Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 
mam zamiar kupić Xiaomi 14 na Tradingshenzen i pytanko: czy na tym romie eu, który oni wgrywają za opłatą działa fraza "OK Google" do odpalania asystenta? Jeśli tak, to czy działa na wygaszonym ekranie?
I dodatkowe: czy po zakupie trzeba coś jeszcze w tym "grzebać", czy po prostu telefon działa "out of the box"?

dzięki :)

Edytowane przez kingwins
Opublikowano
27 minut temu, kingwins napisał(a):

mam zamiar kupić Xiaomi 14 na Tradingshenzen i pytanko: czy na tym romie eu, który oni wgrywają za opłatą działa fraza "OK Google" do odpalania asystenta? Jeśli tak, to czy działa na wygaszonym ekranie?

Tak i tak. Właśnie sprawdziłem.

28 minut temu, kingwins napisał(a):

I dodatkowe: czy po zakupie trzeba coś jeszcze w tym "grzebać", czy po prostu telefon działa "out of the box"?

Ponieważ ROM Xiaomi.eu wymaga odblokowanego bootloadera, to czasami, głównie gdy Google coś pokombinuje, mogą być problemy z aplikacjami wymagającymi Play Integrity (np. Portfel Google). Zazwyczaj szybko jest wydawany nowy fix - link jest na górze forum (na głównej stronie), choć nie mogę zagwarantować, że będzie tak zawsze. Ostatnio Google grzebie w tym coraz bardziej.

• Like 1
Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedz @Kacper Skrzypek:D
Pozwolę zadać sobie jeszcze jedno pytanie, podobno są dostępne updaty OTA na romie eu, ale czy są w ten sposób dostępne tylko `małe` poprawki apek, czy będzie też nowa wersja systemu Android?

Opublikowano
15 minut temu, kingwins napisał(a):

Pozwolę zadać sobie jeszcze jedno pytanie, podobno są dostępne updaty OTA na romie eu, ale czy są w ten sposób dostępne tylko `małe` poprawki apek, czy będzie też nowa wersja systemu Android?

Będzie też nowa wersja Androida.

Z OTA na Xiaomi 14 na każdym customie jest ten problem, że póki co TWRP, czyli w skrócie recovery, nie potrafi zdeszyfrować danych na telefonach Xiaomi ze Snapem 8 Gen 3 ze względu na nowe zabezpieczenia.

Oznacza to, że aktualizacji nie puścisz w TWRP z pamięci wewnętrznej, a jedynie z pendrive'a za pomocą kabla OTG. Aktualizację możesz też zainstalować w trybie Fastboot na komputerze (trzeba wtedy rozpakować na kompie paczkę z ROMem i wybrać odpowiedni skrypt).

• Like 1