Jump to content

Redmi 7a zdechło

Traws

Recommended Posts

Witam, potrzebuję pomocy :) zdechł mi telefon Redmi 7a i potrzebuję porady... Telefon nie używany po prostu zdechł i był jeszcze dźwięk wyłączenia. Baterii obstawiam że było powyżej 20% bo w tych granicach ładowałem. Teraz telefon nie reaguje na ładowarkę ani na przycisk włączania. Pierwszy raz takie coś mam więc nie ogarniam czy zamawiać baterię i go próbować reanimować czy gwarancja producenta jeszcze działa. Złomek kupowany we wrześniu 2019 więc dwa lata nie minęły. Jednak zakupiony był wysyłkowo przez stronę pcprojekt.pl. 

Nie no dzięki za poradę :D (ładowarka nie jest problem) ogólnie to już parę baterii i ekranów w starszych złomkach wymieniałem samemu więc z tym nie ma problemu. Bardziej mi chodzi o to czy taki dead baterii mi ogarną bo 6 miesięcy niby jest na baterie xiaomi tylko że nie miałem w ogóle z nią problemu żadnego i kompletnie nie zauważyłem żeby działała krócej. Nagle jeb i fon się wyłączył sam kulturalnie i tylko był pożegnalny dźwięk. Zero reakcji na cokolwiek i nie wiem czy jest sens to wysyłać gdziekolwiek i czekać uj wie ile czy jebnąć baterie z alledrogo i samemu wymienić bo 90% to bym podejrzewał. Nigdy takiego przypadku nie miałem żeby kompletnie z pupy coś tak umarło i to jeszcze najlepsze że wyłączył się i był dźwięk... ale teraz już sam nie wiem czy to było ostrzeżenie 20% baterii czy wyłączenia fona o ile takie jest -.^ bo już sam zgłupiałem

Edited by Traws

Ciekawy przypadek. Jednak nie wiem czy komukolwiek się coś podobnego przytrafiło, chyba, że wiesz o czymś czego my nie wiemy... Czyli np. ładowanie telefonu niewłaściwą ładowarka albo w czasie ładowania wyrwany kabel z gniazda ładowania...etc. przypuszczenia można by snuć godzinami.

To nie jest standardowe zachowanie telefonu, który ma pół roku. Nie wiem też skąd od razu wiesz, że uszkodzenie to bateria...? Jakoś nic nie napisałeś na temat eksploatacji tego fona.. może go eksploatowałeś na maksa i ładowany był codziennie po kilka razy? Nic nie wiemy w jaki sposób był używany, trudno zatem wyciągać jakieś wnioski...

A jeśli jesteś w gorącej wodzie kąpany i faktycznie masz kasę na nową baterię i umiesz to zrobić, to chyba nie potrzebny Ci zespół "diagnostów" wróżących z fusów, a tym bardziej doradców, do wykonania tego co zamierzasz?

Wysłane z mojego telefonu przy użyciu Tapatalka

Tak, kąpie się w gorącej wodzie :) Ładowarka oryginalna, sprawna działająca, inne też nie reagują. Eksploatacja? hmm z godzine dziennie yt poogladam do spania, reszta to jakieś pare smsów i raz na rok zadzwonić. Baterie podejrzewam no bo był dźwięk taki jak przy 20% baterii i wtedy zgasło wszystko :P No ale dobra dzisiaj idzie to do paczki i w świat do naprawy :P

Dzięki i tak :)