bolok Opublikowano 20 Października 2024 Opublikowano 20 Października 2024 Cześć, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nowego Xiaomi 14T. Mam tylko drobny problem ze zdjęciami. Otóż jeżeli robię zdjęcia pod słońcę to powstają dziwne zielone flary. Zdjęcia robię na standardowych ustawieniach aparatu jakie były fabrycznie, żadnych zmian. W poprzednich smartfonach jakie miałem przy zdjęciach pod śłońce, była to zazwyczaj tylko mało widoczna zielona kropka. I teraz moje pytania: czy to jest normalne? Czy jest to wina ustawień aparatu / fizycznych uszkodzeń obiektywu? Z góry dziękuje i pozdrawiam 😀
0 grzegorz.lki Opublikowano 20 Października 2024 Opublikowano 20 Października 2024 A jakie masz etui? Każdy obiektyw jest otoczony? Czy etui jest przeźroczyste z plastikowym otoczeniem obiektów, a może nakleiłeś jakieś szkło ochronne. 1
0 Netoper Opublikowano 20 Października 2024 Opublikowano 20 Października 2024 Obiektyw czysty, nie zatluszczony ?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
0 bolok Opublikowano 21 Października 2024 Autor Opublikowano 21 Października 2024 (edytowane) Etui oryginalne, takie jakie było w zestawie. Ciemnoszare, przy obiektywach jest jedno wycięcie z dużym rantem, w celu ochrony aparatów. Szkła ochronnego na obiektywy nie naklejałem, są czyste, przetarłem dla pewności, ale nie pomogło. Wydaję mi się, że bez etui ten sam problem występował, ale sprawdzę jeszcze raz. Edytowane 21 Października 2024 przez bolok
0 grzegorz.lki Opublikowano 21 Października 2024 Opublikowano 21 Października 2024 Te flary są okrągłe jak otoczki obiektywów w telefonie. Jak robisz od słońce to promienie odbijające się od szklanej otoczki obiektywów mogą rzucać taki cień. Niestety czasami fizyki i właściwości fotometrii (promieni słonecznych) nie oszukasz. Spróbuj zmienić kąt położenia telefonu w trakcie robienia pod słońce może to delikatnie pomoże. 1
Pytanie
bolok
Cześć, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nowego Xiaomi 14T.
Mam tylko drobny problem ze zdjęciami. Otóż jeżeli robię zdjęcia pod słońcę to powstają dziwne zielone flary.
Zdjęcia robię na standardowych ustawieniach aparatu jakie były fabrycznie, żadnych zmian.
W poprzednich smartfonach jakie miałem przy zdjęciach pod śłońce, była to zazwyczaj tylko mało widoczna zielona kropka.
I teraz moje pytania: czy to jest normalne? Czy jest to wina ustawień aparatu / fizycznych uszkodzeń obiektywu?
Z góry dziękuje i pozdrawiam 😀
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi