Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chcę wgrać na nowo oprogramowanie dla tego smartfona przy pomocy MiFlash Tool , ale przy uruchomieniu tego programu i próbie instalacji sterowników wyskakuje ten komunikat jaki dołączam w zrzucie ekranu . Dostałem ten smartfon od kolegi , przestał się uruchamiać ,jedynie co jest na wyświetlaczu to nazwa MI mi.com i nic więcej , ale działa na szczęście fastboot . Oprogramowanie już mam ściągnięte dla tego modelu , ale nie wiem czy to będzie kompatybilne z tym urządzeniem . w tej strony https://xiaomistockrom.com/xiaomi-redmi-note-5  ściągnąłem wersję v11.0.5.0  choć nie wiem czy jest z nim kompatybilna , smartfon kolega kupił w 2018 roku , czy mam pobrać z tego roku ? Bo końcówki oznaczają daty wydań oprogramowania . Jednak prosiłbym oto,jak naprawić problem ze sterownikami ,by móc wgrać ten soft na świeżo , konta kolega nie posiadał na Xiaomi bo pytałem , więc nawet gdybym chciał użyć MiFlashUnlock do odblokowania bootloadera to chyba nie zdołam , skoro na smartfonie nie było konta wtedy założonego . Po prostu koledze przestał się uruchamiać i tyle , i tak nic nie można zrobić , jedynie chyba tylko wgrać soft na nowo albo jakiś serwis telefoniczny , że tam mogą naprawić problem . Niby są opisane tutoriale na temat MiFlash , że nalezy to i tamto zrobić i jakoś nadal problem mam ze sterownikami i tym komunikatem jak na zrzucie . Uprzejmie informuję,że ręcznie również pobrałem i zainstalowałem sterownik dla danego smartfona o nazwie usb_driver_r13-windows  chyba,że to nie ten , muszę inny ,ale jak szukam to nie ma modelu Redmi Note 5 tylko są Redmi Note 5 AI  oraz Pro wersja , więc nie wiem czy któreś z tych będą dobre . 

problem.jpg

Opublikowano

ten problem to trzeba jakiś katalog założyć dodatkowy do logów ... na jutubie są filmiki w tym temacie ... i to załatwia sprawę ... katalog musi być założony w katalogu z plikami miflasha i albo o nazwie LOG albo LOGS ... nie pamiętam już ... znajdziesz bez problemu ... wpisz sobie np w wyszukiwarce miflash error drivers albo coś w tym stylu i tam typ wszystko pokazuje co i jak ... powodzenia! pamiętaj że w miflash żeby coś wgrać też musi być unlock ... a przy wgrywaniu zaznacz sobie na dole wcześniej opcje czy ma być ponowny lock czy nie ... domyślnie jest jak pamiętam z lock ... trzeba to przełączyć jak nie chcesz blokady .... nie blokuj też nigdy telefonu z innym romem niż oficjalny dla danej dystrybucji ...

Opublikowano (edytowane)

innego ROM nie zamierzam instalować , pobrałem taki jaki był najnowszy i dostępny na stronie , co do odblokowania blokady czy unlock to jest na dole programu widoczne clear all and lock 

więc aby odblokować smarta , musiałbym być zalogowany na smartfonie , co mija się z celem , nawet kolega gdyby był zalogowany to już by było super wtedy , ale nie zakładał konta ,chyba,że mogę użyć swojego co już założyłem aby uruchomić program,bo bez konta nie idzie go uruchomić 

UPDATE: ściągnąłem sobie adb.setup 1.4.3  , tam wybrałem sterowniki , zainstalowały się , utworzyłem folder LOGS , uruchomilem MiFlash i zainstalowałem sterowniki przez niego , uruchomił się i działa już ,dzieki za pomoc , ale i tam nie zamykam tematu , bo jeśłi mi coś nie pójdzie dobrze to jak naprawić problem dalszy po instalacji ROM

Edytowane przez AdamChrystianin
Opublikowano
30 minut temu, AdamChrystianin napisał(a):

innego ROM nie zamierzam instalować , pobrałem taki jaki był najnowszy i dostępny na stronie , co do odblokowania blokady czy unlock to jest na dole programu widoczne clear all and lock 

więc aby odblokować smarta , musiałbym być zalogowany na smartfonie , co mija się z celem , nawet kolega gdyby był zalogowany to już by było super wtedy , ale nie zakładał konta ,chyba,że mogę użyć swojego co już założyłem aby uruchomić program,bo bez konta nie idzie go uruchomić 

