Skocz do zawartości

Xiaomi 12T - MIUI 13 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 13.0.5.0.SLQMIXM - Android 12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi 12T  (nazwa kodowa: plato).

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_PLATO_V13.0.5.0.SLQMIXM_v13-12-fastboot.zip/download

ROM dostępny jest obecnie wyłącznie w wersji fastboot

Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco:

1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera.

2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"):

Bez tytułu.png

Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10.

3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików:

image.png

3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ;) ).

4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows.

a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat

b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat

5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS.

6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu.

7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

W 12T nie wyswietla się "robocik" tylko napis "FASTBOOT".

Nie widzę informacji czy do wgrania ma być bootloader odblokowany a to istotna informacja  

Pozdrawiam

Opublikowano
11 minut temu, Gelektrik napisał(a):

W 12T nie wyswietla się "robocik" tylko napis "FASTBOOT"

Tak ma być.

11 minut temu, Gelektrik napisał(a):

Nie widzę informacji czy do wgrania ma być bootloader odblokowany a to istotna informacja  

Nie uwzględniałem tego, bo myślałem, że to oczywiste. Bootloader do każdego ROM-u innego niż oryginalny musi być odblokowany.

Opublikowano

Kolego Kacper dla Ciebie i mnie jest to oczywiste ale dla "Januszów" już nie bardzo :)

Pozdrawiam i czekam do momentu aż będę mógł odblokować fona a potem MIUI 13 Polska.

Opublikowano
3 minuty temu, Gelektrik napisał(a):

Kolego Kacper dla Ciebie i mnie jest to oczywiste ale dla "Januszów" już nie bardzo :)

Pomyślę nad uwzględnieniem tego w kolejnych wersjach, ale i tak instalacja tego na odblokowanym bootloaderze się po prostu nie powiedzie.

Opublikowano (edytowane)

A szkoda, że xiaomi usunęło robocika ;) Fajnie to wyglądało
Dziś wróciłem na wersję stabilną. Jednak brakowało mi aparatu choć nie sądziłem, że tak bardzo ;)

Edytowane przez artulappi
Opublikowano
W dniu 15.01.2023 o 16:45, artulappi napisał(a):

A szkoda, że xiaomi usunęło robocika ;) Fajnie to wyglądało
Dziś wróciłem na wersję stabilną. Jednak brakowało mi aparatu choć nie sądziłem, że tak bardzo ;)

Zaraz będę mial 12t pro i chciałem już na miui 14/antek 13 żeby później nie tracić danych przy przejściu na 14. 

Czy tylko brak aparatu na razie czy jeszcze jakieś inne przy 14..?

Opublikowano

Powiem tak: Miui 14 ma parę fajnych zmian ale jak dla mnie bateria leciała jednak szybciej, ten aparat i problemy z asystentem, że po wywołaniu "blokował" odtwarzanie muzyki do puki ekran nie zgasł. Czekam jednak na wersję z naprawionym aparatem i będę leciał na 14 :)
Ale sam telefon sztos :)