Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich

Mam mały problem. Kupiłem hulajnogę m365 która leżała po kupnie 2 lata i była nie używana.  Nie włącza się ani nie ładuje. Miga dioda czerwona (4 razy) po wciśnięciu przycisku reset na bms baterii. Bms odcina dopływ prądu bo coś jest źle.

Sprawdzałem napięcie na baterii i wynosi 26v. 

Domyślam się, że bateria była nadmiernie rozładowana i ładowarka nie zacznie jej ładować. Teraz pytanie czy da się jakoś bezpiecznie naładować tą baterie albo zrobić jump starter baterii po nadmiernym rozładowaniu tak jak w akumulatorach samochodowych? I czy wogóle to można robić?  

Edytowane przez grzegorzM.
Opublikowano

Oczywiście napięcie musisz sprawdzić przed BMS-em a nie na wyjściu ze złącza XT czyli po BMS. Jeśli napięcie przed BMS jest takie jak piszesz, to powody takiego stanu rzeczy mogą być dwa:

- urwana/przerwana/niestykająca jedna z blaszek łączącej ogniwa. Możesz to sprawdzić miernikiem, łatwo to wyeliminować, dogrzewając/lutując blaszki

- nadmiernie rozładowana bateria. Tutaj jedyna opcja, to podać napięcie 42V POZA BMS, czyli przed nim a najlepiej go odłączyć od pakietu na ten czas. Oczywiście wtedy ogniwa nie są zabezpieczone i takie ładowanie trzeba kontrolować (temperatura i napięcie). Naładować w taki sposób do napięcia nominalnego czyli dla tego pakietu 36V, prąd max 1,7A by było bezpiecznie zresetować BMS i normalnie powinno ładować za BMSem standardowym złączem. 

Opublikowano (edytowane)

Witam pomogło:)zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś w pod drugim myślnikiem i działa/ ładuje się.

Dziękuje bardzo Battery_Saver

Podłączyłem ją i się ładuje. Z tego co widziałem na szybko to dioda niebieska miga szybko i dioda czerwona na głównym bms świeci się cały czas. Jutro będę sprawdzał bo coś ciężko chodzi manetka gazu, prawie wcale nie odbija.  Hulajnoga nie chce się też połączyć z telefonem. 

Opublikowano

manetka nie odbija, bo blokuje ją grip/rączka gumowa na której trzyma się ręce podczas jazdy. Odsuń ją i po sprawie.

Nie chce się połączyć z telefonem, bo jest niekompatybilna wersja oprogramowania - za stara, nie obsługująca wymogu naciśnięcia przycisku włączania podczas parowania. Wgraj przy pomocy aplikacji na przykład ScooterHacking Utiliity najwyższe stockowe wersje BLE DVR i BMS dla Twojego pojazdu i problem zniknie.

Chyba, że masz problem, że: pojazd w ogóle nie jest widoczny na liście lub po próbie połączenia jest komunikat, że pojazd jest powiązany z innym kontem, to inne historie.

Opublikowano (edytowane)

Hej dziekuje 🙂 

Było dokładnie tak jak napisałeś.

Dzisiaj jednak nie miałem za bardzo czasu i robiłem wszystko dość szybko. Odsunąłem manetkę pomogło.  

Następnie wgrałem ble 0.7.2 przez scooter hack ale nie pomogło. Wgrałem ble 0.9.1 przez scooter hackingutility i ok połączyła się z xiaomi home. Tam obejrzałem filmik i wyskoczyło czy zaktualizować  hulajnogę, wcisnąłem tak. Wszystko działało potem zresetowałem jeszcze guzik na bms baterii przed poskładaniem wszystkiego. Zresetowałem hulajnogę.

I nagle patrze a dioda led na baterii zaczęła świecić ciągle na niebiesko i dioda czerwona na głównym bms też. Ładowarka nie ładuje(zielona dioda świeci).Po włączeniu okazało się, że jest wgrane firmeware  ble1.2.9, drv 1.7.1, bms 1.2.6.

Zrobiłem downgrade  do ble 0.7.2 drv 1.4.1 i bms 1.1.5. ale  dioda na bateri wciąż świeci na niebiesko i ładowarka nie ładuje. Wiecie może co skopałem? Wszystko przez pośpiech i prawdopodobnie głupotę😬

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj miałem trochę czasu na spokojnie. Odłączyłem bms ten na baterii na chwilke i wszystko wróciło do normy. Niebieska dioda już nie świeci sie cały czas. Tylko sobie miga tak jak powinna. Więc wszystko ok  

Dodam tylko, że wciskanie małego guziczka na bmsie baterii nie pomagało