Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

jestem posiadaczem tego telefonu od wczoraj i niestety już udało mi się go uceglić, po czym zainstalowałem Fastboot na nowo i telefon się wybudził jednak utraciłem NVRAM, wyświetla się Invalid Imei i nie mam połączenia z siecią. Czy ktoś może mi pomóc to naprawić? z poradników w internecie wyczytałem, ze muszę mieć backup swojego lub czyjegoś NVRAM do przywrócenia, bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś mógłby zrobić backup swojego nvram do Redmi Note 2 lub wiedział jak to inaczej naprawić będę wdzięczny.

Edytowane przez PolskiPL
Opublikowano

Nikt Ci nie da swojego backupu NVRAM, bo będziesz mieć jego IMEI i adresy MAC.

Jeżeli nic się w mediatekach nie zmieniło, to da radę IMEI & SN writer z mojego poradnika odceglania dla Redmi 1/Note. Musisz jednak pominąć procedurę SPFlashTools, bo pewnie jeszcze nie ma obrazu dla urządzenia. Ja niestety nie będę go mieć, więc nie zrobię.

Sprawdź adres MAC WiFi czy masz w którejś sekcji dwa 0, a później czy masz dostępnych sieciach NVRAM warning.

Opublikowano

a jak zes dokonal tego uceglenia tak z czystej ciekawosci :P?

Zainstalowałem Miui Polska z poziomu Rom Managera, z przyzwyczajenia sprzed kilku lat.

Nikt Ci nie da swojego backupu NVRAM, bo będziesz mieć jego IMEI i adresy MAC.

Jeżeli nic się w mediatekach nie zmieniło, to da radę IMEI & SN writer z mojego poradnika odceglania dla Redmi 1/Note. Musisz jednak pominąć procedurę SPFlashTools, bo pewnie jeszcze nie ma obrazu dla urządzenia. Ja niestety nie będę go mieć, więc nie zrobię.

Sprawdź adres MAC WiFi czy masz w którejś sekcji dwa 0, a później czy masz dostępnych sieciach NVRAM warning.

mam dokładnie to co napisałeś

Opublikowano (edytowane)

To NVRAM leży. Jedyne wyjście to SN Writer. 

http://miuipolska.pl/forum/topic/2999-redmi-1note-wcdma-odceglenie-i-naprawa-imei/

Zacznij od pkt 7. sekcji NVRAM. Jak się uda to będzie pierwszy Note 2 z naprawionym IMEI :P

• Kliknij Select DB. W pierwszym oknie wybierz BPLGUInfoCustomAppSrcP_MT6589_S00_MOLY_WR8_W1248_MD_WG_MP_V47_P9_1_3g_n, a w drugim APDB_MT6589_S01_MAIN2.1_W10.24. Obydwa te pliki są z folderu HM2013023_images_5.6.4_4.4/images/, który już wypakowałeś

skąd te pliki wziąć? użyć te z Redmi 1?

Edytowane przez PolskiPL
Opublikowano

Nie nie. Wybacz, zapomniałem.

BPLGU bierzesz z zipa z ROM-em, nie pamiętam gdzie dokładnie jest, ale możesz użyć wyszukiwania.

APDB z neta, byle by był do Twojego SoC (MT6795, Helio X10).

Opublikowano

Czyli prawdopodobnie odłącza urządzenie. Instalowałeś sterowniki do 6795? Też trzeba gdzieś na necie znaleźć, chyba że stare pasują, to mogą być i z paczki Redmi 1.

Opublikowano

Czyli prawdopodobnie odłącza urządzenie. Instalowałeś sterowniki do 6795? Też trzeba gdzieś na necie znaleźć, chyba że stare pasują, to mogą być i z paczki Redmi 1.

cholera nie wiem co jest grane, niby wszystkie sterowniki są bo nie krzyczy o instalacje, telefon wykrywa, udało mi się naprawić problem z wifi przez podmiane plików w NVRAM a konkretnie zmianę MAC adresu w pliku i juz jest normalny bez 00 i nie ma ostrzeżenia w sieciach. Gorzej z tym IMEI, czy kopia całego folderu NVRAM i podmiana dzięki Root File Managera pomoże?

Brakuje mi jednak sterowników do CDC Serial i Redmi Note 2 Android Phone, system nie wykrywa żadnych a ściągałem różne do adb, usb 

Opublikowano

To znaczy naprawione IMEI & SN Writer czy tylko grzebałeś w plikach? To drugie działa tylko do kolejnej aktualizacji.

Zrobiłem restore NVRAM.BIN od jakiegoś gościa z forum xiaomi, miałem wtedy zły IMEI i go zmieniłem w programie z dostępem do Root, edytowałem pliki z MAC adresami, zaktualizowałem system i działa. 

Opublikowano

to pochwal się dla potomności co zrobiłeś

Właśnie :P problem wygląda na ciężki do naprawienia. Póki temat świeży napisz co i jak bo może się kiedyś przydać :)

Opublikowano

Właśnie :P problem wygląda na ciężki do naprawienia. Póki temat świeży napisz co i jak bo może się kiedyś przydać :)

wyżej napisałem jak to zrobiem, jednak najlepiej zainstalować sobie custom recovery i zrobić odrazy backup :) 

Opublikowano

Czyli zrobiłeś metodą tymczasową. Te pliki, które zmieniłeś będą przy każdej instalacji wczytywane z partycji NVRAM, więc będzie trzeba robić cały czas...

Opublikowano (edytowane)

Czyli zrobiłeś metodą tymczasową. Te pliki, które zmieniłeś będą przy każdej instalacji wczytywane z partycji NVRAM, więc będzie trzeba robić cały czas...

Masz rację, zmieniło mi IMEI na te które flashowałem, czyli teraz żeby zmienić to na stałe to IMEI & SN Writer? Mam chyba ze sterownikami jakimiś problem bo mi nie wykrywa telefonu ten program i wyskakuje Enter to ModemMeta Fail: , nie wiesz czy dałoby się jakoś zrobić backup gdy jest zmienione tymczasowo i przywrócenie tego do partycji NVRAM?

Edytowane przez PolskiPL
Opublikowano

Ale kombinujecie :D.

Mi flash -> miui polska -> mtk engineering mode.

Na necie znajdziesz jakie i gdzie wklepać kody z imei.

Jak wywali błąd to przed lub za plusem wstaw spację.

Opublikowano

Po pierwsze nie MiFlash tylko SPFlashTools, do którego nie wiadomo czy jest obraz.

Po drugie w engineer mode nic się nie wklepuje.

Po trzecie, z poziomu systemu nie zrobisz nic stałego, zadziała jedynie przywrócenie kopii przez TWRP lub zewnętrznym programem w metamode.

Opublikowano

Po pierwsze MiFlashem stawiałem redmi1 który jest na mtk.

Po drugie wklepuje się dwa kody.

Po trzecie ten imei zapisuje się na stałe, nie wiem jak z ustawieniami audio.

Opublikowano

Ja przywróciłem imei programem IMEI & SN Writer. I chodź wszyscy pisali ze po aktualizacjach będzie się usuwać to o dziwo jest dobrze już kilka aktualizacji za mną i imei się nie usuwa.

Opublikowano

Programem IMEI & SN Writer właśnie nie będzie się usuwać jak się uda, bo on w metamode zapisuje partycję NVRAM, a nie tylko pliki na partycji /system.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...