Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Jestem użytkownikiem mi 10tpro 5g od ponad roku.
Na początku użytkowania telefon normalnie łączył się z zasięgiem 5g i nie było problemu. Po jakichś 2-3 miesiącach zaczęło się coś dziać bo zasięg co parę sekund zmieniał się z 5g na lte i tak w kółko, aż w końcu przestało łączyć się z 5g pomimo tego że telefon znajduje się w obrębie zasięgu (w innych miastach gdzie teoretycznie zasięg 5g jest też nie łączy) .

Udało mi się dostać do preferowanych pasm radiowych (z tego co kojarzę to 5g ma oznaczenie N) i tam ani widu ani słychu wyboru tego zasięgu. Są tylko pasma "b lte" oraz,, wcdma".  Dodam, że operatorem sieci jest plus.

I tutaj kolejny hmmm.. Problem? Otóż jak wspominałem wyżej dostałem się do preferowanych pasm radiowych żeby sobie wymusić inne bo gość z plusa mówi że to z którym telefon się łączy jest przeciążone i oni nic z tym nie mogą zrobić. No i dostałem się do wyboru pasm radiowych preferowanych, jednak gdy je zmieniam to telefon nie reaguje i łączy się ciągle z b8, a wiem że u mnie także dociera mocny sygnał b3 bo czasem się łączy i wtedy mam pełny zasięg i pełną prędkość.

Tutaj edit: telefon bez roota

Screenshot_2022-06-29-19-51-55-720_com.android.settings.jpg

Screenshot_2022-06-29-19-54-58-431_com.wilysis.cellinfolite.jpg

Screenshot_2022-06-29-19-55-36-635_com.android.settings.jpg

Edytowane przez Tayquil
Opublikowano

Skoro infolinia twierdzi że trafiasz na zakorkowane pasmo, no to albo nie wiedzą o czym mówią albo jest jakiś problem z usługą po ich stronie.
Bo zakładam, że masz umowę i opłatę na te pseudo 5G.
Może być tak że sama karta SIM jest do wymiany.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Opublikowano

Tutaj dodam, że mieszkam na wsi więc 5g tu zasięgu nie mam, ale z dnia na dzień lte zaczęło mega ssac i męcząc infolinię i dział techniczny otrzymałem odpowiedź że pasmo z którym się łączy na lte jest przeciążone i trza czekać na rozbudowę linii bo telefon automatycznie sobie wybiers to pasmo. 

Opublikowano

No to to trochę zmienia postać rzeczy, bo samo przepełnianie pasma LTE to i w wawie mam, a szczególnie jak uczniowie przyjdą do pobliskiej szkoły. Na LTE wyciągam 12-14 downloadu a po ustawieniu w telefonie na sztywno 3G mam około 28. I na 3G bateria na dłużej wystarcza.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Na 3g w mojej miejscowości też łączy się z przeciążonym pasmem i mega wolny, dlatego też szukam sposobu żeby jakoś wymusić pasmo które nie jest przeciążone. 

Edytowane przez Tayquil
  • ZduneX25 zmienił(a) tytuł na Utrata 5G pomimo zasięgu oraz wsparcia tej technologii