Skocz do zawartości

ESET Mobile security po swojej aktualizacji zawiesza się podczas skanowania na Redmi 9C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Używam od jakiś paru miesięcy Xiaomi Redmi 9C NFC i korzystam na nim z antywirusa Eset Mobile Security. Wszystko ładnie śmigało do momentu jak zaktualizowałem do najnowszej wersji eseta. Eset teoretycznie po tej aktualizacji cały czas działa ale niestety jak chce przeskanować system to mi się po prostu wyłącza apka eseta. Problem występuje tylko przy skanowaniu systemu. Jak to naprawić, czy to wina apki eseta czy smartfona?

Opublikowano

Prawdopodobnie mało kto tego używa. Po co Ci dodatkowe oprogramowanie antywirusowe skoro masz systemowe które się nie wiesza i działa prawidłowo z Miui? Używanie tego nie ma sensu. Jak musisz (nie bardzo wiem po co) to szukaj wsparcia w supporcie Eseta.

Opublikowano

Korzystam z bankowości mobilnej. Korzystam z internetu. Wbudowany antywirus nie zapewni mi bezpieczeństwa w bankowości mobilnej. Zresztą nawet eset w 100% tego nie zapewni.

Opublikowano

A przed czy ma Cię dodatkowo chronić? Jak chodzisz po "dziwnych" stronach, jak instalujesz podejrzane apki, to ten dodatkowy dużo nie pomoże a jedynie jak sam widzisz robi problemy.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
13 godzin temu, thomsen napisał:

nawet eset w 100% tego nie zapewni.

Zapewni problemy. A czego Ci brakuje w systemowym? Ponieważ jest systemowy ma większe uprawnienia od każdego doinstalowanego. Wszyscy chyba korzystają z internetu i prawie wszyscy z bankowości elektronicznej.

Opublikowano

Dobra ok, życze w każdym razie powodzenia. Tylko żeby potem rozpaczy nie było jak konta bankowe zostaną ogołocone.

P.S.

I nie wchodze na podejrzane strony ani nie instaluje podejrzanych apek.

Opublikowano

No to jak bezpiecznie korzystasz z telefonu, to jak Ci ogołocą konto w banku? Bo na włam na serwery banku to żaden antywirus na telefonie nie ma wpływu.
Druga sprawa, podejrzewam że z bankowości korzystasz też na komputerze, na nim też zainstalowałeś 2 antywirusy?
Trzecia sprawa zależy co kto lubi :) można i 3 4 sobie zainstalować, tylko potem właśnie robi się problem.

Opublikowano (edytowane)

Na lapku korzystam tylko z eseta. Windows Defender jest nieaktywny. Wyłączony.

16 minut temu, Netoper napisał:

No to jak bezpiecznie korzystasz z telefonu, to jak Ci ogołocą konto w banku?

Ale ty naiwny jesteś. Nie wiem jak bym uważał zawsze jest możliwość infekcji czy mam eseta czy nie.

Edytowane przez thomsen
Poprawione.
Opublikowano
6 minut temu, thomsen napisał:

Na lapku korzystam tylko z eseta. Windows Defender jest nieaktywny. Wyłączony.

Na lapku masz Windowsa (zapewne) a to zupełnie inna bajka. Antywirusy i wirusy na Androida działają inaczej. Eset mobile nie zapewni żadnego bezpieczeństwa, co najwyżej wygeneruje problemy, szczególnie z Miui.

Opublikowano

Ale ty naiwny jesteś. Nie wiem jak bym uważał zawsze jest możliwość infekcji czy mam eseta czy nie.

No masz rację, bo bardzo często naiwnie liczę, że osoby które szukają rozwiązania chociaż potrafią przeanalizować co jest do nich pisane czy pytane, żeby same się też zastanowiły. Jednakże często jest tak że te osoby mają klapki na oczach i nie potrafią wyciągnąć wniosków bo są "zapętlone" na własnych oczekiwaniach.

A co do sedna problemu, albo dev coś sknocił, albo nic nie sknocił tylko właśnie wypłynął konflikt oprogramowań.