Skocz do zawartości
  • 0

Słabe wifi

Pytanie

Opublikowano

Witam. Prędkość wifi w telefonie spada <1mb/s przy jednocześnie włączonym bluetooth co uniemożliwia korzystanie z internetu. Jakieś rady? 

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Qba664 napisał(a):

Witam. Prędkość wifi w telefonie spada <1mb/s przy jednocześnie włączonym bluetooth co uniemożliwia korzystanie z internetu. Jakieś rady? 

ostatnio byly jakies problemy z bluetoothem - nawet xiaomi wypuscilo do tego rebuild romu ... moze to wlasnie to? wrzucales jakis tydzien temu update? jesli tak to moze zaraz wyjdzie kolejny i problem bedzie rozwiazany ... nie wiem czy to to ... ale mozliwe ze tak ... ciekawe w ogole czy ten problem byl tylko na oryginalnym chinskim romie czy tez to samo bylo na romie global ... 

• 0
Opublikowano

Ogólnie to telefon użytkuje jakieś dwa tygodnie i dopiero teraz powiązałem, że jednoczesne włączenie wifi i bluetooth tworzy taki problem. Aktualizacje robię na bieżąco więc możliwe, że i tydzień temu też coś się updatowało. Czyli narazie "jeździć, obserwować"? :D

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Qba664 napisał(a):

Ogólnie to telefon użytkuje jakieś dwa tygodnie i dopiero teraz powiązałem, że jednoczesne włączenie wifi i bluetooth tworzy taki problem. Aktualizacje robię na bieżąco więc możliwe, że i tydzień temu też coś się updatowało. Czyli narazie "jeździć, obserwować"? :D

wiesz trudno powiedzieć ... może inna osoba z tym modelem tu wrzuci jakieś info ... a masz globala czy korzystasz z Xiaomi eu? ogólnie dla tego modelu romy Xiaomi eu bazują na globalu ... a nie na chińskiej wersji gdzie - jak pisałem - jakiś problem z bluetoothem był już ogarnięty ... może na globalu jeszcze nie wyszła nowa wersja z poprawkami ... to takie gdybanie tylko bo i w sumie do końca nie wiadomo z czym był ten problem z bluetooth ... może to w ogóle tego nie dotyczyło o czym pisałeś 🙃

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Master napisał(a):

wiesz trudno powiedzieć ... może inna osoba z tym modelem tu wrzuci jakieś info ... a masz globala czy korzystasz z Xiaomi eu? ogólnie dla tego modelu romy Xiaomi eu bazują na globalu ... a nie na chińskiej wersji gdzie - jak pisałem - jakiś problem z bluetoothem był już ogarnięty ... może na globalu jeszcze nie wyszła nowa wersja z poprawkami ... to takie gdybanie tylko bo i w sumie do końca nie wiadomo z czym był ten problem z bluetooth ... może to w ogóle tego nie dotyczyło o czym pisałeś 🙃

Przyznam, że nie wiem czym się różni ten rom eu od globala ani co to jest. Aktualizuje po prostu w ustawieniach.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Qba664 napisał(a):

Przyznam, że nie wiem czym się różni ten rom eu od globala ani co to jest. Aktualizuje po prostu w ustawieniach.

no bo piszesz na forum dla systemów Xiaomi eu ... i nie podajesz na jakim systemie siedzisz 🙃 wiesz tu domyślnie zakładamy że masz rom Xiaomi eu ... na twój model też są takie romy tylko nieco inaczej uzyskuje się do nich dostęp (przez usługę patreon ekipy Xiaomi eu) oni te romy robią właśnie na bazie globalnych wydań - a np. dla mojego modelu romy bazują na wersji chińskiej ... global i chiński to różne systemy i są różnie aktualizowane ...

wiesz tak pierwsze co przychodzi do głowy to można zresetować ustawienia wifi i poczyscic cache i dane usługi bluetootha ... to będziesz musiał wszystko od nowa podłączyć pokonfigurowac i powiązać ze sobą urządzenia ale może pomóc jak to jakiś krzak może w ustawieniach ... druga opcja do pozbycia się potencjalnego krzaka to przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych no ale to musisz mieć zawczasu porobione backupy co tam uznasz za istotne ... no i trzecia opcja to czekanie na kolejny update systemu który może - choć nie musi - rozwiązać ten problem ...

