nawro Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) Witam, przyszedł mi wczoraj nowy Mi Note Pro, polski rom wgrany, wszystko w sumie ok, jestem zachwycony. Pojawił się jednak problem, który ciężko mi rozwiązać, a jest dość dziwny. Chodzi o mikrofon. Problem pojawia się podczas rozmowy, ponieważ w ogóle mnie nie słychać, gdy rozmawiam w normalny sposób. Gdy włączę tryb głośnomówiący - mikrofon zaczyna działać i mnie słychać... Gdy znowu przestawię na normalny tryb, znowu cisza z mojej strony. Nie wiem, czy to wina softu, czy sprzętu (no ale jednak działa ten mikrofon na głośnomówiącym...). Poradźcie coś proszę. edit/ Dyktafon działa ok, słychać mnie normalnie. Edytowane 10 Września 2015 przez nawro
Cake Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 też mam czasami takie problemy na mi4
nawro Opublikowano 10 Września 2015 Autor Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) Ściągam właśnie rom multilanguage, zobaczymy czy coś to zmieni. Na angielskim forum nikt takiego problemu nie zgłaszał, więc może zadziała. /edit Na multi to samo niestety. Edytowane 10 Września 2015 przez nawro
Numb Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 Multilanguage od MIUIPolska się niewiele różni, obydwa robi Acid. Zależy też, które "angielskie forum" masz na myśli.
nawro Opublikowano 10 Września 2015 Autor Opublikowano 10 Września 2015 xiaomi.eu ofkoz... Właśnie widzę, że to to prawie to samo. Niestety, problem dalej występuje. Czytałem o zmianie ustawień w build.prop w temacie o podobnym problemie z Mi4, ale to też nie rozwiązało problemu. Został mi chińczyk do sprawdzenia w razie co, ale na razie chciałbym spróbować rozwiązać to na obecnym sofcie.
Numb Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 Spróbuj może MiFlash, a następnie MIUI Polska.
nawro Opublikowano 10 Września 2015 Autor Opublikowano 10 Września 2015 Jak na razie po nieudanej próbie z multi, ściągnąłem i wgrałem MIUI 6 (niestety bez roota), ale dalej jest to samo (wtf?!). Obydwa mikrofony działają przy nagrywaniu dyktafonem, a przy rozmowach działa tylko przy trybie głośnomówiącym. Powoli kończą mi się softy do sprawdzania. Co mi da MiFlash? Przecież soft będzie ten sam. Po przejściu na MIUI 6 robiłem wipe. Chyba, że MiFlash robi go "dogłębniej"
Numb Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 MiFlash robi sporo więcej, niż plik zip przez recovery. Inaczej nie byłoby powodu jego stosowania przy głębokich cegłach.
fake4r Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 Czyli podobny problem do redmi 2? Tylko piszesz że wcale Cię nikt nie słyszy, a w redmi słychać tylko słabo i są szumy/trzaski http://miuipolska.pl/forum/topic/5186-problemy-z-mikrofonem-podczas-rozm%C3%B3w/page-6
mrosi Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 Jak na razie po nieudanej próbie z multi, ściągnąłem i wgrałem MIUI 6 (niestety bez roota), ale dalej jest to samo (wtf?!). Obydwa mikrofony działają przy nagrywaniu dyktafonem, a przy rozmowach działa tylko przy trybie głośnomówiącym. Powoli kończą mi się softy do sprawdzania. Co mi da MiFlash? Przecież soft będzie ten sam. Po przejściu na MIUI 6 robiłem wipe. Chyba, że MiFlash robi go "dogłębniej" Czy zamiast kombinować z ROMami, nie lepiej sprawdzić mikrofon testem w menu serwisowym? Gdzieś na forum jest info jak się tam dostać. Może da się sprawdzić z jego pomocą działanie mikrofonu nie tylko "w ogóle", ale w konkretnych sytuacjach.
nawro Opublikowano 10 Września 2015 Autor Opublikowano 10 Września 2015 Tam można sprawdzić tylko "w ogóle". Tam działa. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
savagexd Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 Zmniejsz i zwiększ zpowrotem głośność rozmowy w ustawieniach, może się wydawać banale ale miałem podobny problem i pomogło
nawro Opublikowano 10 Września 2015 Autor Opublikowano 10 Września 2015 Wgrałem soft przez MiFlash - dalej bez powodzenia. Próbowałem wyciszać mikrofon, potem zwiększać głośność i też nic. W trybie diagnostyki nie działa główny mikrofon (ten na dole urządzenia), górny działa tak jak trzeba. Podczas rozmowy w trybie głośnomówiącym działa też tylko górny mikrofon. Dziwne to, bo w dyktafonie działają obydwa. Po dalszych poszukiwaniach znalazłem coś takiego: https://forums.oneplus.net/threads/fixed-for-good-microphone-issue.222059/ Identyczny problem do mojego. Ja niestety nie wiem jakie id wpisać do pliku z folderu etc w przypadku Note Pro. Może Acid będzie wiedział.
mr0dota Opublikowano 23 Września 2015 Opublikowano 23 Września 2015 Hej, Miałem identyczny problem - nie wiem czy to Ci w jakikolwiek sposób pomoże, ale u mnie rozwiązanie było dość banalne - wystarczyło pogrzebać wykałaczką w dziurce od głównego mikrofonu (tej na dole telefonu), przedmuchałem to powietrzem (zero sprzętu, just buzia) i bam - zaczęło działać. A miałem identyczny kejs jak Ty - mogłem nagrywać, gadać na głośnomówiącym - na zwykłym nic się nie dało. Problem rozwiązany w najprostszy ze sposobów 1
nawro Opublikowano 23 Września 2015 Autor Opublikowano 23 Września 2015 Ja swój wysłałem do serwisu, czekam właśnie na jakieś info od nich. Wolałem nie grzebać samemu z tego względu. Zobaczymy czym to się skończy. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
nawro Opublikowano 24 Września 2015 Autor Opublikowano 24 Września 2015 Dostałem dzisiaj info z serwisu - mikrofon do d*py. Czekam na nową sztukę. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
nawro Opublikowano 1 Października 2015 Autor Opublikowano 1 Października 2015 Dzisiaj dostałem nową sztukę i jak na razie wszystko jest ok z mikrofonem. Siedzę na razie na najnowszym multilanguage. Wysłane z mojego MI NOTE Pro przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi