Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwotnie miałem 13.0.8.0, zainstalowany Magisk i call recorder od skvalexa (oraz parę innych, ale rezultat ten sam). Wszystko działało dobrze.

Początkiem czerwca wrzuciłem 13.0.10.0 i wszystko wydawało się ok, aż nie zajrzałem do dziennika z połączeniami - wyrwa od momentu zmiany softu. Mimo, że nagrywarka jest instalowana jako aplikacja systemowa, jest ona ubijana.

Aktualizowałem do 13.0.14.0 i brak poprawy. Apka musi być w autostarcie, mieć ustawione działanie "bez ograniczeń", a do tego na liście "ostatnio aktywnych" trzeba jej dodać kłódkę. Inaczej system ją ubije. I tak z kilkoma apkami, które potrzebuję, by pracowały w tle - śmiecą mi listę "ostatnio aktywnych" i jeśli którąś z nich niechcący przesunę, ubijając ją, to klops. Czyni to też guzik do "czyszczenia" na tym ekranie bezużytecznym.

Poprzednio (na 13.0.8.0) wszystko zdawało się działać ok, apki nie musiały mieć "kłódki", starczyło ustawienie autostartu i "bez ograniczeń" w kontekście pracy w tle.

W ramach testu postawiłem QTI jako moduł Magiska, licząc że to coś pomoże, ale generalnie to nie powinno tak działać - co, jeśli ktoś nie ma roota? 😕

Tl;dr - jak pozwolić aplikacji na pracę w tle, bez trzymania jej na liście "ostatnio aktywnych" z kłódką?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odpowiedź dla tych, co będą mieli podobne problemy. W nowszych wersjach Magiska może się zdarzyć, że dany moduł (działający jako widoczna apka) po zainstalowaniu i aktywowaniu "zgubi" opcję autostartu (we właściwościach aplikacji po prostu nie będzie takiej opcji). Należy wtedy wyłączyć moduł w Magisku i zrestartować telefon. Apka nadal będzie widoczna i będzie działać, do tego pojawi się możliwość włączenia jej samodzielnego startu.