Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wy tutaj dywagujecie na temat piwka o smaku miodu.

Jedyny słuszny MIODOWY trunek, to :

Miód Pitny Trójniak Trybunalski!!!

BAAAAAAANG! :smile:

See you space cowboy! :cool:

A miodek dobry, oj dobry! Oj mniammniam! Chociaż dwójaczek jeszcze lepciejszy. :wub:

Opublikowano

Heh, widzę że tu przyzwoita dysputa o złotym nektarze się zrobiła:). Ja właśnie czekam z niecierpliwością na dostawę domowych wyrobów od znajomego z Buska (angielskie ale, polskie ale, kölsch, Düsseldorf altbier, zwykłe jasne) - w zasadzie większość sklepowych piwek (tych lepszych) nie może się z nimi równać. Oczywiście o ile partia się uda. Mają tylko jedną wadę: po dwóch sztukach człowiek czuje się jak po zdecydowane większej ilości - trzeba bardzo uważać z dawkowaniem:)

Wysłane z mojego UMI ZERO

Opublikowano

Anstad

I kierując się wczorajszymi przekrzykiwaniami Marvinka skoczyła po Anstada... Aby stwierdzić, że ma 0,5 a nie 0,6 jak się upierała. Ło proszę, nie ma to jak zweryfikować rzeczywistość. Psiperasiać! ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Marvinka w uznaniu zasług otrzymała dzisiaj Soplicę, model śliwkowy. Po dogłębnej analizie ten ROM nie był jeszcze próbowany w lokalnym ekosystemie.

Czy ktoś kojarzy jakie to jest w smaku? Słodkie - dobrze, kwaśne - Marvinka odłoży na półkę "w podziękowaniu za pomoc" i sprezentuje komuś innemu przy najbliższej okazji. :cool:

Opublikowano (edytowane)

Słodkie, jak większość trunków smakowych Soplicy. Nigdy nie przepadałem za śliwką, ale miałem okazję spróbować tej zmrożonej wódeczki. Było OK, bez emocji, ale do wypicia :-) Ale ja zawsze trzymam, się zasady, że tego typu trunki są ciężkie i maks 0,5l / 2 osoby to optymalna ilość. Później za słodko się robi i trzeba wyciągać '' czystą ''.

Ale jeśli chodzi o Soplicę, to ja preferuję Czarna Porzeczka, albo Pigwa.

Wysłane z mojego MI 2S

Edytowane przez kulig007
  • Like 1
Opublikowano

Słodkie, jak większość trunków smakowych Soplicy. Nigdy nie przepadałem za śliwką, ale miałem okazję spróbować tej zmrożonej wódeczki. Było OK, bez emocji, ale do wypicia :smile: Ale ja zawsze trzymam, się zasady, że tego typu trunki są ciężkie i maks 0,5l / 2 osoby to optymalna ilość. Później za słodko się robi i trzeba wyciągać '' czystą ''.

Ale jeśli chodzi o Soplicę, to ja preferuję Czarna Porzeczka, albo Pigwa.

Wysłane z mojego MI 2S

A, czyli będzie co do herbatki nocą wlać. Dziękować! :)

Pigwówkę Marvinka zna bardzo dobrze i uwielbia, oczywiście w rozsądnych ilościach. Prócz tego Malinka, Porzeczka i Wisienka. Śliwka - no nie zdarzyło się.

A skoro już o tym mowa, to znasz może Orzech Włoski? Z Laskowych troszkę taka słodziasta jest za bardzo...

Opublikowano (edytowane)

Orzech Włoski - słyszałem, ale nie znam. Orzecha próbowałem, ale tego naszego rodzimego - laskowego :-P . A napiszę więcej - orzech laskowy + mleko, w takiej konfiguracji to znam :-)

Owszem, bardzo dobre... Ale nie dla mnie, bo nie uważam takich eksperymentów :-P

Bo... Wódka ma być czysta i tylko z ziemniaków!

Wysłane z mojego MI 2S

Edytowane przez kulig007
  • Like 1
Opublikowano

Orzech Włoski - słyszałem, ale nie znam. Orzecha próbowałem, ale tego naszego rodzimego - laskowego :-P . A napiszę więcej - orzech laskowy + mleko, w takiej konfiguracji to znam :smile:

Owszem, bardzo dobre... Ale nie dla mnie, bo nie uważam takich eksperymentów :-P

Bo... Wódka ma być czysta i tylko z ziemniaków!

Wysłane z mojego MI 2S

Alkohol z mlekiem? :shock:

FUJKU!!! BLIE! :wacko:

To się w ogóle da pić?

Co do "pyrkówki", to owszem, owszem, tylko, że tutaj trudno coś z takiego asortymentu znaleźć i to w jakiejś rozsądnej cenie... :sad:

Opublikowano (edytowane)

Wiem, wiem. Moja pierwsza reakcja, na połączenie wódki z mlekiem była identyczna!

Ale spróbowałem i nie będę siebie oszukiwać - jest to dobre połączenie.

