arturcom Opublikowano 16 Marca 2025 Opublikowano 16 Marca 2025 Cześć. Jaka aplikacja do SMS jest domyślnie w romach xiaomi.eu? Czy ktoś z Was używa aplikacji od Google do SMS? Działa wam opcja czatów RCS? Miałem ROM EEU i tam RCS działał na dotyk. Po odblokowaniu BL i przejściu na wersję tajwańską nie ma tam domyślnie tej aplikacji, ale po instalacji ze sklepu nie można aktywować RCS. Czy ktoś już się tym interesował? Na innych forach znalazłem wpisy ludzi z tym walczących, ale byli zbywani, że operator sieci im tego nie obsługuje. Niby czasami opcja wiadomości RCS pojawia się dostępna samoistnie po kilku dniach. Walczyć z tym, czy dać sobie spokój? Może to kolejne obostrzenie od Google za odblokowany BL?
Marrik Opublikowano 16 Marca 2025 Opublikowano 16 Marca 2025 Pierwsze pytanie to czy masz sieć Play?Jeśli tak to reszty możesz nie czytać.W Play nie działa RCS poza wybranymi telefonami, ale skoro działało to raczej nie to.To nie są żadne obostrzenia od Google. Sam odblokowałem BL, wgrałem Indonezję i czaty działają. Pytanie czy po wgraniu wersji na Tajwan zablokowałeś BL? Druga sprawa to może przez region nie działają? Jaki masz ustawiony? U mnie jest Szwajcaria.
arturcom Opublikowano 17 Marca 2025 Autor Opublikowano 17 Marca 2025 (edytowane) Region w systemie? Nie mam tej opcji w wersji tajwańskiej. Czy region w Wiadomości Google? Przełączyłem na Szwajcarię, dałem restart i nic się nie zmieniło. <edit> Już sobie poradziłem z problemem. Bawiłem się tabletem z 5G z chińskim HyperOS 1.0 i na zmianę sobie przełączałem domyślną aplikację SMS pomiędzy systemową a google i załapało mi RCS. Chciałem to powtórzyć na Xiaomi 15 z tajwańskim HyperOS 2.0 i długo nie udawało mi się tego uruchomić, aż wpadłem na pomysł zaznaczenia domyślnej aplikacji z systemowej na google, ale przy wyłączonym wifi. Zadziałało natychmiast. Wniosek - aktywacja RCS musi być z dostępem do sieci pakietowej transmisji danych od operatora karty sim. Edytowane 18 Marca 2025 przez arturcom
Marrik Opublikowano 18 Marca 2025 Opublikowano 18 Marca 2025 A no faktycznie, tajwański ROM nie ma możliwości zmiany regionu. Masz zablokowany BL po wgraniu Tajwanu?
arturcom Opublikowano 18 Marca 2025 Autor Opublikowano 18 Marca 2025 (edytowane) W tablecie i w telefonie mam odblokowane BL. W obydwu RCS teraz jest aktywne. Jeden w Plus, drugi w T-Mobile. Edytowane 18 Marca 2025 przez arturcom
Marrik Opublikowano 18 Marca 2025 Opublikowano 18 Marca 2025 A te karty, na których masz pewność, że RCS działa, włożyłeś do tego telefonu?
arturcom Opublikowano 18 Marca 2025 Autor Opublikowano 18 Marca 2025 (edytowane) Karta Plusa jest włożona w tablecie z HyperOS 1.0 i odblokowany BL Karta T-Mobile jest włożona w telefonie z HyperOS 2.0 i odblokowany BL Edytowane 18 Marca 2025 przez arturcom
Rekomendowane odpowiedzi