Poco Opublikowano 4 Maja 2022 Opublikowano 4 Maja 2022 Witajcie sorki że zakładam tyle postów ale nurtuje mnie pewna kwestia. Xiaomi zablokowało ten soft przypadkowo czy nie to już nie wnikam niby wchodzi starsze oprogramowanie ale po resecie hulajnogi i tak jest te same ble 1.5.5. i teraz tak, rozumiem że dodatkowej baterii podpiętej razem z oryginalną póki co lub być może nigdy podpiąć nie będę mógł, bo będzie ciągle wchodzić w tryb ładowania tak? A czy jeśli będę chciał dodatkowa baterie będzie można tak zrobić, że poprawdze złącza do zapasowej i po prostu będę odłączał oryginalną i podpinal zapasowa? I czy to musi być identyczna pojemność baterii czy może byc większa niż oryginał i będzie to dobrze działać?
Battery_Saver Opublikowano 4 Maja 2022 Opublikowano 4 Maja 2022 tak, na oficjalnym sofcie tak właśnie będzie nie rozumiem co i jak chcesz podłączać i odłączać. Nie da się jechać w trybie ładowania przecie, bo przy każdym zatrzymaniu będziesz musiał hulajkę włączyć i wyłączyć pojemność może być jaka chcesz. Napięcie musi być takie samo
Poco Opublikowano 4 Maja 2022 Autor Opublikowano 4 Maja 2022 1 godzinę temu, Battery_Saver napisał: tak, na oficjalnym sofcie tak właśnie będzie nie rozumiem co i jak chcesz podłączać i odłączać. Nie da się jechać w trybie ładowania przecie, bo przy każdym zatrzymaniu będziesz musiał hulajkę włączyć i wyłączyć pojemność może być jaka chcesz. Napięcie musi być takie samo Chciałem poprawić przewody oryginalnej baterii do komory dodatkowej baterii i po prostu przepinac wtyczkę, żeby nie było tego problemu ładowania, da się to jakoś obejść aby zamontować np baterie 18Ah i żeby to normalnie działało inaczej niż przepinanie wtyczki oryginalnej do dodatkowej?
Battery_Saver Opublikowano 4 Maja 2022 Opublikowano 4 Maja 2022 takie przepinanie ma jakiś sens ale: 1. musiałbyś wyprowadzić przewody na zewnątrz bo bez tego trzeba by odkręcać pokrywę za każdym razem a to 17 śrubek lub 21 w wersji pro. Śrubki wkręcasz do podestu z aluminium więc chyba wiadomo jak to się może skończyć 2. musiałbyś zabezpieczyć w odpowiedni sposób przewody na zewnątrz, bo bez tego, przy zwarciu lub uszkodzeniu finał mógłby być co najmniej kiepski na pożarze kończąc 3. podstawowa wada: bateria musiałaby mieć BMS, który miałby komunikację dokładnie taka samą jak oryginał. Bez tego, lub bez zmodowanego softu, pojazd wywali błąd i nigdzie nie pojedziesz Podsumowując: Bez niestandardowego softu NIE dołożysz drugiej baterii, bo pojazd będzie w trybie ładowania Bez BMS-a z komunikacja dokładnie taką sama jak standardowa bateria od Xiaomi nie podmienisz baterii, bo pojazd stwierdzi, że jest błąd komunikacji baterii i tyle lub musisz mieć niestandardowy soft, który będzie ignorował brak komunikacji z BMS Możesz po prostu mieć drugą baterię od XIaomi i sobie je podmieniać, ale patrz pkt.1
Poco Opublikowano 4 Maja 2022 Autor Opublikowano 4 Maja 2022 3 godziny temu, Battery_Saver napisał: takie przepinanie ma jakiś sens ale: 1. musiałbyś wyprowadzić przewody na zewnątrz bo bez tego trzeba by odkręcać pokrywę za każdym razem a to 17 śrubek lub 21 w wersji pro. Śrubki wkręcasz do podestu z aluminium więc chyba wiadomo jak to się może skończyć 2. musiałbyś zabezpieczyć w odpowiedni sposób przewody na zewnątrz, bo bez tego, przy zwarciu lub uszkodzeniu finał mógłby być co najmniej kiepski na pożarze kończąc 3. podstawowa wada: bateria musiałaby mieć BMS, który miałby komunikację dokładnie taka samą jak oryginał. Bez tego, lub bez zmodowanego softu, pojazd wywali błąd i nigdzie nie pojedziesz Podsumowując: Bez niestandardowego softu NIE dołożysz drugiej baterii, bo pojazd będzie w trybie ładowania Bez BMS-a z komunikacja dokładnie taką sama jak standardowa bateria od Xiaomi nie podmienisz baterii, bo pojazd stwierdzi, że jest błąd komunikacji baterii i tyle lub musisz mieć niestandardowy soft, który będzie ignorował brak komunikacji z BMS Możesz po prostu mieć drugą baterię od XIaomi i sobie je podmieniać, ale patrz pkt.1 No tak właśnie chce zrobić poprowadzić przewody na zewnątrz a jak tak sobie myślę to ja chcę właśnie użyć baterii Xiaomi ale od wersji pro czy takie coś przejdzie?
