Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

kupiłem sobie hulajnogę Xiaomi MiJia Electric Scooter PRO2 Black w jednym z większych polskich sklepów z elektroniką. Po kilku dniach hulajnoga dotarła do mnie.

Od razu zabrałem się za skręcanie, nie jest to zbyt skomplikowana czynność. Po skręceniu okazało się, że wyświetlacz nie reaguje na przycisk włącz/wyłącz

Chwila zastanowienia i od razu pierwsza myśl, że pewnie uszkodziłem przewód tymi śrubami, co się dokręca kierownicę do ramy. Przypuszczenia okazały się słuszne, przewód przetarł się (dwie żyły, czerwona urwana, zielona przetarta izolacja - może było jakieś zwarcie? nie wiem). Trudno.

Nie odsyłam hulajnogi z reklamacją, bo zaistniała sytuacja powstała z mojej winy. Chociaż przy skręcaniu starałem się uważać. No ale tak wyszło, nieważne.

Postanowiłem, że nie będę naprawiał uszkodzonego przewodu więc zakupiłem nowy wyświetlacz w jednym ze sklepów z częściami dla Xiaomi. W opisie wyczytałem, że jest to oryginalny Wyświetlacz Xiaomi 1S Pro Pro2 Essential w cenie 280,00 zł brutto

Nowy wyświetlacz po zamontowaniu zachowywał się prawidłowo, udało się sparować hulajnogę z aplikacją Xiaomi Home, jednak rzecz która mnie zdziwiła to, że aplikacja wykrywa moją Pro 2 jako 1S? Hmm dziwne... Na hulajnodze jest naklejka, że to model Pro 2, na kartonie też jest opis, że to model Pro 2.

Tak więc dodałem ją do swojej aplikacji, system zapytał czy wgrać aktualizację firmware, zgodziłem się

Obejrzałem filmik i aktywowałem urządzenie.

Problem polega na tym, że hulajnoga nie jeździ :-o tzn jak sobie nogami będę pomagał to jeździ, ale sama z siebie nie chce :-D

Na wyświetlaczu brak błędów, naciskanie manetki gazu nie powoduje, że hulajnoga jeździ

Gdy testowo odłączę kabel manetki od wyświetlacza od razu pojawia się błąd (14 albo 15, nie pamiętam, który jest od gazu a który od hamulców)

Uznałem, że może spróbuję zrobić downgrade firmware BLE z 1.3.2 na 1.2.9 ale gdy próbuję wgrać przy pomocy aplikacji downG pojawia się komunikat, że wersja niekompatybilna

Gdy próbuje zrobić downgrade przy pomocy aplikacji XiaoFlasher to pojawia się komunikat, że próbuję wgrać soft Pro2 na hulajnogę 1S i czy chcę kontynuować.. I wtedy zdecydowałem się opisać swój problem, zanim przejdę dalej ;-)

Czy ktoś miał podobny problem? Ewentualnie ma jakiś pomysł?

Mi póki co przychodzi tylko do głowy wymiana:

1. manetki gazu
  2. kontrolera/płyty głównej

Ale to są jakieś tam mniejsze/większe koszty. Zanim kupię wolę spytać czy ktoś ma lepszy pomysł

Clipboard01.jpg

Clipboard02.jpg

Clipboard03.jpg

Clipboard04.jpg

Clipboard05.jpg

Edytowane przez ugly
Dodanie załączników
Opublikowano

No i elegancko, pomogło, dziękuję

Szabla podeślij na PW adres paczkomatu i nr telefonu, albo nr paczkomatu i email to wyślę Ci jakąś flaszkę w podziękowaniu za pomoc :-)

• 1 rok później...