Skocz do zawartości

Doinstalowanie Google AI Core (moduł Sztucznej Inteligencji offine) do HyperOS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podobno można dodać lokalny, offline’owy model AI Google Gemini Nano (ok. 1 GB) do telefonu, aby działał niezależnie w różnych aplikacjach, np. edytowaniu zdjęć, w klawiaturze – do podsumowywania mowy, skracania tekstu, ułożenia chaotycznie wprowadzonych zdań (SMS, dyktowania) itp. Po instalacji w **Opcjach programistycznych** pojawia się AiCore Persistent, po tym w niektórych naszych aplikacjach pojawiają się ukryte funkcje w konfiguracjach. Takie funkcje mają najnowsze flagowce Samsunga i Google Pixel. Czy ktoś to zrobił? 

Uwaga: Nie chodzi mi o nędzną namiastkę AI  (Asystent SI) która występuje w ostatnich update HyperOS mająca bariery i ograniczenia wymagająca kopiowania i wklejania tekstu którą chwali się Xiaomi a jest do bani. A o bezpłatny nielimitowany model AI offline,  Gemini Nano można też wyciągnac np. z firmware Pixeli lub ostatniej eksperymentalnej Chrome Canary. I raczej nie jest to Android AI Core dostępny w GP : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.aicore

Edytowane przez zagrobelny
Opublikowano

Bardzo zaciekawił mnie ten temat,nie ukrywam że chciałbym spróbować.Na PocoX5Pro5g kwestia AI jest totalnie okrojona,nienadająca się do zabawy w AI

Opublikowano (edytowane)

@marcsl Myślę że wiesz o co w tym chodzi: nie używać klawiatury, tylko do każdego okienka (SMS, komunikator, Signal, Whatsupp, notatki  i inne) gadasz idąc ulicą co potrzebujesz byle jak co Ci trafia na język, a AI samo zmienia na ładne słowa, przycina, obrabia, wyciąga najważniejsze i wkleja do okienka . Czy udało Ci się znaleść rozwiązanie?

Jest co prawda WhisperKeyboard lub kilka innych podobnych projektów jak Whisper.cpp ale one są w fazach testów i jeszcze mają choroby wieku dziecieńcego.

Edytowane przez zagrobelny