo A820 też dawała radę)

- stary soft bo 5.9.27, wgrałem więc 5.10.8 i testując teraz w domu na podłączonym do ładowania telefonie, procent naładowania baterii również stoi w miejscu (przy włączonym GPS).

Edytowane przez e2rdo
Opublikowano

Nawigacja Google bardzo mocno drenuje baterie w porównaniu do Yanosika czy MAPS.ME to akurat normalne... Zabiłeś mapy czy coś delikatnie wyłączyłeś? Jeżeli to pierwsze to bardzo prawdopodobne że został proces osierocony który ciągle generował wakelocki i tym samym drenował baterie. Taki urok androida, tak miałem kiedyś że dopiero restart telefonu pomagał gdy wyłączyłem proces który akurat pobierał GPS i potem mimo wyłączenia modułu telefon ciągle bardzo szybko tracił baterie (5% na h w Deep sleep)

Opublikowano

Po testach w domu, na najnowszym systemie, mogę stwierdzić, że na oryginalnej ładowarce, przy włączonej nawigacji z google maps, włączonym GPS-ie i wyłączonym wif (4G z karty sim) oraz z wyłączonymi innymi aplikacjami, telefon ładuje się prawidłowo.

Testy w aucie i na ładowarce z Lenovo innym razem.

Przypuszczam jednak, że wina leży w ładowarkach, które nie dają rady nakarmić Mi4i w trakcie konsumpcji prądu w trakcie nawigowania...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Dzisiaj zauważyłem podobny problem korzystając z Google maps (do tej pory jeździłem na Sygic korzystają tylko z GPS) Wiadomo, google maps do nawigacji potrzebuje więcej uprawnień. od kiedy pozwoliłem google na ustalanie lokalizacji nie tylko przez GPS, poziom baterii spada bardzo szybko. Nie wiem co jest grane, ponieważ aplikacja została dawno wyłączona, gps również. Problem w tym, że inne aplikacje jak np. pogoda, nagle same również zaczęły lokalizować moje położenie. Wszedłem w ustawienia lokalizacji telefonu, włączyłem lokalizację, zmieniłem na korzystanie tylko z gps, wyłączyłem, a one dalej namierzały gdzie jestem. Google maps to samo, kiedy w ustawieniach telefonu zmieniłem lokalizowanie tylko za poocą GPS mapka dalej była w stanie mnie zlokalizować ( wcześniej po kliknięciu lokalizuj aplikacja pytała o dodatkowe uprawnienia, teraz już nie).

Czy wiecie co to może być?

teraz zauważyłem, że kiedy zmieniam w opcjach lokalizacji z tylko GPS na maksymalną dokładność, telefon nie pyta mnie już o dodatkowe wyrażanie zgody, wcześnie wyskakiwało ostrzeżenie jak w google maps. Niestety nie wiem jak przywrócić blokadę dla googla, poprzednio wystarczyło zmienić na lokalizuj tylko za pomocą GPS.  Nie wiem czy to nowa wersja map google, czy coś innego

Edytowane przez darwaj
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,
również mam podobny problem (zasadniczo myślę, że problem jest ten sam tylko objawia się u mnie w innych aplikacjach).
Korzystam z nawigacji Navi Expert. Ostatnio nie uruchamia się GPS (mimo, że jest włączony). To samo dzieje się na Google Maps. Czasem po restarcie telefonu odnajduje GPS. Dodatkowo momentami przegrzewa się bateria i sam z siebie (wyłączony ekran, telefon nie użytkowany) telefon się grzeje i schodzi mu szybko bateria (procesy nie chodzą w tle bo je wszystkie wyłączam przyciskiem trzech kresek i "x". Zaktualizowałem system do najnowszego, jest trochę lepiej, ale cały czas te błędy się powtarzają. Sprawdziłem też Avastem telefon i nic nie znalazł. Jestem pewien że to jakaś aplikacja, zainstalowana świadomie lub nie świadomie, powoduje takie błędy.
Macie może jakieś pomysły?

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...