Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchawkę aktualizuję jak tylko wchodzi nowy udpdate.

No i niestety od jakiegoś czasu tel chodzi wolniej niż moje stare Commodore 64 ;) Tj. obsługa stron www to koszmar, częste zwiechy, podobnie FB, aparat, galeria. 

Dodam, ze żadnych jakiś specjalnych apek nie instalowałem- na bierząco utrzymuje jakieś 200MB wolnego Ramu.

Dziś rano wziałem do ręki żony Redmi Nota i szok, śmiga jak ta lala ;)

tak więc zastanawiam się która wersją z dostępnych będzie najbardziej stabilna/lekka - ?

Opublikowano

MIUI żyje własnym życiem, u jednego najlepiej będzie śmigać 5.6.18, u drugiego 5.6.4, a jeszcze ktoś inny będzie zadowolony z 5.5.x. Ja np. miewam problemy z ROMami bardzo rzadko... Ostatnio jakiś 5.4.x mi wyłączał telefon, a każda kolejna powodowała tylko poprawę... Na mojej sajomince śmiga najlepiej 5.6.18, średnio 350mb RAM, poniżej 280Mb RAM nie spada...

Opublikowano

Słuchawkę aktualizuję jak tylko wchodzi nowy udpdate.

No i niestety od jakiegoś czasu tel chodzi wolniej niż moje stare Commodore 64 ;) Tj. obsługa stron www to koszmar, częste zwiechy, podobnie FB, aparat, galeria.

Dodam, ze żadnych jakiś specjalnych apek nie instalowałem- na bierząco utrzymuje jakieś 200MB wolnego Ramu.

Dziś rano wziałem do ręki żony Redmi Nota i szok, śmiga jak ta lala ;)

tak więc zastanawiam się która wersją z dostępnych będzie najbardziej stabilna/lekka - ?

Spróbuj zrobić full wipe, zawsze to pierwszy krok. Być może muli od syfu w systemie.

Co do Note to zależy o którym mówisz, 3G będzie sporo szybszy bo ma MTK 8x1,7, LTE powinien chodzić tak samo.

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj zrobić full wipe, zawsze to pierwszy krok. Być może muli od syfu w systemie.

Co do Note to zależy o którym mówisz, 3G będzie sporo szybszy bo ma MTK 8x1,7, LTE powinien chodzić tak samo.

hmm nie mam słuchawki w ręki, ale z tego pamietam do LTE 4G :) (2GM RAM) 

Czy Full wipe robie przez Ustawienia/Urządzenie/Kopi i Kasowanie danych/Ustawienia Fabryczne/Resetuj telefon? :)

Przy okazji jeszcze zapytam - serwisant(Jiri) napisał mi:

No, problem is in hw. Of you can Try miflash and problem is still here, is it hw problem. Maybe just replace second microphone.

Dotyczy to problemów z dźwiękiem rozmów - co to jest zatem ten miflash? :)

ps.

Tak na marginesie to te 8x1.7 czy 4x1.6 GHz itp są aż tak istotne? :) Chyba cały problem leży w nieudolnym systemie ;) Kilka procesów w tle i przeglądarka www laguje jak kulawy pies...

Swego czasu (lata 90te) miałem na stole komp. z prockiem 486DX2 i całe 66MHz, ramu może 2-4MB i taki zestaw był w stanie długo płynnie odpalać najnowsze tytuły gierek 3D ;)

Edytowane przez tomekow
Opublikowano

hmm nie mam słuchawki w ręki, ale z tego pamietam do LTE 4G :) (2GM RAM) 

Czy Full wipe robie przez Ustawienia/Urządzenie/Kopi i Kasowanie danych/Ustawienia Fabryczne/Resetuj telefon? :)

Przy okazji jeszcze zapytam - serwisant(Jiri) napisał mi:

No, problem is in hw. Of you can Try miflash and problem is still here, is it hw problem. Maybe just replace second microphone.

Dotyczy to problemów z dźwiękiem rozmów - co to jest zatem ten miflash? :)

ps.

Tak na marginesie to te 8x1.7 czy 4x1.6 GHz itp są aż tak istotne? :) Chyba cały problem leży w nieudolnym systemie ;) Kilka procesów w tle i przeglądarka www laguje jak kulawy pies...

Swego czasu (lata 90te) miałem na stole komp. z prockiem 486DX2 i całe 66MHz, ramu może 2-4MB i taki zestaw był w stanie długo płynnie odpalać najnowsze tytuły gierek 3D ;)

1. Tak, między innymi tak się robi full wipe.

2. MiFlash czyści telefon całkowicie, po drodze mogąc naprawić kilka rzeczy.

3. Nie są istotne, problem też nie leży w systemie, prędzej w użytkowniku lub zaśmieconym systemie. U mnie na Redmi 1 (4x1,5, 1 GB RAM) i 1S (4x1,6, 1GB RAM) przeglądarka i inne się nie tną (wyjątek to galeria w 1, bo to MTK...), wszystko działa ok.