Nickademas Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś używanego Xiaomi albo POCO, ale nie chciałbym, żeby się okazało, że nie mogę wgrać tam custom roma przez brak możliwości odblokowania bootloadera. 1. Jak to jest z oficjalną metodą? Raz czytam, że wystarczy kliknąć w aplikacji o odpowiedniej godzinie a raz, że jest to praktycznie niemożliwe. 2. Widziałem różne skrypty na łatwiejsze odblokowanie, albo trik z instalacją starszej wersji ustawień, czy cokolwiek z tego zadziała na takim telefonie jak Xiaomi Mi 11i lub Xiaomi 12, które fabrycznie miały MIUI, ale zostały zaktualizowane do HyperOS i czy jest w tej kwestii jakaś różnica między HyperOS 1 a 2?? 3. Czy odblokowywanie bootloadera różni się jakkolwiek w telefonach Xiaomi i POCO? 4. I jak odblokowywanie bootloadera wygląda na telefonach, które mają jeszcze MIUI?
Kacper Skrzypek Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 1. Gdy Xiaomi wprowadzało tę metodę, nie było żadnych problemów z uzyskaniem zgody. Problemy zaczęły się gdzieś na jesieni zeszłego roku, kiedy to prawdopodobnie ograniczono liczbę dostępnych slotów na dany dzień i w konsekwencji wymuszono walkę o nie o północy czasu chińskiego. Nie wiadomo, ile tych slotów jest, wiadomo jednak, że większość osób przegrywa tę walkę każdego dnia. 2. Tak, takie opcje zadziałają na starszych telefonach, ale nie mogą one być zaktualizowane do HyperOS 2, bo tam już na pewno nie uda się tych Ustawień zainstalować głównie ze względu na aktualizację Androida (na OS1 w zależności od wersji pójdzie albo nie, o ile Xiaomi nie spatchowalo instalacji starszej wersji Ustawień). 3. Nie powinno, choć na forum było kilka wyjątków - szczegóły w wątku dot. odblokowania bootloadera w dziale Tutoriale. 4. Wygląda tak jak dawniej, tzn. nie trzeba się ubiegać o żadną zgodę, można je normalnie odblokować. Jest tylko jeden warunek - region konta musi pasować do dystrybucji urządzenia. Na jesieni Xiaomi wprowadziło zmiany, dzięki którym chińskie konta nie mogą już odblokować globalnych telefonów i odwrotnie - globalne konta nie odblokują chińskich wersji telefonów. Są oczywiście serwisy typu ncunlock, które oferują zakładanie chińskich kont pod kątem unlocku, więc w teorii da się to obejść... 1
Nickademas Opublikowano 15 Marca 2025 Autor Opublikowano 15 Marca 2025 Ok, rozumiem, że instalacją starych ustawień ani oficjalną metodą raczej się nie da, ale co z takimi narzędziami, wiadomo czy działają? np. https://github.com/MlgmXyysd/Xiaomi-HyperOS-BootLoader-Bypass https://github.com/offici5l/MiBypassTool https://github.com/TheAirBlow/HyperSploit
Netoper Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 Na HyperOs nie zadziała:"note: that if your device was made directly with HyperOS from the factory, currently bypassing the restriction [1] is currently not possible."Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Nickademas Opublikowano 15 Marca 2025 Autor Opublikowano 15 Marca 2025 7 godzin temu, Netoper napisał(a): Na HyperOs nie zadziała: "note: that if your device was made directly with HyperOS from the factory, currently bypassing the restriction [1] is currently not possible." Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka No właśnie, jeśli fabrycznie miało HyperOS, a ja miałem na myśli telefony, które fabrycznie miały MIUI, ale zostały zaktualizowane do HyperOS. I tak jest napisane tylko w jednym opisie, czy tyczy się to wszystkich tych narzędzi?
Rekomendowane odpowiedzi