Poco Opublikowano 5 Maja 2022 Autor Opublikowano 5 Maja 2022 17 godzin temu, Battery_Saver napisał: owszem A powiedz mi czy dashboard musi być koniecznie od mi3?
Battery_Saver Opublikowano 5 Maja 2022 Opublikowano 5 Maja 2022 z odpowiednim zestawem softów - nie musi
Poco Opublikowano 5 Maja 2022 Autor Opublikowano 5 Maja 2022 15 minut temu, Battery_Saver napisał: z odpowiednim zestawem softów - nie musi Czyli jeśli będę chciał kupić dashboard to wgrywam oprogramowanie odpowiednie do modelu od którego pochodzi dash np mi pro 2? 16 minut temu, Battery_Saver napisał: z odpowiednim zestawem softów - nie musi I widzę że masz wysoką wiedzę na ten temat, to mam takie pytanko czy Aku od pro2 by wszedł do mi3? Może najmądrzej by było sprzedać prawie nowy od mi3 bo hulajke mam naprawdę krótko i wsadzić tam ten od pro2?
Poco Opublikowano 5 Maja 2022 Autor Opublikowano 5 Maja 2022 1 godzinę temu, Battery_Saver napisał: z odpowiednim zestawem softów - nie musi Spójrz ja mam ble 1.5.5 czy to mniej więcej oznacza tyle, że za jakiś czas pojawi się możliwość downgrade do tej wersji a po prostu ci z 1.5.7 mają problem?
Battery_Saver Opublikowano 5 Maja 2022 Opublikowano 5 Maja 2022 oprogramowanie wgrywasz takie, by było kompatybilne z softem od ESC i BMS Aku od PRO-2 i PRO-1 NIE zmieści się w ramie od: M365 zwykłej, 1S, Essential i MI-3. Tzn, będąc precyzyjnym: nie zmieści się z obudową. Jak pozbędziesz się obudowy, to się zmieści Problem występuje u każdego, kto ma 1.5.7 lub 1.5.5 jeśli aktualizacja miała miejsce w ostatnich około 30 dniach, lub jest to soft z jakim pojazd przyszedł od dystrybutora. Z mojej wiedzy wynika, że jest to specjalny wypust fw z ograniczeniem pod przepisy większości krajów w UE do 20km/h przy okazji blokująca obsługę zewnętrznych aplikacji dla zapisu. Do tego, najnowsze DRV nabija flagę w ESC która nie pozwala na nadpisanie pamięci, stąd niby flash przechodzi do końca ale binarka się nie nadpisuje w pamięci sterownika Kiedy ta blokada zostanie rozpracowana? Nie wiadomo. Może za tydzień, może za miesiąc a może za 4 miesiące tak jak to miało już miejsce trzy lata temu, gdzie nie było sposobu przez prawie pół roku.
