lambert1551 Opublikowano 29 Października 2022 Opublikowano 29 Października 2022 (edytowane) Otrzymałem wczoraj Mi TV Sticka, od początku był problem z połączeniem się z wi-fi, jak już się udało po 3 próbach to działał bardzo wolno, właściwie prawie wcale. Mam główny router Huawei od T-Mobile podłączony kablem do Access Pointa TP-Linka i z tym AP się łączę Stickiem. Pogooglowałem, zmieniłem w routerze Huaweia przepustowość wi-fi na 20 MHz i było troche lepiej, udało mi się pobrać jakąś appkę speedtesta i zaktualizować system, liczyłem że to pomoże. Potem zacząłem kombinować z channelami i w routerze i w AP od 1 do aż 13go i po zmianie kanału na jakiś dowolny inny, internet się na Sticku pojawia na pełnej prędkości ale dosłownie na kilkanaście sekund, potem szybko spowalnia do około tytułowego pół megabita. Mieszkam w domu na wsi więc kanały wi-fi nawet nie są zapchane. Nie jest to oczywiście problem odległości Sticka od AP, nawet na monitorze bliżej Access Pointa było tak samo. Następnie zacząłem zmieniać DNSy, na googlowych 8.8.8.8 i 8.8.4.4 było tak samo, 1.1.1.1 i 9.9.9.9 było podobnie, potem poszukałem jakieś inne np OpenDNS 208.67.222.222 i 208.67.220.220 czy Orangowe 217.116.100.100 i tutaj zrobiło się interesująco, bo na speedteście pojawiła się pełna prędkość która z czasem nie spadała jak wcześniej, ALE wi-fi pokazywał że "brak internetu", i wszystkie aplikacje poza tymże speedtestem też tego internetu nie widziały, nic się w nich nie ładowało. Próbowałem łączyć się z Huaweiem i była identyczna sytuacja. NATOMIAST wszystko działało super gdy połączyłem się z hotspotem z telefonu (sieć Orange), dosłownie wszystko zabanglało za pierwszym razem (przy okazji na hotspocie jest channel 11 i 20 MHz), więc to chyba eliminuje uszkodzenie modułu wi-fi w Sticku. Żadne inne urządzenie czy telefony, komputery nie mają problemu z tym routerem ani z jego AP. Niewiem już co zrobić, by zmusić Sticka i router lub AP do współpracy. Edytowane 29 Października 2022 przez lambert1551
Netoper Opublikowano 29 Października 2022 Opublikowano 29 Października 2022 Jest trochę tematów że są problemy nie tylko sticka, ale i innych sprzętów że z danym modelem routera niezbyt chętnie współpracują. Nie ma konkretnej listy jakie są to routery ale z opisu wychodzi że i na Ciebie to trafiło skoro na innym dostępie jest ok.Nie znam Twojego routera, ale może jest możliwość updatu oprogramowania czy może skorzystać z oprogramowania openwrt.No chyba że problem jest w samym AP.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi