Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej. 

Od niedawna mam w domu router Xiaomi ax3600. Działa całkiem nieźle (w trybie wireless repeater póki co), ale mam dziwny problem. Zmiana mocy sygnału działa całkowicie nieprzewidywalnie. Powiedzmy, że w pewnym punkcie mieszkania na poziomie high moc to ok. -40 dBm. Poziom średni daje ok. -50 a poziom najniższy - ok -55/-58. Tak przynajmniej zakładam, bo efekty zmiany mocy są całkowicie chaotyczne, najczęściej nie przynoszą żadnego efektu, albo przynoszą go po wielu próbach.

Np. ostatnie próby - byłem na "standard" i zmieniłem na "high" - moc poszła w górę dopiero po ponad minucie, ale poszła. Zmieniłem na "low" i spadło (-40 > -58). Teraz po zmianie na "high" stoi nadal na -58. Co może być przyczyną dziwnego zachowania routera?

a, zapomniałem dodać - siła sygnału testowana na mi 8 lite, redmi note 8. Firmware routera: 1.0.67

Michał

edit: po restarcie telefonu wykres mocy przez jakiś czas przypomina "wzorcowe" dane - tj. high: (-43 do -40), standard - ok. -50 i low: (-58 do -55). Wynika z tego, że prawdopodobnie problem jest związany z telefonem albo programem, z którego korzystam do wyświetlania siły sygnału. 

moc sygnały na ustawieniu high po prostu skacze w górę i w dół pomiędzy -60 a -40... 

edit2:  problem z wykresami był przynajmniej częściowo spowodowany wifi throttlingiem w Androidzie 10 (znaczne ograniczenie częstości z jaką aplikacja może pytać o parametry sygnału). Po jego wyłączeniu widać, że jednak siła sygnału zmienia się po zmianie ustawień routera, choć jest niestabilna. 

Edytowane przez dr_Fell
Opublikowano

Trochę za wcześnie pochwaliłem. Zrobiłem kilkunastominutowy wykres pokazujący kilka zmian siły sygnału i wygląda to tak:

signal-strength.png

- brak reakcji albo niewielkie / chaotyczne zmiany.