• 0
Opublikowano

Ten problem jest na obydwu pasmach wi-fi? Na 5 powinno być lepiej.
Ewentualnie spróbować zmienić kanały w routerze.
Problemem jest najprawdopodobniej to, że moduł wifi i Bluetooth jest na jednej kości i niestety czasami potrafi być konflikt wifi/bluetooth

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, Netoper napisał(a):

Ten problem jest na obydwu pasmach wi-fi? Na 5 powinno być lepiej.
Ewentualnie spróbować zmienić kanały w routerze.
Problemem jest najprawdopodobniej to, że moduł wifi i Bluetooth jest na jednej kości i niestety czasami potrafi być konflikt wifi/bluetooth

Niestety w telefonie nie mam możliwości wybrania na jakim paśmie ma się łączyć wifi. Dodatkowo mój operator internetu (który zapewnia mi również router) nie udostępnia mi możliwości grzebania w ustawieniach routera. Przy mojej sieci wifi jest napisane 2,4/5G więc to telefon sam decyduje na jakim paśmie się łączyć. Nie mam również możliwości rozdzielić tych siedzi na dwie odrębne bo już o to prosiłem operatora gdy miałem problem z połączeniem z routerem urządzeń Smart.

• 0
Opublikowano
36 minut temu, Qba664 napisał(a):

Niestety w telefonie nie mam możliwości wybrania na jakim paśmie ma się łączyć wifi. Dodatkowo mój operator internetu (który zapewnia mi również router) nie udostępnia mi możliwości grzebania w ustawieniach routera. Przy mojej sieci wifi jest napisane 2,4/5G więc to telefon sam decyduje na jakim paśmie się łączyć. Nie mam również możliwości rozdzielić tych siedzi na dwie odrębne bo już o to prosiłem operatora gdy miałem problem z połączeniem z routerem urządzeń Smart.

ja dostałem router z kablówki i sam do niego wlazłem w ustawienia 🙃 wyłączyłem w ogóle pasmo 2.4 i zostawiłem tylko 5 ... tak więc zawsze fon mi trzyma tylko na tym ... ogólnie z tymi routerami to rośnie bywa niby jeden standard a się łączą jak chcą albo nie chcą urządzenia ... nie jest to regułą ale jednak ... ogólnie dobrze byłoby sprawdzić ten problem na innym routerze - jeśli jest taka możliwość ... tzn zobaczyć u siebie najpierw na jakim paśmie jest połączenie (ewentualnie czy jest to losowe ...) a potem na tym samym podłączyć się do innego routera i zobaczyć co będzie ... zawsze tym samym można wyeliminować potencjalny problem ze swojej układanki 🙃

• 0
Opublikowano

Z operatorami kablówek to ciężko dyskutować, ja mam w Vectrze i do podstawowych rzeczy dali dostęp przez aplikację: pasma wifi, kanały, ale już moc Wi-Fi czy DMZ to zapomnij,
Dlatego ich router ustawiłem na tryb bridge i podpiąłem swój, no i tutaj to już nic mnie nie ogranicza .

W telefonie powinieneś mieć możliwość wybrania z którym pasmem routera ma się łączyć, jeśli w fonie wifi obsługuje oba pasma to w ustawieniach wifi powinieneś mieć wybór.
fabb2d9f77f99566e3bd14452256ad46.jpg

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Netoper napisał(a):

Z operatorami kablówek to ciężko dyskutować, ja mam w Vectrze i do podstawowych rzeczy dali dostęp przez aplikację: pasma wifi, kanały, ale już moc Wi-Fi czy DMZ to zapomnij,
Dlatego ich router ustawiłem na tryb bridge i podpiąłem swój, no i tutaj to już nic mnie nie ogranicza .