UPDATE: ściągnąłem sobie adb.setup 1.4.3  , tam wybrałem sterowniki , zainstalowały się , utworzyłem folder LOGS , uruchomilem MiFlash i zainstalowałem sterowniki przez niego , uruchomił się i działa już ,dzieki za pomoc , ale i tam nie zamykam tematu , bo jeśłi mi coś nie pójdzie dobrze to jak naprawić problem dalszy po instalacji ROM

jeśli wrzucasz globalny system na telefon z globalnej dystrybucji to locka możesz zrobić - jak go nie zrobisz możesz mieć problemy z różnymi apkami i zabezpieczeniami które to wykryją i mogą sypać błędami komunikatami itp. to można obejść robiąc roota - wtedy musisz doinstalować jeszcze tzw. twrp - takie customowe recovery - o większej funkcjonalności niż to fabryczne xiaomi ... a jeśli zdecydujesz się na instalację romu xiaomi eu (o ile jest do Twojego modelu) to raz że locka już nie możesz zrobić (ale to nie problem bo to rom zrobiony właśnie pod kątem telefonu z brakiem locka + można jeszcze bawić się w roota - ja nie widziałem nigdy takiej potrzeby) no i do jego instalacji czy update nie będziesz już potrzebować miflasha - robi się to skryptem z kompa lub wrzucając przez w/w doinstalowane twrp ... szybko i wygodnie ... rom xiaomi eu ma sporo fajnych bajerów niedostępnych w romie globalnym - poza tym opiera się o rom oryginalny na ichnią dystrybucję - stąd jest często aktualizowany i wszystkie problemy są na bieżąco załatwiane (oczywiście na miarę możliwości ekipy Xiaomi eu ...)

Opublikowano

mam problem , wyskakuje mi error przy result , czy ROM może być niekompatybilny ,muszę pobrać nie v11 , tylko te pierwsze , v9.5.4.0  i tam jest android 7.1 albo v9.5.19.0 lub v10.2.1.0   android 8.1 ,bo chyba gdybym chciał android 9 pie , to już chyba jak piszesz , programem TWRP , wtedy zapewne się da to zrobić ,ja bym wolał aby wszystko usunęło ze smartfona co kolega tam miał aby sam sobie ustawiał co chcę i mieć również ,to chyba to pierwsze clear all wybrać ,tyle,że właśnie , jest problem, może musze jednak zainstalować taki android jaki był ,chyba 8.1 ,chyba,że najpierw stock czyli 7.1 , a później można myśleć nad innym 

ROMU nie ma do tego modelu https://mistore.pl/xiaomi-redmi-note-5/xiaomi-redmi-note-5-3-32gb-black/ jeśłi chodzi o xiaomi.eu bo już szukałem w zakładce , jest Redmi 5 A ,ale nie ma Redmi Note 5 aki jaki podesłałem

wygląda to u mnie tak 

install.jpg

Opublikowano

wiesz ja Ci dużo z miflashem nie pomogę bo praktycznie z tego nie korzystam ... ogólna zasada w tego typu apkach jest też taka żeby nie robić za długich ścieżek do plików - czyli np wrzucać programik bezpośrednio na dysk c - to samo rom - zmienić nazwę katalogu na jakąś krótka ... też zawsze uruchamiać tego typu programy z uprawnieniami administratora ... często już tylko to rozwiązuje wszelakie problemy ... jeśli masz odblokowany telefon i prawidłowy rom to powinno to pójść bez problemu ... możesz poszukać jakiejś innej wersji pod ten model i spróbować znowu (plus te uwagi co pisałem na początku ...) nic więcej tu nie wymyślisz ... alternatywą byłaby instalacja romu Xiaomi eu z pominięciem miflasha w ogóle (wtedy jest potrzebny tylko unlock no i uruchomienie telefonu w trybie fastboot) nawet nie musisz instalować tego twrp ... ale jeśli nie ma romu Xiaomi eu to zostaje tylko próbować z inną wersja romu pod miflash (czasami Romy też są w roznych wersjach np inny pod recovery a inny pod fastboot) może w końcu Ci to pójdzie ... no i liczę że ktoś mądrzejszy od mej marnej osoby tu napisze coś sensownego ...

