Skocz do zawartości
  • 0

[Xiaomi 14T] Dziwne flary / odblaski na zdjęciach

Pytanie

Opublikowano

Cześć, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nowego Xiaomi 14T.

Mam tylko drobny problem ze zdjęciami. Otóż jeżeli robię zdjęcia pod słońcę to powstają dziwne zielone flary.

Zdjęcia robię na standardowych ustawieniach aparatu jakie były fabrycznie, żadnych zmian.

W poprzednich smartfonach jakie miałem przy zdjęciach pod śłońce, była to zazwyczaj tylko mało widoczna zielona kropka.

I teraz moje pytania: czy to jest normalne? Czy jest to wina ustawień aparatu / fizycznych uszkodzeń obiektywu?

Z góry dziękuje i pozdrawiam 😀 

xiaomi14t-flara2.thumb.png.ada6678e6ff7a91d6950611753ce0945.pngxiaomi14t-flara1.thumb.png.c80f4b6585b58a8a1cdef29587b7a300.png  

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Etui oryginalne, takie jakie było w zestawie. Ciemnoszare, przy obiektywach jest jedno wycięcie z dużym rantem, w celu ochrony aparatów.

Szkła ochronnego na obiektywy nie naklejałem, są czyste, przetarłem dla pewności, ale nie pomogło.

Wydaję mi się, że bez etui ten sam problem występował, ale sprawdzę jeszcze raz.

image.thumb.jpeg.ebdbf8c5a340870fdd6f203508e0f1db.jpeg image.thumb.png.cb99a9e99c486bfe962ac7c74a2814e3.png

Edytowane przez bolok
  • 0
Opublikowano

Te flary są okrągłe jak otoczki obiektywów w telefonie. Jak robisz od słońce to promienie odbijające się od szklanej otoczki obiektywów mogą rzucać taki cień. Niestety czasami fizyki i właściwości fotometrii (promieni słonecznych) nie oszukasz. Spróbuj zmienić kąt położenia telefonu w trakcie robienia pod słońce może to delikatnie pomoże.

• Like 1