Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy da się jakoś ulepszyć działanie aparatu bez wysyłania do serwisu? 

Problemem jest:

1. brak opcji +/- EV w ustawieniach automatycznych. Niestety czasem nie pomaga włączenie trybu HDR i potrzebna jest kompensacja ekspozycji. 

2. brak możliwości wyboru "przybliżenia" przy opcji "portret" - wszak widomo jest że robienie portretu szerokim kątem  jest nonsensem , chyba że ktoś robi sobie "selfie" - ale to już inna strona medalu. 

3. dziwne oznaczenie F (tryb Pro) - w fotografii to zwykle ustawianie wartości przysłony , tutaj to manualne ustawienie ostrości , natomiast brak jest ustawienia wartości otworu przysłony /  priorytetu przysłony - co w trybie "Pro" jest dziwne. 

Ktoś wie jak można ulepszyć tryb fotografowania. { Za komentarze typu "kup lustrzankę" dziękuję - już takowe sprzęty posiadam. }

Opublikowano
24 minuty temu, Max581 napisał(a):

Ktoś wie jak można ulepszyć tryb fotografowania.

Nijak. Jedynie inna zewnętrzna aplikacja.

Ad. 1. Kompensacja ekspozycji jest jedynie w trybie pro, a hdr nie ma z nią nic wspólnego.

Ad. 2. Nie ma i jedyna opcja to zrobić portret z większej odległości i wykadrować po zrobieniu.

Ad. 3. W twoim telefonie przysłona ma stałą wartość i nie ma czego regulować. Litera F w ustawieniach pro prawdopodobnie pochodzi od słowa focus, czyli potocznie w fotografii po polsku ostrość.

Opublikowano
1 godzinę temu, FromWP napisał(a):

Jedynie inna zewnętrzna aplikacja.

A konkretnie? 

Za resztę odpowiedzi dziękuję , co zaś do funkcji HDR - sądziłem że rozszerzenie rozpiętości  tonalnej pomoże, w braku kompensacji ekspozycji.  Nie pomogło. To że jest w trybie "Pro" niczego nie zmienia. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Max581 napisał(a):

A konkretnie?

Nie znam niczego rewelacyjnego. Używam stockowej apki. Dla mnie jest ok. Niektórzy chwalą g-camy, ale z tym bywa różnie. Na każdym telefonie inaczej.

Zapomniałem dodać że kompensacja ekspozycji w stockowej apce jest. Jak dotkniesz ekranu wskazując punkt ostrości to po prawej stronie pojawi się suwak ze słoneczkiem. Przesuwając nim możesz korygować automat.

Edytowane przez FromWP
Opublikowano
10 godzin temu, FromWP napisał(a):

Jak dotkniesz ekranu wskazując punkt ostrości to po prawej stronie pojawi się suwak ze słoneczkiem. Przesuwając nim możesz korygować automat.

O! Dzięki, tego nie wiedziałem i bym pewnie się nie dowiedział , bo do tej pory miałem włączoną opcję migawki po dotknięciu. 😄