PAPCIO MARTYVIKI Opublikowano 20 Lutego 2024 Opublikowano 20 Lutego 2024 (edytowane) A nie możesz zmodyfikować sterownika jak to robia inni w wersji sterownika 2.1 wystarczy uciąć ścieżkę od plusa pomiedzy kondensatorem orginal aku czyli sam plus z niego podpinasz pod sciezke za przecięciem od kondensatora np wylutowac noge plusowa tego dużego kondensatorya i tam podlaczasz plus od oryginalnej baterii wtedy wszystko zasilane jest normalnym napięciem i ESC nie wywala błędów bms także nie p nogę od plusa kondensatory tego wielkiego podlaczasz pod wtyczkę od sterownika czyli w przeciętną ścieżkę od kondensatora A wtyczka już po pakiecie 5 s z 6 dodatkowymi ogniwqmi na 1 s z oryginalną bateria z max 63 v normalnie wkladasz tam gdzie powinna byc wtyczka od aku w sterowniki oczywiście orginal Alu z pakietem 5 s łączysz szeregów tak aby otrzymać napięcie max 63 v. Taka modyfikacja sprawia ze masz zasieg 2 razy wiekszy hulajnogi ciśnie 55 do 60 km/h przy nalodawanych bateriach waga kierującego 95 kg przy rozladowanych 35 km/h trzeba pogubić ścieżki od mosfetow konieczność wlutowowac w nie druga 12 awg i pogubić cyna . W wyższych sterownikach ESC rewizja 3.0.oraz 3.1 trzeba więcej gimnastyki bez żadnego cięcia wymienisz 3-lub 4 rezystory (wartościoraz nr rezystorow na plycie mogę podać na priv) i cianiesz tak samo do napięcia 63 v z bateri z dodatkowym piekieten 5 s jeśli natomiast chcesz zrobić sobie 80 v lub 100v to trzeba dodatkowo zmienić kondensatory na 100v oraz mosfety na inne wtedy cisniesz realnie 80km/h na 100V do 100km/h no może 90km/h zależy od wagi. Jak Cię zainteresuje oferuje pomoc oraz powiem jakie elementy trzeba wymienić zależnie od sterownika dodam ze prz prędkościach od 60 km/h polecam założyć amortyzatory tył oraz przód oraz hamulce na przód można zrobić taki myk kupując amortyzator na przód wtedy już masz konkret hulajnogę no i przydała by się zmiana softu na taki z odbokowana prędkością i przy sterowniki 2,1 z podwiekszonym napięciem . Sory za błędy pisałem na biegu Ps oczywiście takie mody są nie legalne więc stosujesz na własną odpowiedzialność ja mogę ci zdradzić w celach naukowych jak to można zrobić i nie podnoszę za to żadnej odpowiedzialności. Sposoby sprawdzone osobiście i działają świetnie. Gdyby był problem kup sobie na allegro sterownik w takiej wersji polecam rewizję 2.1 do 3.0 oraz ble tak żeby można było modować oprogramowanie w sterownikach 3.0 oraz 3.1 do 63 v polecam zmienić tylko rezystor predkosc do 60 km/h będzie bezpieczna dla doświadczonego użytkownika hulajnogi jeśli nie przejezdziles na takim sprzęcie więcej niż 1000 km nie polecam żadnych modyfikacji dla własnego zdrowia i zdrowia i innych prędkości powyżej 40km / są już niebezpieczne bez zainwestowania w hamulce i amortyzatory. Większe napięcie równa się niższymi amperazowi na sterowniki i na kablach nie obciąża baterii no i ziwlsza zasięg na 63 v byś nie daje oryginalnej baterii nawet 15 A przez co zwiększasz jej żywotność jedyna wada grzeje się silnik więc warto zrobić jakieś chłodzenie doklejajac radiator lub drukujące na drukarce 3d łopatki chlodzace. Przejezdziles na takich mocach z 2000 km i wszystko żyje jak narazie więc uważam że kod bezpieczny KERS ustawić Max ma medium zalecany minimalny rekuperacja działa normalnie i ładuje elegancko 2 baterię. Pakiet 5s6p robisz na plaster miodu wtedy mieści się elegancko do torby wildmana założonej między podłogą a to rura co idzie do kierownicy idzie tam też zmieścić dodatkowo baterie 10s2p podlaczana rownolegle do tej modyfikacji razem zasięg takiej hulajki to jakieś 45/60 km przy jeździe 40-60 km/h oczywiście zalecane przerwy na studzenie silnika przy napięciu 63 v bez radiatorów lub wentylacji co 20 km przy większym napięciu częściej. ZALECAM obniżyć moc w sofcie ponieważ bez zmiany przy wadze 95 kg palisz gumę caly czas po obniżeniu mocy zwiększasz zasięg oraz mniej grzeje się silnik kosztem paru km prędkości to już wedle własnego uznania. Przykładowe wartości rezystorow dla napięcia powyżej 80 V do 100 v to R30 zamiast 22kna 43 k r41 zamiast 100k na 200 k R 43 zamiast 100 km na 130 Km kondensatory dla wyższych napięć polecam C0 zamiast 63v 1000uf na 1000v 1000uf jest większy trzeba ciąć plastik. C8 zamiast 63V 33uf na 100v 33uf No stary dla napięć wyższych niż 63 V IRFB4110 Oczywiście dla napięcia 63 wartości rezystorow odpowiednio niższe bez wymiany kondensatorów i mosfetow jest ok Oprogramowanie do modów esc i reszty xiodash oczywiscie platne Przy innych napieciach pomiaru i zmiany wartości rezystorow dokonujemy na lewej 4 dolnej nodzd układu obok kondensatora C8 opis do płyty ESC rewizja 3.0 Edytowane 21 Lutego 2024 przez PAPCIO MARTYVIKI
Rekomendowane odpowiedzi