Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jaka aplikacja do SMS jest domyślnie w romach xiaomi.eu? Czy ktoś z Was używa aplikacji od Google do SMS? Działa wam opcja czatów RCS? Miałem ROM EEU i tam RCS działał na dotyk. Po odblokowaniu BL i przejściu na wersję tajwańską nie ma tam domyślnie tej aplikacji, ale po instalacji ze sklepu nie można aktywować RCS. Czy ktoś już się tym interesował? Na innych forach znalazłem wpisy ludzi z tym walczących, ale byli zbywani, że operator sieci im tego nie obsługuje. Niby czasami opcja wiadomości RCS pojawia się dostępna samoistnie po kilku dniach. Walczyć z tym, czy dać sobie spokój? Może to kolejne obostrzenie od Google za odblokowany BL?

RCS.jpg

Opublikowano

Pierwsze pytanie to czy masz sieć Play?
Jeśli tak to reszty możesz nie czytać.
W Play nie działa RCS poza wybranymi telefonami, ale skoro działało to raczej nie to.
To nie są żadne obostrzenia od Google. Sam odblokowałem BL, wgrałem Indonezję i czaty działają.
Pytanie czy po wgraniu wersji na Tajwan zablokowałeś BL?
Druga sprawa to może przez region nie działają? Jaki masz ustawiony?
U mnie jest Szwajcaria.

Opublikowano (edytowane)

Region w systemie? Nie mam tej opcji w wersji tajwańskiej. Czy region w Wiadomości Google? Przełączyłem na Szwajcarię, dałem restart i nic się nie zmieniło.

<edit>

Już sobie poradziłem z problemem. Bawiłem się tabletem z 5G z chińskim HyperOS 1.0 i na zmianę sobie przełączałem domyślną aplikację SMS pomiędzy systemową a google i załapało mi RCS. Chciałem to powtórzyć na Xiaomi 15 z tajwańskim HyperOS 2.0 i długo nie udawało mi się tego uruchomić, aż wpadłem na pomysł zaznaczenia domyślnej aplikacji z systemowej na google, ale przy wyłączonym wifi. Zadziałało natychmiast. Wniosek - aktywacja RCS musi być z dostępem do sieci pakietowej transmisji danych od operatora karty sim.

Edytowane przez arturcom
Opublikowano (edytowane)

W tablecie i w telefonie mam odblokowane BL.

W obydwu RCS teraz jest aktywne. Jeden w Plus, drugi w T-Mobile.

Edytowane przez arturcom
Opublikowano (edytowane)

Karta Plusa jest włożona w tablecie z HyperOS 1.0 i odblokowany BL

Karta T-Mobile jest włożona w telefonie z HyperOS 2.0 i odblokowany BL

Edytowane przez arturcom