Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam i proszę o pomoc . Telefonu z Mi11 na androidzie 10 używam od ponad roku , bardzo jestem z niego zadowolony . W ten weekend postanowiłem pogmerać aby uruchomić w nim VoWiFi . To co udało mi się znaleźć to informacje że mój kochany note 7 nie obsługuje tej technologii lecz jest iskierka nadziei jeśli wszystko będzie zaktualizowane do najnowszych wersji . Wgrałem zatem global mi 12 android 10 z oficjanych serwerów . Telefon ruszył bez problemu - aktualizacje systemowe - tak po całym dniu szukam ... Kodem *#*#869434*#*# uruchomiłem opcję - pokazała się - włączyłem - wybrałem preferencje sieci wifi ..... ale nic to nie dało . Za chiny nie pogadam na wifi . To samo zrobiłem na versii xiaomi.eu mi12 android 10 - też nic . 

Teraz checa - nie mogę nigdzie znaleźć wersji mi11 z androidem 10 - tylko android 9 - ktoś wskaże mi gdzie szukać tego rom ? wgrałem mi11 na androidzie 9 , fajnie , ale ... przyzwyczajenia - no i zawsze to dłużej apki będą wspierane na androidzie 10 niż na 9 .

A druga sprawa - ważniejsza zdecydowanie - ktoś wskaże mi , podpowie , jest jakaś opcja by na redmi note 7 lavender 4/128GB zadziałało VoWiFi ? Boję się wgrywać rom nie dedykowany do mojego telefonu , ale tu sami najlepsi w temacie Xiaomi - pewnie coś doradzą ... 

Posted

Odnośnie drugiej sprawy, nie można wgrać romu, który nie jest dedykowany/przeznaczony na dany model telefonu bo uziemisz telefon.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Posted

Tak prawie w 99% o tym widziałem , jednak liczena to że istnieją modele xiaomi o tych samych parametrach co mój , ale z nowszymi wydajniejszymi oprogramowaniami skutkującymi większymi możliwościami ... Nowsza wersja linuxa więcej wyciśnie ze starszej karty sieciowej i działa - czyż w telefonach nie jest podobnie ? Mam jakiś model modemu nawiązuje połączenie z 2G 3G 4G - ma VoLte ... Czy aby obsłużyć VoWiFi nie wystarczy "lepsze" oprogramowanie ? 

Posted

Rom dla telefonu tworzony jest pod konkretny model i nie ma możliwości wgrania go na inny.
Owszem są różne wersje romów dla danego modelu np globalne ( EEA, Mi, Id, TW,)
Czy chiński (CN) na którym bazuje tutejsze xiaomiEu.
Ale to, jedynie albo i aż, różni się możliwościami wynikającymi z obostrzeń na jaki rynek rom byl wydany, najbardziej wykastrowane są na rynek europejski ( EEA, Mi)
Id oraz TW mają rozszerzone możliwości bo mają np dialer Xiaomi dzięki czemu można nagrywać rozmowy. Natomiast XiaomiEu ma dodatkowe możliwości wyciągnięte z romu CN.
Jeśli dany model telefonu nie miał np opcji volte czy vofii (bo za słaby/stary procek czy zbyt mała ilość ram) to żaden rom dedykowany dla niego nie umożliwi używania tych funkcji.
A wgranie romu od innego modelu ucegli telefon.

• Thanks 1
Posted
W dniu 3.04.2024 o 21:06, Netoper napisał(a):

Rom dla telefonu tworzony jest pod konkretny model i nie ma możliwości wgrania go na inny.
Owszem są różne wersje romów dla danego modelu np globalne ( EEA, Mi, Id, TW,)
Czy chiński (CN) na którym bazuje tutejsze xiaomiEu.
Ale to, jedynie albo i aż, różni się możliwościami wynikającymi z obostrzeń na jaki rynek rom byl wydany, najbardziej wykastrowane są na rynek europejski ( EEA, Mi)
Id oraz TW mają rozszerzone możliwości bo mają np dialer Xiaomi dzięki czemu można nagrywać rozmowy. Natomiast XiaomiEu ma dodatkowe możliwości wyciągnięte z romu CN.
Jeśli dany model telefonu nie miał np opcji volte czy vofii (bo za słaby/stary procek czy zbyt mała ilość ram) to żaden rom dedykowany dla niego nie umożliwi używania tych funkcji.
A wgranie romu od innego modelu ucegli telefon.

Bardzo dziękuję - dokładnie wytłumaczyłeś - rozumiem teraz - brak funkcji VoWiFi to kwestia sprzętu a nie oprogramowania ... Po 4 latach używania RN7 trzeba będzie się z nim rozstać ...

• Like 1