maciej.sobieraj Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 Witam Wszystkich, Mam pytanie. Czy można wymusić jakoś kalibrację wysuwanego aparatu? Zdarza się, że jak mam położony telefon na płasko i chcę wysunąć aparat to mam informację, że nie można wysunąć aparatu. Spróbuj ponownie. Dodam,, że na chwilę się wysuwa i potem chowa. Czasami też mam tak, że w tej samej pozycji chcę go schować to również mam komunikat, żę nie można schować aparatu mimo iż się rzeczywiście schował ale słychać mechanizm. Miał ktoś podobne problemy? Wydaje mi się, że zaczęło się to od momentu jak ktoś do mnie dzwonił na wideo na Whatsapp a telefon miałem w etui. Jak trzymam telefon pionowo to jest wszystko ok. Z góry dziękuję za porady.
mrosi Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 9 godzin temu, maciej.sobieraj napisał: Jak trzymam telefon pionowo to jest wszystko ok. To może być zabezpieczenie aparatu, które ma zapobiegać uszkodzeniu mechanizmu. Natywnie używać się go powinno, kiedy telefon jest pionowo. Trzymaj pionowo telefon, wysuń aparat, a potem połóż telefon. Jeśli wówczas pojawią się komunikaty ostrzegawcze, to może być jakaś usterka.
maciej.sobieraj Opublikowano 7 Października 2020 Autor Opublikowano 7 Października 2020 Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę. Zazwyczaj na płasko kładę telefon na etui żeby nie porysować tylnych obiektywów. Etui mam z klapką na 2 magnesy. Jak kładę telefon to akurat magnes wypada w miejscu wysuwanego aparatu i to może powodować problemy. Jak myślicie?
mrosi Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 10 godzin temu, maciej.sobieraj napisał: Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę. Próbowałeś bez założonego etui? Będziesz miał rozwiązanie... Mechanizm wysuwania aparatu zdaje się wykorzystuje w konstrukcji elementy magnetyczne, więc coś może być na rzeczy...
maciej.sobieraj Opublikowano 8 Października 2020 Autor Opublikowano 8 Października 2020 Próbowałem bi rzeczywiście działa. Masz rację, że moduł musi wykorzystywać jakieś elementy magnetyczne.
mrosi Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi