Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

myślałem nad zmianą hulajki na coś mocniejszego, ale z drugiej strony myślę czy nie lepsze by było modyfikacja obecnej (M365 Pro z 2019). Modyfikacja mam na myśli dodanie amortyzatorów (przód, tył), powiększenie baterii i gdyby $$$ starczyło to nowy mocniejszy silnik. 

Gdybym kupował nową myślałem nad przesiadka na

https://joyorpolska.pl/produkt/hulajnoga-elektryczna-joyor-s5/

https://shop.majway.pl/hulajnoga-kugoo-g2-pro,3,109628,11137671

https://techlife.pl/hulajnoga-elektryczna-techlife-x5s.html

Co według was będzie lepsze?

Opublikowano

Subiektywnie, jeśli dysponujesz budżetem pod 4k a z ofert jakie dałeś wynika, że tak, to jeśli nie jesteś pasjonatem, nie masz odpowiedniej wiedzy, nie masz narzędzi, nie masz czasu to zupełnym bezsensem jest dłubanie w Xiaomi PRO. Mody pojazdu, który miał premierę ponad 4 lata temu mają sens, tylko wtedy jak masz zajawkę i masz budżet ograniczony do powiedzmy 1,5k i mniej. Dlaczego?

- zostaje Ci ograniczenie sterownika ESC

- zostaje Ci ograniczenie max rozmiaru opon 10 cali

- zostaje Ci ograniczenie max szerokości opony

- zostaje Ci ograniczenie masz szerokości i długości podestu

- zostaje Ci max ograniczenie skoku ew. amortyzatorów spowodowane konstrukcją ramy

- zostaje Ci ograniczenie ma wysokości kolumny

- zostaje Ci ograniczenie obniżenia podestu i dodania większej baterii spowodowane tym samym co max. skok amorów

- zostaje Ci ograniczenie max. bezpiecznej prędkości jak na tę konstrukcje do powiedzmy max. 40km/h

- zostaje Ci ograniczenie max. wielkości tarczy spowodowane konstrukcją do max 140mm

- zostaje CI ograniczenie do tarczy z 5cioma śrubami a standard to 6

- zostaje Ci ograniczenie do czterech modeli zacisków z czego po modzie sensowny jest tylko jeden - x-tech

i wiele wiele innych ograniczeń, które jeśli myślisz o wymianie spowodują, że nie będzie tego efektu wow, który od razu zauważysz kupując którykolwiek z podanych przez Ciebie pojazdów. Oczywiście, pewnie znajdą się tacy, którzy napiszą: ale modów jest tyle, że w Xiaomi można wymienić wszystko (i w sumie wiele z tych powyższych ograniczeń można usunąć dokupując odpowiednie części/mody). Zgadza się, ale, jeśli nie chcesz dłubać i nie masz zajawki to jaki to ma sens? Piszę to z perspektywy kogoś, kto jakiś czas temu też stanął przed takim samym dylematem i teraz mogę powiedzieć, że  niestety wybrałem opcje modowania. Wydałem na mody ponad 3k i co? I mam teraz za***iście zmodowany pojazd, który stoi i nim nie jeżdżę, bo mam inne, które są po prostu zdecydowanie lepsze. A jeśli w przyszłości, chciałbyś sprzedać taki zmodowany na maxa M365 PRO to nie odzyskasz nawet połowy jego wartości, wiec to z perspektywy czasu zupełny bezsens. 

Można by prace magisterską na ten temat napisać, ale pytasz co zrobić?

Moja subiektywna odpowiedź to: 

NIE WCHODZIĆ NA MINĘ I NIE MODOWAĆ i kupić w takiej kolejności:

1. Joyor S5

2. KUGOO G2 PRO v2

3. Techlife X5S

Oczywiście sprawdź społeczności zrzeszające te pojazdy, bo może i w przyszłości będziesz chciał coś i tu modować/przerabiać.

• Thanks 1
Opublikowano

mysle, ze najpierw wypadaloby wyjasnic:

- co i dlaczego Ci nie odpowiada w pro

- co i dlaczego Ci sie podoba w pro

- czemu myslisz o zmianie

- do czego ma Ci sluzyc hulaj jako taki

- jaki masz budzet i jakie robisz rocznie przebiegi

to tak na dobry poczatek... inaczej to bedzie dyskusja o wyzszosci swiat jednych nad innymi (co nie oznacza ze to co napisal Kolega wyzej nie ma sensu)

parafrazujac motoryzacje: jeden kupuje nowa bryke, inny tuninguje co ma, a jeszcze inny restauruje starego klekota... kazdy robi co mu pasuje i nie da sie tego "wlozyc" w kategorie lepsze/gorsze tylko inne/ co mi pasuje

• Thanks 1
Opublikowano

Zobacz jak wygląda serwis tych trzech i grupy o nich to po pierwsze. One też się psują. ;)

Xiaomi pro/pro2 to hulajki dla tych co chcą coś "podłubać" i mają kasę a wygląd każdej jest indywidualny.

- ESC brak ograniczeń po wymianie kilku elementów 20s można bez problemu podłączyć.

- kto ogarnia więcej niż 10" w hulajce a te bez problemu założysz po modach zawieszenia.

- szerokość opony to gdy zmienisz zawieszenie na np. monorim to średnio 3" więc chyba wystarczy? no i to nie jest superbike. :D

- są podesty pod te hulajki więc jeżeli chcesz modować niema problemu z szerokością a długość to chyba w tandemie prawo zabrania jazdy?

- skok po zamontowaniu monorim o których wyżej jest wystarczający (to hulajka miejska nie offroadowa) zmiana na exa 165 i 125 wystarczy a twardość pompujesz jak chcesz a te które podałeś raczej nie mają cudów.

- wysokość kolumny można regulować przedłużkami no i trzeba naprawdę być bardzo wysokim aby to było problemem

- znowu po montażu zawieszenia masz możliwość zamontowania większej baterii w podest z delikatnym dystansem 2,5 centymetra który nie przeszkadza w mieście a także można dodać baterię do torby którą można zdemontować i wymienić na inną już naładowaną.

- max prędkość nie jest problemem moja osiąga bez problemu 50km/h, wystarczy amortyzator skrętu i zachowuje się lepiej niż te które podałeś przy sporej prędkości

- tarcza o wielkości 135 cm wystarczy aby blokować koło już przy wysokiej prędkości i hamulce hydrauliczne moim zdaniem są tylko bajerem aby się chwalić xtech jest wystarczający do tego, fakt przód jest tutaj mniej hamowany ale czy w mieście jest to aż tak wielkim problemem?

- można bez problemu montować tarcze z 6cioma śrubami po wymianie koła który bez problemu kupisz do pro/pro2

- hamulce ważne aby działały i były dobre a nie drogie i ładne dla szpanu więc xtech jest wystarczający a to hybryda (ciągniesz linką a tłoczki rozpycha hydraulika)

Mody tego chinola są adekwatne do modów tych trzech które nie posiadają aż tak rozbudowanej społeczności, modyfikacji, komponentów.

Wszystko zależy czy chcesz wydać pieniądze i już mieć hulajkę która niby działa idealnie bo jak można czytać na grupach też taką nie jest a tylko efekt typu ooo "zapierdziała 60 oo zoba ona kosztuje 8k oo to czy tamto"  a twoja jak zrobisz to delikatnie dorówna tym (cudom) a nikt nawet nie będzie wiedział. ;)

Wszystko zależy od ciebie a pro to podstawa do modów więc jak chcesz.:)

• Thanks 1