W telefonie powinieneś mieć możliwość wybrania z którym pasmem routera ma się łączyć, jeśli w fonie wifi obsługuje oba pasma to w ustawieniach wifi powinieneś mieć wybór.
fabb2d9f77f99566e3bd14452256ad46.jpg

Nie mam tu zbyt wielu opcji jeśli chodzi o ustawienia mojej sieci. Zauważyłem natomiast że czasami w prawym górnym rogu jest "Technologia wifi 4" a czasami wifi 5. Jak jest 5 to internet chodzi normalnie 

Screenshot_2024-07-02-19-51-49-082_com.android.settings-edit.jpg

• 0
Opublikowano (edytowane)

czyli jak masz połączenie w trybie 5 to nie ma spadków transferów przy jednoczesnym korzystaniu z bluetootha a jak 4 to są te spadki? no ciekawe ... w sumie i wifi 4 i 5 korzystają tak z częstotliwości 2.4 jak i 5 ... nie wiem czy uda się wymusić jakoś w telefonie określony standard połączenia ... optymalna opcja byłoby ustawienie tego w routerze no ale z tego co pisałeś to nie ma takiej możliwości ...

wiesz co - można spróbować jeszcze tak zakombinować ... bo zabawa routerem odchodzi z tych powodów o których pisałeś - ale zostaje jeszcze temat po stronie telefonu - jak będziesz mieć to złe połączenie na wifi 4 to wejdź w ustawienia wifi - znajdź je - i daj na nim zapomnij - gdzieś widziałem że to jest w ustawieniach wifi ... możliwe że następne połączenie pójdzie już w innym trybie (wifi 5) i też jest możliwe że telefon już będzie cały czas tak się łączyć ... warto spróbować ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Podpinam się do tematu, bo sam mam podobny problem i zostałem skierowany tutaj ze swojego posta.

W moim przypadku to Redmi Note 12 4G.

Ogólnie jeśli o mnie chodzi to parę razy już były robione ustawienia fabryczne, parę razy też próbowałem resetować same ustawienia sieciowe oraz Bluetooth, usuwanie cache aplikacji Bluetooth i różnych podobnych w ustawieniach aplikacji z zakładki systemowe tak samo nie pomagało. Mam TP-Linka AX1500 i też nim się bawiłem, zmieniałem kanały, pasma oraz wyłączałem 2.4GHz. Podłączałem się też pod hotspot z telefonu narzeczonej i tak samo nic z tego.

Speedtesty wykonywałem w innym pokoju oraz praktycznie na routerze. W obu przypadkach prędkość internetu u mnie oscylowała na prędkościach 5-30Mb/s (normalnie bez BT 90Mb/s)

Nie zwróciłem uwagi na przełączanie się z WiFi 5 na WiFi 4 aczkolwiek prędkość z 433Mb/s potrafiła spać do 72Mb/s.

Telefon w ostateczności trafił na gwarancję i w odpowiedzi z serwisu CCS dowiedziałem się, że telefon jest w pełni sprawny, a producent może gwarantować 100% sprawność tylko z urządzeniami Xiaomi ponieważ nie ma wpływu na aktualizację i podzespoły w urządzeniach innych producentów. Rzeczywiście sprawdziłem to i na słuchawkach Mi Earbuds Basic oraz Mi Watch Lite wszystko działa prawidłowo. (Brzmi jak wprowadzanie monopolu na swoje urządzenia).

Najbardziej obawiam się tej opcji z chipem obsługującym wifi i bt jednocześnie, bo może to znaczyć, że zmiana romu tutaj może nie pomóc.

Jeśli xiaomi.eu bazuje na romie global jeśli chodzi o moje urządzenie to mogę powiedzieć, że bazując na oficjalnym nic się nie zmieniło od samego początku gdy zainstalowałem hyperos bodajże w wersji 1.0.2, bo obecnie jestem na 1.0.10 który wgrali mi na serwisie. Nie jestem pewny czy na MIUI problem występował czy nie.

Fajnie by było jakby wypowiedziała się tu jakaś osoba która miała podobny problem na globalu i zainstalowała sobie rom Xiaomi.eu 

Edytowane przez Cenzo