Ale jak wyżej wspomniałem, to nie dla mnie. Zachwyca się zawsze - orzechówką z mlekiem, ta piękniejsza część towarzystwa, więc trunek bardziej w tę stronę :-P

A co do dobrej ziemniaczanej, ale wszędzie dostępnej wódki - polecam Palace.

Wysłane z mojego MI 2S

Edytowane przez kulig007
Opublikowano

Wiem, wiem. Moja pierwsza reakcja, na połączenie wódki z mlekiem była identyczna!

Ale spróbowałem i nie będę siebie oszukiwać - jest to dobre połączenie.

Ale jak wyżej wspomniałem, to nie dla mnie. Zachwyca się zawsze - orzechówką z mlekiem, ta piękniejsza część towarzystwa, więc trunek bardziej w tę stronę :-P

A co do dobrej ziemniaczanej, ale wszędzie dostępnej wódki - polecam Palace.

Wysłane z mojego MI 2S

Marvinka ma pod ręką "eklerka", zerknie przy najbliższej okazji i na jakąś grubszą okazję będzie jak znalazł.

Pałacówkę się popija jakoś specyficznie, czy wcale? :cool:

Opublikowano

Pivo Strakonický Dudák 11 nepasterované - ambrozja...

Cena w Czechach: 1,35 zł

Cena w PL: 5 zł  :cry:

...

Jezus zapłakał...

A ten, no, Primator? Zwłaszcza ten koszmarnie 24%owy? U nas cena po zbóju...

Akcyza? Tacy politycy, okradają, a ludzie dalej głosują...

To jest swoją drogą ciekawe. W interesie każdego polityka leży, aby Polacy byli napruci w siwy dym, natrawieni albo obie te rzeczy na raz - wówczas można by z nami robić już naprawdę totalnie czego dusza zapragnie.

Świętej pamięci dziadunio powiadał Marvince, że tak właśnie "pan dziedzic" kontrolował chłopów, rozpijał ich, płacił za robotę w kartkach na wódkę...

Opublikowano

To jest swoją drogą ciekawe. W interesie każdego polityka leży, aby Polacy byli napruci w siwy dym, natrawieni albo obie te rzeczy na raz - wówczas można by z nami robić już naprawdę totalnie czego dusza zapragnie.

Świętej pamięci dziadunio powiadał Marvince, że tak właśnie "pan dziedzic" kontrolował chłopów, rozpijał ich, płacił za robotę w kartkach na wódkę...

Polacy są już tak nietrzeźwi umysłowo, że nie trzeba ich upijać ;) A na alkoholu można sporo zarobić. 

• Like 1
Opublikowano

Polacy są już tak nietrzeźwi umysłowo, że nie trzeba ich upijać ;) A na alkoholu można sporo zarobić. 

Ej, no, my jesteśmy fajny naród, tylko w złym miejscu nas wpakowano. :mrgreen:

Jak w obrazku Mleczki:

2135_20fe.jpeg

Opublikowano

Witam

Wracając do tematu a odbierając od browarów polecam coś mocniejszego - Zielona Wróżka - tylko nie za często ;).

Większość potrzebnych składników jest łatwo osiągalny i całkiem niedroga a mianowicie :

- zimna woda niemoralna twu! mineralna

- Cukier w kostkach

- Absynt - tutaj pojawia się problem z dostępnością - w naszym kraju nie można kupić absyntu. Całkiem niezły mają Czesi a podobno rewelacyjny Hiszpanie ( tego nie piłem).

No i przepis:

Na duży kieliszek kładziemy łyżeczkę z kostka cukru. Przelewam 50ml absyntu przez kostkę cukru po czym ją podałam. Jak zgaśnie to mieszamy nią Absynt i dolewamy mineralke.

Gotowe.

Super smak i aromat.

Polecam również Ouzo z mineralką.

Pozdrawiam.

• Like 1
Opublikowano

Pozdrawiam.

Oooo, smakosz! :cool:

A jaki absyncik pan preferuje? Marvinka szanuje bardzo czarny Calavera Noir, którego się Marvinka opiła na Costa del Sol, albo Habsburski zielony, z tym, że to siekiery straszliwe - ponad 80 megawatów mają. Dwa kielunki i Janek Wiśniewski padł.

Z tym, że co do dostępności absyntu w Polsce to nie jest tragicznie. W stolicy bywając Marvinka widziała, w sklepach Internetowych jest tego sporo, Jacques Senaux chyba nawet w Lakoholach Świata się trafia.

Greckie Ouzo? Toć to Anyżówa! Taka sama rzecz jak Turecka Raki. BLIE! BLIE BLIE, BLIE, FUJKU! :eek:

Opublikowano

Korzystając z ładnej pogody i przypływu środków finansowych Marvibka zakupiła bukiet kwiatków, żeby ładnie pachniały wieczorkami.

Tylko żeby nie było nieporozumień: to jest obliczone co najmniej na tydzień, a nie jedno posiedzenie! :eek:

post-4834-0-19970300-1432737121_thumb.jp

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem pewien, że się zawiedziesz na Gryczanym (o ile Piwo na Miodzie Gryczanym jest pyszne, tak to jak kupiłem nie smakowało mi kompletnie ) , za to Miodne jest moim zdaniem The Best of Miodowe z Polski.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...