Jump to content
  • 0

Jaki Smartfon: Xiaomi 13T Pro, 13 Ultra / 14 Ultra (a może INNY)?

Question

Posted

Hej. Jaki Smartfon kupić: Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 13 Ultra czy 14 Ultra (a może inny)?

Zależy mi głównie na wydajności, dużo pracuje na telefonie, aplikacje, itp. W telefonie musi być:
- bardzo dobra bateria (5000mAh+)
- GPS/Glonass/Beidu (dużo jeżdżę)
- koniecznie nagrywanie rozmów mu działać
- koniecznie wersja minimum 1TB/16G
- global xiaomi.eu (czy tam HyperOS EU), pasmo B20
- szybkie ładowanie
- zakup na Aliexpress lub z zagranicy (bo taniej)
- najlepiej Xiaomi/Redmi/POCO (nakładki MIUI/Hyper i po prostu od prawie 10 lat działam na Xiaomi)
- najlepiej do 3000 zł (ale jak warto mogę dać znacznie więcej) 

1. Obecnie mam Mi 10T PRO - i chciałem zrobić przeskok do 13T Pro, ale tutaj pojawił się problem - zamiast SnapDragona jest MTK Dimensity. Kiedyś w jakimś Mi 4X miałem MTK i jadł baterie jak szalony, a dwa chce zainstalować xiaomi.eu i tutaj też nie ma aż takiego wsparcia dla procesorów MTK. Nie wiem czy w kwestii baterii MTK się poprawiło? 

2. I tak szukając natrafiłem na 14 Ultra - jest SnapDragon 3 Gen i MIUI czy HyperOS. I jeszcze najważniejsze są 2 wersje Global 5000mAh i China 5300mAh - ta China z lepszą baterią daje jakieś odczuwalne działanie na baterii? Rozumiem, że na China Version zainstaluje europejskie MIUI/Hypes z językiem PL i z tym wszystkim co jest w wersji Global, ALE NIE BĘDZIE pasma B20? 

3. Mam jeszcze na oku 13 Utra i wiele się nie różni chyba od 14 (głównie procesorem jest 8Gen2 w 14 8Gen3). 

4. Bo tak naprawdę to każdy Xiaomi ma chyba jakąś wadę... A że potrzebuje baterii 5000+ i co najmniej 512GB/12GB (ale zazwyczaj widzę, że przeskok jest taki, że albo do wyboru 512/1024GB albo 128/256GB, więc wolę dopłacić co 1TB). Pozostaje mi do wyboru w cenach:

Xiaomi 14 Ultra 5000mAh 1TB/16GB SnapD. 8 Gen3 (Antutu 2100)/ Android 14 = 6000 zł
Xiaomi 13 Ultra 5000mAh 1TB/16GB SnapD. 8 Gen2 (Antutu 1500)/ Android 14 = 4500 zł
Xiaomi 13T Pro 5000mAh 1TB/16GB Dimensity 9200 Plus (Antutu 1500)/ Android 14 = 3000 zł

Jeszcze sprawdzałem:
Redmi K70 Pro = 5000aAh 1/24 Gen 3 SM8650 / Android 14 = ~4000 zł - ale ten telefon nie ma wersji Global i pasma B20, zgadza się?
Redmi K60 Pro = 5000aAh Gen 2 / Android 13 = ~3000 zł, ale tutaj widzę do wyboru jest MTK albo brak B20 na Snapie?
Redmi 3 Turbo = ~ 2800 zł, ale też nie widzę wersji Global... 
Redmi Note 12 Turbo = ~ 1800 zł, też bez wersji Global? 

5. Mam jeszcze takie ogólne pytania:
A) Teraz zamiast MIUI jest HyperOS i właściwie to jest to samo? Można zainstalować HyperOS jako nakładkę xiaomi.eu?
B) Czy w 13T Pro i 13 i 14 Ultra działa nagrywanie rozmów na GLOBAL (wersje MIUI/HyperOS na EU)? 
C) W 13/14 Ultra i 13T Pro czytałem, że ponoć paruje aparat i właściwie to losowo? Prawda to? 
D) Jak kupię z Aliexpress Smartfona to gwarancja jest wtedy w PL w Xiaomi [tyle, że musi być to wersja GLOBAL]? 
E) Jak jest z eSIM w 13T Pro? Jeżeli mam włożone 2 karty nanoSIM i wyłącze kartę nr 2 (nie wyciągając jej fizycznie z telefonu) to wtedy mogę działać na eSIM? Bo jest napisane, że 2xnanoSIM lub 1xnanoSIM i eSIM. 
F) Czy bootloadera można odblokować za darmo w 13T Pro, 13 Ultra i 14 Ultra (czekając 72h) czy trzeba płacić? Bo czytałem różne tematy i już nie do końca rozumiem za co ludzie płacą... 

6. Co byście polecili? Cena jest również istotna, mogę zaszaleć raz na 3 lata, ale wydawać 6000 zł za telefon w którym będzie parować obiektyw mija się z celem... A czytając opinie w 13/14Ultra i 13T Pro spotkałem się z problemem parującego obiektywu... Do 3000 zł to cena ok dla mnie, ale jeżeli warto to mogę dać więcej.  Będę wdzięczny za każdą sugestię i pomoc. 

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Z Aliexpress lub chińskich sklepów jak Tradingshenzen to wersje bez B20.

Telefony z Chin nie mają działającej eSim w Europie. Tu pozostaje tylko oficjalna dystrybucja z EU. 

Aby działał eSim musisz fizyczne wyjąć kartę ze slotu. eSim używa IMEI danego slotu.

Przy takich wymaganiach proponuję iść tylko w EU dystrybucję z serwisem na miejscu. Żadnej chińskiej wersji nie będziesz mógł serwisować w oficjalnych serwisach w EU. 

Na baterię oprócz procesora mają też wpływ rozdzielczość ekranu, jasność ekranu, ilość modułów komunikacji włączona non stop, ile kart sim działa oraz jakość aktualizacji aplikacji.

Aby mieć nagrywanie rozmów pozostaje tylko odblokowanie bootloader i wgranie Xiaomi.eu lub zostanie na ROM chińskim, ewentualnie kupienie dystrybucji Global i wgranie ROM Tajwan lub Indie.

Niestety w EU żaden producent nie oferuje natywnego nagrywania rozmów. Takie przepisy Unijne odnośnie prywatności