Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu odblokowałem BL i szczęśliwie zainstalowałem soft xiaomi.eu.

No i teraz mega ciekawostka... Posiadam domowy router Asus Lyra, 2-zakresowy 2,4 i 5 GHz. Dziesiątki smartfonów nie miały z tym problemu, a POCO F6 Pro (Redmi K70) o dziwo ma!

Otóż moja nazwa sieci ssid wi-fi to GAS (2,4 i 5GHz) oraz sieć gościnna o nazwie GAS-Guests (tylko 2,4GHz).

Najnowszy HyperOS nie widzi sieci o nazwie GAS! Widzi tylko sieć gościnną.

Dodanie sieci "z ręki" też nie działa, nie można się do niej podłączyć. Wszystkie inne smartfony na MIUI nie mają z tym problemu i widzą GAS, HOS tej sieci nie widzi :(

Jeszcze przed odblokowaniem bootloadera na stockowym ROMie było to samo, ale myślałem, że w "naszym" ROMie problem jakoś zniknie...

Proszę naszych speców o sprawdzenie w środowisku testowym.

1. Nazwa ssid sieci: GAS
  2. HyperOS jej nie widzi z niewiadomych przyczyn, tak jakby nazwa GAS była gdzieś zaszyta jako niemożliwa do dodania w HOS.

Jeśli potrzeba jakichś logów, debug logów, to proszę o info jak je wygenerować.

Nie uśmiecha mi się zmiana nazwy w routerze,  bo mam urządzeń mnóstwo już podpiętych i inne widzą bez problemu (m.in. Redmi K20 Pro, POCO F4, czy POCO X5 Pro 5G i inne) - wygląda to na jakiś bug w HyperOS.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Nie specjalnie chciałbym w to uwierzyć... ale możesz zrobić test

Wyjdź z domu z drugim telefonem (xiaomi czy inny, egal..) i utwórz Hotspota z sieci komórkowej o dokładnie tym tytule sieci. I spawdź w polu czy ten telefon z HOS łapie tę sieć.
Jeśli nie widzi to faktycznie jest jakiś bug z nazwą, jak zobaczy i połączy się to problem masz po swojej stronie w routerze mimo wszystko.

Opublikowano

Dochodzenie w toku... Nazwa sieci faktycznie nie ma znaczenia.

Odnoszę wrażenie, że jeśli router rozgłasza na obu częstotliwościach 2,4 i 5 GHz ten sam SSID sieci, wówczas telefon takiej sieci nie widzi na liście dostępnych. Nie można również połączyć się konfigurując sieć ręcznie, bądź dodać ją za pomocą QR kodu. Test z hotspotem nie wykazał problemu, ale hotspot można ustawić albo na 2,4GHz, albo na 5GHz.

Opublikowano

Nie wiem ale ja nigdy nie wpadłem na to by ustawiać takie samo SSID dla 2,4 i 5Ghz w przypadku routerów dual. Od zawsze ustawiałem różne nazwy. Dla mnie dwie różne częstotliwości == dwie różne sieci.

Opublikowano (edytowane)

To Asus Lyra składający się z routera i 2 satelit (system "mesh"), router przy nadawaniu SSID zakłada i rozgłasza tę samą nazwę na obu częstotliwościach po całym 3-elementowym zestawie urządzeń.

W Mi9T Pro bez problemu to działa, w POCO F4 Pro na MIUI 13 też działa, a poniżej screen z POCO X6 5G (ten już HyperOS), na którym też działa:

poco_x6_5g.thumb.png.c028b8f6bff92e7ef7e41ffba3364575.png

Niestety POCO F6 Pro nie widzi tego SSID... Obstawiam wstępnie na jakiś bug w HOS dla tego urządzenia.

Edytowane przez M.Python