Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,szukam aplikacji do odtwarzania video z obsługą LAN/Samba serwer.Znam i korzystam z VLC Player i MX Player Pro chyba najlepsze. Ale szukam jeszcze jakiejś alternatywy. Znacie jakieś aplikacje podobne do wyżej wymienionych lub korzystacie z jakiś? Najlepiej darmowe bez reklam 😄choć płatne też mogą być,byle nie mega drogie.Ewentualnie wie ktoś jak skonfigurować MX Player Pro pod Samba Serwer (chodzi mi o pendrive podłączony do routera i możliwość przeglądania plików z niego w aplikacji MX Player, w VLC działa a tu za chiny nie potrafię ustawić).

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, ale to wiem jak wejść w te ustawienia. Tylko nie chce mi to działać, chodzi mi o konfigurację serwera samba z routera (ZTE  F670L) z podłączonym pendrive przez USB, tak aby przeglądać jego zawartość w MX Player.

Wpisuje w "serwer" : 192.168.1.1 <-- router , lub inne kombinacje jeszcze próbowałem np. smb://192.168.1.1 lub \\192.168.1.1\samba (to na komputerze działa)

i próbuje się połączyć anonimowo lub z nazwą użytkownika i hasłem (serwera samba)

i tak i tak nie działa, nie chce się połączyć , pola "domena" i "udostępniona ścieżka" pomijam

I teraz pytanie czy coś robię źle, nie odpowiednia konfiguracja czy MX Player nie obsługuje serwera samba , nie chodzi mi o udostępnianie plików czy folderów z komputera z Windowsem bo to działa , tylko bezpośrednio z routera (z pendrive).

W VLC Player od razu wykrywa serwer samba z routera nie trzeba nic wpisywać (ewentualnie login i hasło jeśli ustawione jest zabezpieczenie) ale wygodniej korzysta mi się z MX Player.

Właściwie to znalazłem już alternatywną aplikację z Google Play : OPlayer Lite i tam działa wszystko ok,wykrywa serwer samba jak w VLC, nawet podobna do MX Player.

Jednak jeśli ktoś wie jak skonfigurować poprawnie MX Player aby to działało, to byłbym wdzięczny za pomoc. :)