Jump to content

Xiaomi Mi Air Purifier 3C - nie można sterować aplikacją

michugroove

Recommended Posts

Cześć, 
Mam problem z oczyszczaczem Xiaomi Mi Air Purifier 3C. Do wczoraj wszystko było ok.
Zostawiłem telefon w pracy i chciałem pobawić się automatyzacją. Zainstalowałem aplikację na drugim telefonie i zalogowałem się na moje konto w aplikacji. 
Po chwili zabawy oczyszczacz przestał reagować na jakiekolwiek polecenia wysyłane z telefonu. 
Tak samo wygląda sytuacja na poprzednim telefonie. 
Zresetowałem oczyszczacz, przeinstalowałem aplikację i nic nie pomaga. 
Mogę normalnie dodać oczyszczacz do listy urządzeń ale nie pokazuje mi w aplikacji żadnych wskazań ani nie mogę sterować oczyszczaczem. 

Edited by michugroove

• michugroove changed the title to Xiaomi Mi Air Purifier 3C - nie można sterować aplikacją

Cześć,

u mnie to samo co więcej wartości stężenia PM oscylują w granicach 40-50(cały dzień)  i co w przypadku naszego mieszkania jest wartością co najmniej wysoką. Co więcej aby sprawdzić jak zareaguje  psiknąłem odświeżaczem powietrza w sprayu  i wartości nie zmieniły się gdzie normalnie pokazałaby się liczba co najmniej 100. 

sprawdzilem. cos zrypali w chmurze. api miotspec dla tego modelu zwraca null dla get/set properties. mozna poczekac, az naprawia lub zainstalowac moda mi home i podmienic plugin. przerobilem go na api rpc, ktore wciaz dziala.

https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.html

/Android/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/rn/1002599/1009345/android/main.bundle

main.bundle

Edited by rezmus
  • Thanks 1

11 godzin temu, rezmus napisał:

sprawdzilem. cos zrypali w chmurze. api miotspec dla tego modelu zwraca null dla get/set properties. mozna poczekac, az naprawia lub zainstalowac moda mi home i podmienic plugin. przerobilem go na api rpc, ktore wciaz dziala.

https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.html

/Android/data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/rn/1002599/1009345/android/main.bundle

main.bundle 1 MB · 7 downloads

Zainstalowałem moda. 

Moja ścieżka kończy się na /Android/data/com.xiaomi.smarthome/files

otworz urzadzenie w apce, plugin powinien sie pobrac. jesli masz android11 to zrob katalog /vevs/files/ tam beda sie ladowac pluginy. upewnij sie, ze nadales apce uprawnienia w szczegolnosci do pamieci.

edit: xiaomi naprawilo obsluge 3c, mozna sie rozejsc ;)

Edited by rezmus
  • Thanks 1

• 1 year later...

Często jest tak, że apka/chmura w ten sposób się wiesza? Właśnie przed momentem Xiaomi Mi Air Purifier Pro przestał reagować na polecenia z aplikacji :) Wsadziłem 10 minut temu nowy filtr, ale to chyba nie ma związku?

EDIT: wywaliłem urządzenie z apki, dodałem od nowa i śmiga :)

Edited by mr2k
EDIT

• 8 months later...

hej,

kupiłem kilka dni temu ten Xiaomi Mi Air Purifier 3C. No i mam ten sam problem, w sensie aplikacja niw wykrywa na żywo zmian poziomu PM2.5 przez co urządzenie nie jest w stanie samo zmienić trybu zadeklarowanego w Automatyzacji. Jedynie ręcznie gdy wejdzie się urządzenia w apce, poziom się odświeży i urządzenie wtedy reaguje. Lipa totalna.

Tak jakby to api było zrąbane, serwer przeciążony? pewnie to leci po web socketach.

Oprogramowanie arządzenia zaktualizowałem przez xiaomi home do najnowszej wersji: 2.1.7.0012

@rezmus help błagam, bo widzę, że się znasz na tym ;) ten link do pluginu co dawałeś jest już nieaktywny, bo chciałem coś z tym spróbować

• 3 weeks later...