Opublikowano (edytowane)

no właśnie,spróbuję pobrać 2 pierwsze ROMY , wtedy sprawdzę co i jak

UPDATE:  więc mam problem,już wiem,dlaczego nei mogę odblokować unlock , ponieważ smartfon jest zablokowany na koncie , ale to dziwne,bo to na koncie , to jak,zablokowane konto xiaomi i nie uruchomię smartfona ? albo nie można wgrać ROM ? który w zasadzie usuwa wszystko ze smartfona ? hmm

Edytowane przez AdamChrystianin
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

udało mi się uruchomić smarta kiedy oddałem do serwisu gsm , nie mogli wgrać romu na nowo , co się okazało  wywalał im flash , ale jak go odebrałem własnie uruchomiłem ,jakieś odliczanie było , załadowało się , czyli wymazało wszystko , może coś się sam odetkał ,nie wiem , postanowiłem uruchomić i musiałem się zalogować na konto kolegi od którego go otrzymałem , wylogowałem go z urządzenia więc stał się wolny , później sam myślałem,że uda mi się wgrać soft ,niestety przy odblokowaniu OEM nadal w trybie fast boot nie szło zrobić nic przez MiFlash , wczoraj pobrałem jeszcze takie programiki jak MiFlash PRO oraz XiaoMiTool V2 , ok, zainstalowałem , niby wykrywa urządzenie ale nadal coś nie było ok, ale poczytałem głębiej i jednak się okazało , że trzeba było się zalogować i odblokować bootloader , teraz mam odblokowany , wykrywa mi w pewnym stopniu smarta , ale pewne programy nic mi nie pokazują o urządzeniu , jakby Redmi Note 5 nie był wpisany w program , jedynie jeden wyszukuje jaki rom mogę wgrać , jest wersja 12.0 ale Chińska , no i 11.0.5  global od xiaomi ,czyli oficjalny rom,który zaś mi zablokuje bootloadera ,oto zrzuty programów , tutaj jednak nie wiem co jednak wybrać , czy tą chiński rom 12.0 i próbować spolszczyć czy jednak 11.0.5 , ja mam 11.0.3  akurat  fabrycznie 

w menu wybieram pierwszą opcję i jest przez debugowanie ,wyświetla mi o smartfonie informacje 

nastęnie krok po kroku idę , oficjalne romy więc wyszukuje mi stabilne

custom rom,nic nie ma,że ręcznie pobrane

mods,root and twrp  

no i ostatnie jest unlock bootloader z jakimś błędem , ale mam odblokowany

następnie wybrałem fastboot z listy ale tutaj trochę problemy z wykryciem były,ale poradziłem sobie i wyskoczyła mi lista urządzeń, wybrałem np redmi note 5  whyred  i dałem dalej i jakiś błąd wyskoczył , ale było alternative ale tutaj nie robiłem tego nigdy 

menu.jpg

menu2.jpg

menu3.jpg

oficjalne romy.jpg

mods,root and twrp.jpg

fastboot.jpg

wybór.jpg

alternative.jpg

teraz pora na MiFlash PRO , tutaj juz problemy są ,wiem,że zalogować się muszę ale to ok,wykryło mi urządzenie 

wybieram manage devices i nie mam swojego modelu na liście 

daję na recovery i nie wykrywa nic 

sp flash nie wiem co tutaj wybrać dla scatter-loading file oraz authentication file ,myślałem,że tutaj wykryje urządzenie itp 

sp flash v6 również to samo

dopiero mi flash wykrywa device ale to ręczne wgrywane ,pobranie softu ze strony itp 

bl to edl nie znam , to serwis próbował i mu się nie udało wgrać softu przez niego (zapewne zablokowany bootloader był)

ostatnie to ROM packages i tutaj nic nie wyświetla , próbuję wszystkiego i nie wyszukuje nic

pozostaje jedynie użyć programu xiaomitool v2 i przez debugowanie wgrać oficjalny albo twrp rom , w tym wypadku bezpieczne dla mnie 

pobrałem wersję stąd https://xiaomistockrom.com/xiaomi-redmi-note-5  12.0.2  ale nie wiem czy będzie później jezyk Polski do wybrania , oczywiście również tą wersję pobrałem  https://xiaomifirmwareupdater.com/miui/whyred/stable/V12.0.2.0.PEIMIXM/   tryb fastboot oraz recovery 

menu miflashpro.jpg

• Adam Błażejewski zmienił(a) tytuł na Xiaomi Redmi Note 5 Black - wgrywanie oprogramowania Mi Flash
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam , chciałbym w końcu wgrać xiaomi.eu , lecz nie wiem czy będzie to wszystko kompatybilne jeśli chodzi o wersję smartfon i TWRP , bo jak wrzuciłem te zrzuty ekranu z tymi programami to myślałem nad taka prostą instalacją , ale wolałbym mieć taką wersję android miui , by móc sobie wyłaczać pewne dźwięki itd , bo są zdjęte ograniczenia . Przesyłam plik z AIDA  i proszę o pomoc w tej kwestii jak to zainstalowac i czy jednak wersja 12.0.2 będzie działać czy jest jakaś nowsza . Zapytałem też twórców twrp ale czekam na odpowiedź , może tutaj szybciej dostanę . Raport polecam otworzyć w przeglądarce nie przez notatnik , gdyż możecie się tak pogubic. 

report-2024-06-19-15-51-16.txt