czaxxx Opublikowano 1 Maja 2024 Opublikowano 1 Maja 2024 Hej. Niestety upadł mi mój 13 ultra. Wyświetlacz niestety nie przetrwał. Szybka pękła delikatnie w rogu. Jestem estetą i nie wyobrażam sobie używania telefonu w takim stanie. Do jakiego serwisu najlepiej udać się z takim tematem? Zależy mi oczywiście na oryginalnym LCD i zachowaniu wodoszczelności. Ramka nie jest uszkodzona.
erem Opublikowano 19 Maja 2024 Opublikowano 19 Maja 2024 U jednego z autoryzowanych resellerów podają takie centra: https://sbe-online.pl https://www.ccsonline.pl Podkreśl w zgłoszeniu, że chcesz wyłącznie na oryginalnych częściach. Jak naprawisz to pochwal się na forum ile taka przyjemność kosztuje.
erem Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Cześć, po 1,5 roku problem uszkodzonego wyświetlacza spotkał mnie osobiście, może komuś przyda się parę informacji w tym temacie. W jednym z popularnych serwisów naprawiających ekrany dostałem wycenę 2000zł, co było dla mnie zbyt dużą kwotą jak na naprawę 2,5 letniego telefonu, z kolei inny serwis nie chciał się tego podjąć. Z powyższych linków ostatecznie nie skorzystałem, bo zapomniałem o tym temacie na forum. Skończyło się na tym, że ekran kupiłem przez Aliexpress w wersji z ramką (590zł) i wystarczyło tylko przełożyć wnętrze w nowy korpus. Plecki odkleiłem przy użyciu suszarki, dokładnie oczyściłem ze starego kleju i przykleiłem na klej B-7000 po czym spiąłem gęsto klamrami do prania na kilkanaście godzin. Nie czuję różnicy w stosunku do pierwotnego wyświetlacza. Po zainstalowaniu czytnik linii papilarnych nie działał - wymagał kalibracji. Najpierw próbowałem "domowymi sposobami", ale zawiodły i docelowo użyłem kalibratora RELIFE RL 071B (31zl). Czytnik działa poprawnie. Uwagi: 1) nowa ramka nie zawierała "koszyka" na przedni aparat - musiałem przełożyć ze starej co wymagało też użycia kleju i dokładności przy jej montażu; 2) czy telefon dalej jest wodoszczelny - nie wiem, ale nigdy nie brałem tego na serio i nie wrzucam celowo telefonu do wody by się o tym przekonać; 3) można kupić też sam ekran taniej, ale wtedy trzeba bawić się w odklejanie starego, czyszczenie ramki itd. mój ekran był tak zmasakrowany, że pewnie ciężko byłoby go nawet odkleić w domowych warunkach. Ponadto stara ramka była cała porysowana więc telefon zyskał nową młodość. 4) pewnie można kupić ekran z ramką taniej ale postanowiłem na ofertę z dużą liczbą sprzedaży i pozytywnymi ocenami. Trzeba uważać bo sprzedawane są też ekrany TFT (nie-AMOLED).
Rekomendowane odpowiedzi