Jump to content

Brak ostrości w zdjęciach z głównego/tylniego aparatu i reklamacja w Xiaomi For Sale.

trakcyjny

Recommended Posts

Piszę także tutaj bo to chyba lepsze miejsce:

Zakupiłem z XFS.com, czarny Redmi Note 4G 2GB. I mam następujący problem.

W moim telefonie uszkodzony jest tylni/główny aparat. Kompletnie nie łapie ostrości na małe odległości. Na większe też jest nieciekawie. A przedni bez większych problemów robi nawet nawet ostre zdjęcia - ale od niego cudów nie oczekuje.

Rozmawiałem z XFS i mam im go wysłać i wymienią aparat albo cały telefon...  :sad:

Nie wiem czy to ja mam takiego pecha czy to jakaś felerna seria. W internecie są tematy na en.miui.com i tam też pomagała dopiero wymiana w serwisie. Ehh a miałem nadzieję, się nim już cieszyć.

Próbka o czym mówię. Zdjęcie z rozsądnej odległości z której inne telefony nie mają problemu robić w miarę ostrych zdjęć, a tu tragedia, jak przez mgłę. Oczywiście zasłonka z aparatu zdjęta. MIUI też do najnowszej wersji zaktualizowany. Aparat na ustawieniach domyślnych. Problem hardwareowy  :(

EDIT: Oczywiście to wycinek zdjęcia, pudełko zajmuje tam część - całe jest za duże. Stół też ostrości nie ma. Zresztą zdjęcia z tylko pudełkiem w kadrze bez stołu też nie ostre. To samo z automatycznym focusem i ręcznym.

vQeHEUv.png

Reklamacja w XFS.com

Wysyłał ktoś na gwarancję do XFS? Bo chcą żebym im go wysłał do Czech. Ile kosztuje taka paczka? Jak im to wysłać? W oryginalnym opakowaniu? Sam telefon, bez instrukcji, USB, ładowarki? Z baterią czy bez?

Tak, przywracałem ustawienia fabryczne, instalowałem MIUI Polska - nic to nie dało :(

MiFlash nie robiłem - bo po co? ROMy (aktualizacje - najpierw od Xiaomi, potem MIUI Polska) instalują się bez problemów.

Kolejny problem

Wygląda jakby telefon a raczej bateria, zacięła się na 38% przez noc nic nie spadło teraz coś robię i nadal jest 38%...

EDIT: Chociaż teraz jest 37%. Ale podładowałem chwilę kablem USB było 42 i szybko spadło do 38. Sam nie wiem...

Edited by trakcyjny

Sam nie wiem...

Telefonek ma działać i nie ma to tamto. Ty nie jesteś od tego, żeby udawać, że wszystko jest ok, skoro u innych ludzi to działa zupełnie inaczej. Nie czaj się, wysyłaj, od tego ludzie są, żeby ci pomóc, złaszcza gdy zapłaciłeś za to jakąś kapustę. :cool:

• Like 1

Tak, wyślę. Bo brak możliwości zrobienia ostrego zdjęcia tekstu, odczytania sporego QR to patologia.

Ale bateria chyba jest w porządku, testowałem teraz Antutu ogólnie, multitouch i stabilność, pobierałem apki z GP przez WiFi i spadło do 28%.

No ale aparat to tragedia i to na pewno problem do wymiany. Dodatkowo jeszcze farba na przycisku power/blokada była od początku trochę odpryśnięta i teraz podczas zwykłego naciskania zeszła troszkę dalej...

A poza tym telefon bardzo przyjemny, że też muszę mieć takiego pecha  :roll:

XFS nie robi póki co problemów, dodatkowo podobno do 15$ zwracają za przesyłkę. Dostanę jakiś 'paragon' na poczcie?

Mam nadzieję, że w następnym tygodniu będę mógł już się w pełni nim cieszyć.

.

A poza tym telefon bardzo przyjemny, że też muszę mieć takiego pecha  :roll:

.

E, zdarza się. Współczesne urządzenia elektroniczne to kupsko i popylina straszna, jak coś działa od razu i się nie rozpapruje szybko to jest właśnie podejrzane. :-|

Ale masz przecież gwarancję, firma solidna, nie bój nic!

• 1 year later...
Dnia 15.07.2015 o 14:07, trakcyjny napisał:

Piszę także tutaj bo to chyba lepsze miejsce:

Zakupiłem z XFS.com, czarny Redmi Note 4G 2GB. I mam następujący problem.

W moim telefonie uszkodzony jest tylni/główny aparat. Kompletnie nie łapie ostrości na małe odległości. Na większe też jest nieciekawie. A przedni bez większych problemów robi nawet nawet ostre zdjęcia - ale od niego cudów nie oczekuje.

Rozmawiałem z XFS i mam im go wysłać i wymienią aparat albo cały telefon...  :-(

Nie wiem czy to ja mam takiego pecha czy to jakaś felerna seria. W internecie są tematy na en.miui.com i tam też pomagała dopiero wymiana w serwisie. Ehh a miałem nadzieję, się nim już cieszyć.

Próbka o czym mówię. Zdjęcie z rozsądnej odległości z której inne telefony nie mają problemu robić w miarę ostrych zdjęć, a tu tragedia, jak przez mgłę. Oczywiście zasłonka z aparatu zdjęta. MIUI też do najnowszej wersji zaktualizowany. Aparat na ustawieniach domyślnych. Problem hardwareowy  :(

EDIT: Oczywiście to wycinek zdjęcia, pudełko zajmuje tam część - całe jest za duże. Stół też ostrości nie ma. Zresztą zdjęcia z tylko pudełkiem w kadrze bez stołu też nie ostre. To samo z automatycznym focusem i ręcznym.

vQeHEUv.png

Reklamacja w XFS.com

Wysyłał ktoś na gwarancję do XFS? Bo chcą żebym im go wysłał do Czech. Ile kosztuje taka paczka? Jak im to wysłać? W oryginalnym opakowaniu? Sam telefon, bez instrukcji, USB, ładowarki? Z baterią czy bez?

Witam I jak się skończył problem z aparatem?. Pytam bo odebrałem swojego Xiaomi redmi note 4 I mam identyczny problem z głównym aparatem. Aparat od selfie 5mbpix  robi o niebo lepsze zdjęcia niż ten 13mbpix z tyłu obudowy. To chyba nie jest normalne w tym modelu? 

Edited by Morling1
Jak się skontaktować z serwisem żeby cokolwiek ktoś coś odpisał. Dzisiaj robiłem test na kodach kreskowych, aparat nie był w stanie złapać ostrości i odczytać kodu w trzech apkach, to go dyskwalifikuje bo najtańsze modele sobie z tym radzą. Stawiam awaria

• 1 month later...

witajcie. Mam podobny problem z tym że przez ostatnie dwa lata wszystko było tak jak trzeba i nagle (w dwóch telefonach xiaomi redmi note Lte ) w podobnym czasie oba straciły łapanie ostrości z małych odległości. 

• 1 year later...

najpierw mi flash zeby wykluczyć czy to nie wina po stronie systemu a potem jedynie wymiana aparatu no chyba ze masz tak brudne i porysowane szlielko juz i to wina tylko szkielka.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka